Kultur & upplevelser

Dolda kulturpärlor i Uppsala

I Uppsala finns några av landets bästa museum och teatrar – men kulturen blomstrar i många hörn av staden, om du vet var du ska leta! Här listar vi några kulturupplevelser för dig som vill upptäcka något nytt.

Här kan du läsa om gallerier och andra platser med ett unikt kulturutbud som du kanske inte visste fanns – men även om specialkvällar hos de mer etablerade museerna och teatrarna.

gamla kyrkogården foto sara bruggeman

Oväntat kulturellt på kyrkogården

Gamla kyrkogården i Uppsala har anor från 1600-talet och är en kulturhistorisk skatt. Här vilar flera personer som gått till historien, såsom Nobels fredspris-vinnaren Dag Hammarskjöld, författaren Malla Silfverstolpe, poeten Gustaf Fröding och inte minst Gösta Knutsson, författaren bakom de populära Pelle Svanslös-böckerna som utspelar sig i Uppsala. Sommartid kan du komma med på guidade visningar, men du kan också gå en digital vandring på egen hand med hjälp av din smartphone året runt.

I närheten av kyrkogården ligger både Akademihotellet och Villa Anna, två hotell där du har nära till alla sevärdheter i Uppsalas historiska kvarter.

Entrén till kulturhuset Köttinspektionen

Unika kulturhus och gallerier

En gång köttbesiktningsbyrå, idag en kulturpärla med utställningar, föreställningar, workshops, paneldebatter och festivaler. Kulturhuset Köttinspektionen har ett spännande program med såväl lokala som internationella konstnärer, där det smala tillåts ta plats.

Ta chansen att upptäcka lokala uppländska konstnärer när du är i Uppsala! Konstnärernas hus drivs av den ideella föreningen Uppsala Konstnärsklubb. Galleriet ligger ett stenkast från Domkyrkan, intill Sysslomansgatans många mysiga caféer och butiker.

Disk med flaskor och glas

Offentlig konst och dryckeskultur i hippa Rosendal

Rosendal är en ny, spännande stadsdel i södra Uppsala, som bjuder på intressant arkitektur och offentlig konst. Ströva runt och beundra husens djärva designval och tillhörande konstverk – jättelika skalbaggar, en snäcka med havets brus, konstverk i trä och mycket mer. Ladda ner appen ”Uppsala konst och kulturarv” inför din guidade tur. Informationen finns på både svenska och engelska

När fötterna är trötta finns det som tur är även mat- och dryckeskultur att upptäcka. Kvarteret är en lokal inredningsbutik och café, som kvällstid förvandlas till en vinbar där du kan gå på olika provningar och föreläsningar kring livets goda.

Uppsala Stadsteater

Gå bakom kulisserna på Stadsteatern

Uppsala stadsteater är en av landets mest ansedda och välbesökta scener – men visste du att du kan få kika in bakom kulisserna här? Teaterns guidade turer tar dig till platser som annars är stängda för besökare, från repetitionssalar till skådespelarnas loger. Se hur teaterns maskörer trollar fram de mest otroliga sminkningar och peruker, kolla in i kostymavdelningens fantastiska förråd och se hur det ser ut bakom scenerna. Turen ges under utvalda datum – boka din biljett online – men du kan också boka en egen guidad tur för en grupp.

Skapa kulturen själv

Prova på att skapa och stå på scen

Om du inte nöjer du dig med att betrakta utan vill också vara med och forma Uppsalas kulturliv, så finns det flera olika möjligheter att prova på olika kulturutövningar.

Är det konsthantverk som får ditt hjärta att klappa har du mycket att välja på i Uppsala. På Uppsala konstmuseum kan du inte bara se på högkvalitativ konst, du kan också vara med och skapa själv. Under museets Art Nights står stafflierna framme – självklart får du ta med ditt konstverk hem.  Det kan du även göra på Bror Hjort-museet som anordnar familjevisning med skapande verkstad, ett där hela familjen får lära sig mer om Bror Hjorths konst för att sedan prova en konstnärlig teknik. De har även kurser i måleri och andra konstnärliga tekniker.

Vill du stå på scenen är det Reginateatern du ska bege dig till. De ordnar Poetry slam, en tävling i estradpoesi där vem som helst kan delta. Publiken är delaktig genom att bilda jurygrupper som sätter poäng på framförandet och diktens innehåll. När stand up-klubben Fyris Comedy ordnar Open Mic kan du leva ut din inre komiker – här får både totala nybörjare och rutinerade komiker köra stand up inför publik. Showerna är på svenska, men det går bra att uppträda på engelska också.