Utflyktsmål i Uppsala för barnfamiljer

Uppsala är i många avseenden barnens stad. Här kryllar det av lekplatser och diverse inomhusaktiviteter som både roar och aktiverar de allra minsta. Ibland behöver man dock en ordentlig utflykt för att springa av sig utomhus och upptäcka all vacker natur området har att erbjuda. Här har vi därför samlat våra bästa tips på utflykter i Uppsala för barn!

lekpark

Bad eller skridskoåkning i Fjällnora

Även småttingar men den allra mest outtröttliga energi kommer kunna sova gott efter en dagsutflykt till Fjällnora. Lattja på naturlekplatsen, bada i Fjällnorabadet, paddla kanot och åka skridskor eller skidor är bara några av de aktiviteter stora och små kan ägna sig åt tillsammans här. Härifrån kan ni även påbörja en vandring på någon av Uppsalas vandringsleder eller varför inte sova över i stuga eller på Fjällnora camping. För den som är mer för fauna än flora finns djurhagar att upptäcka och när magen börjar kurra finns både ett kafé och grillplatser. Oavsett årstid kan Fjällnora helt enkelt koras som ett veritabelt naturparadis för knattar och deras föräldrar. 

 • Ta sig hit: Buss 809 eller bil. Observera att det är tre km från busshållplatsen till friluftsområdet.
 • Framkomlighet: Tillgängligheten är god på de flesta ställen för barnvagnar, rullstolar och rollatorer. 
 • Parkering: Ja.
sävja

Cykla pumptrack på Sävjas pumptrackbana i Uppsala

Har barnen blivit bekväma i cykelsadeln? Då är det kanske dags att prova på pumptrack. Bara 7 km från Uppsala centrum ligger anläggningen Sara Lisas park i Sävja där två banor för nybörjare och mer erfarna samt tre hopp som byggts för att kunna utföras med de flesta sorters cyklar. Men vad är då pumptrack? Det är en bana som formats med böljande höjder för en mer dynamisk upplevelse på hojen. Dessutom kan du med hjälp av några få pedaltramp, din egen kroppsvikt och teknik “pumpa” dig fram mellan topparna. 

 • Ta sig hit: Buss med linje 5.
 • Parkering: Ja.
Hammarskog

Helvilt i Hammarskog

Uppsalas barnvänliga naturupplevelser frestar även med Hammarskog, ett område inte olikt Fjällnora. Om sommaren bjuder naturreservatet på fiske och bad, lek i miniatyrlekparken och bestigande av klätterställningen för de lite större. Vintertid bjuder Hammarskogsområdet med sin herrgård in till marshmallow-grillning vid någon av de många grillplatserna, skidåkning i spåren på vandringslederna och skrinnande på isbelagda Ekoln. 

 • Ta sig hit: Buss 108 eller bil.
 • Framkomlighet: Mellan badplatsen och herrgården finns tillgänglighetsanpassad naturled längs vattnet, byggd i trä för en bekväm tur i det gröna. 
 • Parkering: Ja, vid herrgården och Dalkarlskärret.
viltvattnet

Viltvattnet – Ett smultronställe i Vedyxaskogen för den lilla fågelskådaren

Är de minsta i familjen fascinerade av fjäderfän? Då kan en tur till Viltvattnet i Vedyxan passa perfekt. Bara 400 meter in i skogen, från parkeringsplatsen sett, kommer ni till den oas som Viltvattnet är. Denna anlagda vattenyta finns till för områdets vilda djur. Vid grillplatsen precis framför kan ni således njuta av korv med bröd medan ni har första parkett till fågellivets skådespel över deras spegelblanka hem. 

 • Ta sig hit: Cykel eller bil från Uppsala. 
 • Framkomlighet: Den 400 meter långa vandringen går bra att göra med både barnvagn, rullstol och rollator. En handikappsanpassad torrtoalett finns vid parkeringen. 
 • Parkering: Ja.

Vandring för de minsta i Lilla Djurgården

En naturupplevelse en bit utanför staden som Uppsala gärna bjuder in både barn och vuxna till är vandringsleden i Lilla Djurgården. Här finns flera vägar att välja, och för sällskap med barn är gröna stigen ett utmärkt alternativ. Längs med vägen passerar ni tio stationer som gör att vandringen blir mer spännande, samtidigt som ni lär er mer om skogens djur och natur. 

 • Ta sig hit: Buss 5 eller 9 eller bil. Från Uppsala åker du då mot Sävja, svänger därefter höger mot väg 255 och sedan höger igen på en mindre grusväg. Parkeringen ligger i änden av grusvägen. 
 • Framkomlighet: Elljusspåret går fint att ta sig fram på med barnvagn och rullstol.
 • Parkering: Ja.
Läs mer om vikingar i Uppsala

Utforska kullar och museum i Gamla Uppsala för en blick in i forntiden

En klassisk utflykt som även nyinflyttade uppsalabor ofta känner till är Gamla Uppsala. De höga kullarna är fantastiska för en stillsam promenad för vuxna eller för fantastiska upptäcktsfärder för de yngsta besökarna. I det imponerande fornlämningsområden får hela familjen också möjlighet att prova så kallad Augmented Reality. I Gamla Uppsala museum kan ni nämligen låna en surfplatta och kan i den se er omkring – och virituellt se hur det kan ha sett ut för cirka 1400 år sedan, just vid Kungshögarna. Appen som surfplattan använder är gratis att ladda ned, om man hellre vill använda sin egen mobil eller padda.

 • Ta sig hit: Buss med linje 2, bil eller cykel från Uppsala.
 • Framkomlighet: Hiss med automatdörr och en obevakad barnvagnsparkering finns i museet.
 • Parkering: Ja.

Ulva kvarn – Ett smultronställe

8 kilometer norr om Uppsala ligger Ulva Kvarn hantverksby, känd för sin vackra natur. Här samlas glasblåsare, konstnärer, urmakare, antikhandlare och silversmeder. Här hittar du också kafé och restaurang, samt picknickbord för dig som hellre vill ta med dig egen mat.

 • Ta sig hit: Buss med linje 104 eller bil.
 • Framkomlighet: Nästan hela området är tillgängligt för dig med rullstol och barnvagn.
 • Parkering: Ja.
skog

Bland tomtar och troll i Stadsskogen

Tro det eller ej, men i den centralt belägna Stadsskogen i Uppsala finns faktiskt en riktig trollskog. I denna del av naturreservatet är marken täckt av en drömskt mjuk mossa och du kan här gå på tur efter både svamp och bär eller troll och annat småknytt. Ju fler fynd ni gör, desto mer bäddas såväl stor som liten in i en magisk sagokänsla. 

 • Ta sig hit:Buss med linje 2, 7 och 12, bil eller cykel från Uppsala.
 • Framkomlighet: Barnvagnar och rullstolar tar sig enkelt fram på de uppgångna stigarna. 
 • Parkering: Ja, antingen vid Gläntan på Norbyvägen eller vid ingången slutet av Artillerigatan.

Sunnerstaåsens mångsidiga friluftsområde

Vackert beläget vid Fyrisån ligger Sunnerstaåsens friluftsområde. Det erbjuder vandringsstigar, elljusspår och mountainbikespår.  Om hungern börjar gnaga finns ett café i Sunnerstastugan för lunch eller fika , men också fina grillplatser nedanför backen.

Bara ett stenkast från stugan ligger Mulleriket, med äventyrsstationer där barn och vuxna kan leka och upptäcka många spännande saker i naturen. Gå Mullestigen, besök Skogsmulles koja och testa motorikbanan, som också är anpassad för personer med funktionsvariation.

 • Ta sig hit: Buss med linje 8, 31, 101 eller bil.
 • Parkering: Ja.