Upplev sport i Uppsala

När SVT Sport skulle utse Sveriges bästa idrottsstad 2018 placerade sig Uppsala på en hedersam andraplats. Ett tydligt bevis på vilken otrolig bredd Uppsala erbjuder som sportstad. Elitlagen är många och det finns nästan alltid ett idrottsevenemang att bevittna eller delta i. Boll, racket, puck, cykel eller fjäder – vad föredrar du? 

sport uppsala

Bandyfinalen har hittat hem

Vad dyker upp i ditt huvud när du tänker på sport och Uppsala? Precis, Bandyfinalen. Med undantag för några år under 2010-talet har bandyfinalen sedan 1991 varit synonymt med klassiska drabbningar på Studenternas IP. Bandyfinalerna är en sann folkfest som präglar hela stadskärnan. Det är inte enbart damer och herrar från landets högsta serier som spelar om guldet, utan även ungdoms- och juniorfinaler avgörs. 

Bandyfinalen innebär en rad orubbliga traditioner. Innan det är dags att packa bandyportföljen ska förstås en sedvanlig bandyfrukost förtäras, pyttipanna, på någon av Uppsalas serveringar. Efteråt firas mästarna under pompa och ståt på banketten som hålls på Uppsala slott. Passa även på att smaka den utsökta bandybakelsen som Leijon Stenugnsbageri och Konditori gör i samband med finalhelgen! 

Den som inte orkar vänta till finaldagen kan under säsongen njuta av elitseriebandy i form av herrarna i IK Sirius eller damerna i Uppsala BOIS som också spelar sina hemmamatcher på Studenternas.

Innan det är dags att packa bandyportföljen ska förstås en sedvanlig bandyfrukost förtäras, pyttipanna, på någon av Uppsalas serveringar.

Uppsala Bike Weekend och världens äldsta cykellopp

Uppsala är den cyklande staden. Under Uppsala Bike Weekend samlas både motionärer och proffs för en fullspäckad cykelhelg. Oavsett ålder och nivå finns det ett lopp för alla typer av cyklister att trampa. Upptäck Upplands landsvägar, cykla det lagom långa Uppsalatrampet med vännerna, utmana terrängen i MTB-loppet (mountainbike) eller kombinera båda cykelsätten under Uppsalaklassikern.

Även de yngsta cyklisterna har ett lopp att se fram emot. Under Pelle Svanslös cykellopp i Botaniska trädgården lär sig barnen bland annat vikten av trafiksäkerhet i Pelles trafikstig.

På vårkanten anordnas varje år även Uppsala Cycling Race Week där bland annat ett av Europas tuffaste stadslopp Skandis GP går av stapeln runt Uppsala slott och där även Skandisloppet  avgörs – världens äldsta cykellopp som lockat deltagare sedan första upplagan arrangerades år 1909 (!). 

Allsvensk fotboll på splitternya Studenternas

Vägg i vägg med bandystadion ligger Studenternas fotbollsanläggning. Här har stadens allsvenska herrfotbollslag Sirius sina hemmamatcher sedan tidigt 1900-tal. 2022 har Uppsala även nöjet att få se IK Uppsala spela i damallsvenskan! Nu har den gamla vallen transformerats till en supermodern evenemangsarena.  Välkommen på allsvensk fotboll, gånger två, i sommar! 

att göra i Uppsala med barn

Se innebandymästarna i IFU Arena

Innebandy tillhör en av Uppsalas populäraste sporter, i synnerhet bland barn och ungdomar. Flest innebandymatcher går av stapeln i Uppsalas största idrottsarena, IFU Arena. Den 30 000 kvadratmeter stora anläggningen invigdes 2016 och rymmer flertalet hallar avsedda för innebandy och friidrott. I huvudhallen, som tar ca 3000 åskådare, kan du se mångfaldiga svenska mästarna Storvreta IBK möta de lokala rivalerna i IK Sirius IBK. 

IFU Arena utgör en av spelplatserna under Storvretacupen, världens största innebandycup. Ungefär 750 juniorlag fyller årligen Uppsalas sporthallar denna spelhelg. 

Om du har vägarna förbi friidrottshallen så spana lite extra mot stavhoppsgropen, världsstjärnan Armand Duplantis tävlar nämligen för Upsala IF Friidrott. Friidrotten i Uppsala har verkligen strålande förutsättningar, precis intill IFU Arena ligger nämligen även Uppsalas nya utomhusarena för just friidrott.

Följ Almtunas resa mot högsta serien

Ishockeytokig? I den charmiga isladan Gränby Ishall får du ditt lystmäte av dragningar, slagskott, tacklingar och grymma målvaktsparader. Almtuna IS har under lång tid spelat i Hockeyallsvenskan och drömmer om att ta steget upp i SHL. Hockey är bäst live!

Badminton eller padel?

Badmintonklubben Fyrisfjäderna har genom åren mer eller mindre prenumererat på SM-titlarna. Faktum är att klubben, som grundades 1962, räknas som en av Sveriges mest framgångsrika idrottsföreningar någonsin. Hemmahallen ligger precis i anslutning till Fyrishovs arena, mässa, camping och äventyrsbad. 

Badminton är inte den enda racketsporten som är i ropet. Padelbanorna har ploppat upp som svampar i Uppsalatrakten de senaste åren – UTK Hallen, Uppsala Padelcenter och Uppsala Padel tillhör några av de populäraste spelplatserna.

Birdie – Sveriges äldsta LAN-party

Även när det gäller E-sport är Uppsala en tidig pionjär. 1993 hölls Sveriges numera äldsta LAN-party i Lundellska skolans matsal för första gången – Birdie. Idag har Birdie växt till en spelfest på IFU Arena med över 3000 gamers som blandar PC, konsol och brädspel.