Påsklov i Uppsala med barn

Våra bästa tips på aktiviteter utomhus under påsklovet

Lämna asfalt och stadsmyllret bakom er under påsklovet och ta er ut till stadens vackra naturområden. Här finns det fullt med roliga och säkra aktiviteter för både stora och små.

 

 

 

Fjällnora

Fjällnora friluftsområde

Fjällnora friluftsområde – Ett naturparadis

Även småttingar med den allra mest outtröttliga energi kommer kunna sova gott efter en dagsutflykt till FjällnoraOavsett årstid är Fjällnora ett naturparadis med roliga aktiviteter för knattar och deras föräldrar. Här kan man lattja på naturlekplatsen, paddla kanot eller vandra på någon av vandringslederna. För den som är mer för fauna än flora finns det även djurhagar att upptäcka.

När magen börjar kurra finns det grillplatser där man kan grilla korv och äta medhavd matsäck. 

 • Ta sig hit: Buss 809 eller bil. Observera att det är tre km från busshållplatsen till friluftsområdet.
 • Framkomlighet: Tillgängligheten är god på de flesta ställen för barnvagnar, rullstolar och rollatorer. 
 • Parkering: Ja.

 

Vandring för de minsta i Lilla Djurgården

En naturupplevelse en bit utanför staden som Uppsala gärna bjuder in både barn och vuxna till är vandringsleden i Lilla Djurgården. Här finns flera vägar att välja, och för sällskap med barn är gröna stigen ett utmärkt alternativ. Längs med vägen passerar ni tio stationer som gör att vandringen blir mer spännande, samtidigt som ni lär er mer om skogens djur och natur. 

 • Ta sig hit: Buss 5 eller 9 eller bil. Från Uppsala åker du då mot Sävja, svänger därefter höger mot väg 255 och sedan höger igen på en mindre grusväg. Parkeringen ligger i änden av grusvägen. 
 • Framkomlighet: Elljusspåret går fint att ta sig fram på med barnvagn och rullstol.
 • Parkering: Ja.
Hammarskog

Hammarskog

Helvilt i Hammarskog

Uppsalas barnvänliga naturupplevelser frestar även med Hammarskog, ett område inte olikt Fjällnora. Naturreservatet bjuder på vandringsleder, lek i miniatyrlekparken och bestigande av klätterställningen för de lite större. Dalkarlskärret är även ett perfekt utflyktsmål för den lille fågelskådaren. 

Hammarskogsområdet med sin vackra herrgård bjuder även in till marshmallow-grillning vid någon av de många grillplatserna. 

 • Ta sig hit: Buss 108 eller bil.
 • Framkomlighet: Mellan badplatsen och herrgården finns tillgänglighetsanpassad naturled längs vattnet, byggd i trä för en bekväm tur i det gröna. 
 • Parkering: Ja, vid herrgården och Dalkarlskärret.

Bland tomtar och troll i Stadsskogen

Tro det eller ej, men i den centralt belägna Stadsskogen i Uppsala finns faktiskt en riktig trollskog. I denna del av naturreservatet är marken täckt av en drömskt mjuk mossa och du kan här gå på tur efter både svamp och bär eller troll och annat småknytt. Ju fler fynd ni gör, desto mer bäddas såväl stor som liten in i en magisk sagokänsla. 

 • Ta sig hit:Buss med linje 2, 7 och 12, bil eller cykel från Uppsala.
 • Framkomlighet: Barnvagnar och rullstolar tar sig enkelt fram på de uppgångna stigarna. 
 • Parkering: Ja, antingen vid Gläntan på Norbyvägen eller vid ingången slutet av Artillerigatan.
vedyxaskogen

Vedyxaskogen

Viltvattnet – Ett smultronställe i Vedyxaskogen för den lilla fågelskådaren

Är de minsta i familjen fascinerade av fjäderfän? Då kan en tur till Viltvattnet i Vedyxan passa perfekt. Bara 400 meter in i skogen, från parkeringsplatsen sett, kommer ni till den oas som Viltvattnet är. Denna anlagda vattenyta finns till för områdets vilda djur. Vid grillplatsen precis framför kan ni således njuta av korv med bröd medan ni har första parkett till fågellivets skådespel över deras spegelblanka hem. 

 • Ta sig hit: Cykel eller bil från Uppsala. 
 • Framkomlighet: Den 400 meter långa vandringen går bra att göra med både barnvagn, rullstol och rollator. En handikappsanpassad torrtoalett finns vid parkeringen. 
 • Parkering: Ja.

Utforska kullar och museum i Gamla Uppsala för en blick in i forntiden

En klassisk utflykt som även nyinflyttade uppsalabor ofta känner till är Gamla Uppsala. De höga kullarna är fantastiska för en stillsam promenad för vuxna eller för fantastiska upptäcktsfärder för de yngsta besökarna. I det imponerande fornlämningsområden får hela familjen också möjlighet att prova så kallad Augmented Reality. Med appen Augmented History: Gamla Uppsal‪a,‬ som är gratis att ladda ned, kan ni via en mobil eller surfplatta virtuellt se hur det kan ha sett ut för cirka 1400 år sedan just vid Kungshögarna.

 • Ta sig hit: Buss med linje 2, bil eller cykel från Uppsala.
 • Framkomlighet: Hiss med automatdörr och en obevakad barnvagnsparkering finns i museet.
 • Parkering: Ja.
sävja

Sävja

Cykla pumptrack på Sävjas pumptrackbana i Uppsala

Har barnen blivit bekväma i cykelsadeln? Då är det kanske dags att prova på pumptrack. Bara 7 km från Uppsala centrum ligger anläggningen Sara Lisas park i Sävja där två banor för nybörjare och mer erfarna samt tre hopp som byggts för att kunna utföras med de flesta sorters cyklar. Men vad är då pumptrack? Det är en bana som formats med böljande höjder för en mer dynamisk upplevelse på hojen. Dessutom kan du med hjälp av några få pedaltramp, din egen kroppsvikt och teknik “pumpa” dig fram mellan topparna. 

 • Ta sig hit: Buss med linje 5.
 • Parkering: Ja.

Sunnerstaåsens mångsidiga friluftsområde

Vackert beläget vid Fyrisån ligger Sunnerstaåsens friluftsområde. Det erbjuder vandringsstigar, elljusspår och mountainbikespår.  Om hungern börjar gnaga finns ett café i Sunnerstastugan för lunch eller fika , men också fina grillplatser nedanför backen.

Bara ett stenkast från stugan ligger Mulleriket, med äventyrsstationer där barn och vuxna kan leka och upptäcka många spännande saker i naturen. Gå Mullestigen, besök Skogsmulles koja och testa motorikbanan, som också är anpassad för personer med funktionsvariation.

 • Ta sig hit: Buss med linje 8, 31, 101 eller bil.
 • Parkering: Ja.

Ulva kvarn – Ett smultronställe

8 kilometer norr om Uppsala ligger Ulva Kvarn hantverksby, känd för sin vackra natur. Här samlas glasblåsare, konstnärer, urmakare, antikhandlare och silversmeder. Här hittar du också kafé och restaurang, samt picknickbord för dig som hellre vill ta med dig egen mat.

 • Ta sig hit: Buss med linje 104 eller bil.
 • Framkomlighet: Nästan hela området är tillgängligt för dig med rullstol och barnvagn.
 • Parkering: Ja.