Uppsala medeltiden | Museum & historia

Din mobil är en tidsmaskin

Vandra utanför domkyrkan på medeltiden eller upptäck vikingarnas Gamla Uppsala som det såg ut ca år 650 e.v.t.

domkyrka

Uppsalas 1 000-åriga historia har mycket att berätta. Så varför inte följa med på en spännande resa genom vår händelserika historia och uppleva delar av det forna Uppsala? Augmented Reality förvandlar din mobil (eller läsplatta) till en tidmaskin och öppnar ett virtuellt fönster till Uppsalas förflutna.

Med apparna Visir Uplandia och Augumented History: Gamla Uppsala kan du i verkligheten vandra runt området kring Uppsala domkyrka på medeltiden eller springa på en viking under tiden du upptäcker Vendeltidens Gamla Uppsala. Samla in virtuella arkeologiska fynd eller ta dig an olika spännande utmaningar, interagera med historiska personer och samtidigt lära dig saker om platserna och fynden som du hittar under din virtuella upptäcktsfärd. Allt du behöver är befinna dig direkt på någon av dessa platser för att det ska fungera.

Hur funkar det?

För att utforska området runt Uppsala domkyrka laddar du ner appen Visir Uppsala via App Store. Med samma app kan du också utforska Öregrunds hamn och Wiiks slott, bara en kort bilresa från Uppsala och värda egna besök.

Är du i Gamla Uppsala laddar du istället ner appen Augmented History: Gamla Uppsala direkt till din mobiltelefon eller läsplatta via App-store. Du kan också låna en iPad på museet för att uppleva den forna miljön med dess bebyggelse, gravar och andra spektakulära monument som det såg ut ca år 650 e.v.t. Appen visar hur det kan ha sett ut på just den platsen där man står för tillfället.

I Gamla Uppsala kan du även uppleva den historiska miljön genom Virtual Reality – en datorsimulerad verklighet som tar dig så nära historien som det bara går. Den sker inne i museet där du genom ett par solglasögon och handkontroller tar dig runt i Gamla Uppsala som det såg ut under järnåldern, ca år 650 e.v.t. VR-upplevelsen kan bokas på plats på museet och ingår i den ordinarie entréavgiften.

Apparna är kostnadsfria och framtagna i ett samarbete mellan Region Uppsala, Uppsala universitet och grafikföretaget Disir Productions som en del i projektet Hållbar Produktutveckling (Augmented Export 2016 – 2019).

Karta & kontakt

Adress:
Domkyrkoplan
753 10 Uppsala

Telefon:
+46 18 430 36 30

E-post:
uppsala.domkyrka@svenskakyrkan.se

Webb:
www.uppsaladomkyrka.se