Sevärdheter

Toppa din upplevelse med en guidad tur

Är du på jakt efter en förstklassig upplevelse under ditt besök till Uppsala? Boka en guidad tur!

Boka en guidad tur

I Uppsala är guiderna både kunnig och underhållande. De har olika specialiteter och talar flera olika språk. Din guide är en sann expert som tar dig med på kortare eller längre turer där du garanteras unika historier om kända och okända personligheter och spännande sägner blandat med vacker natur, kultur och fakta om intressanta platser och byggnader.

Följ fotspåren av mäktiga vikingar, vetenskapens superstjärna Carl von Linné eller den världsberömde filmskaparen Ingmar Bergman. Eller varför inte tassavtrycken av Pelle Svanslös – världens snällaste katt?

Upptäck Uppsala

Det finns guideföretag erbjuder reguljära stadsvandringar under sommarsäsongen, några med temavisningar kopplat till vikingar och medeltiden men också även konst och arkitektur.

Kultur

Konst och kultur finns i olika skepnader runt om i Uppsala – både utomhus och inomhus. Du som vill hitta pärlorna ska boka en tur runt i Uppsalas kulturkvarter. Din guide berättar allt om kulturpersonligheter, de stilepoker är speglade i Uppsalas arkitektur samt de kulturella företeelser och händelser som har haft betydelse för staden.

Uppsala har varit hem till många av Sveriges mest kända kulturpersonligheter, allt från filmskapare till författare. Se inspelningsplatsen för Ingmars Bergmans största film Fanny och Alexander, Övre Slottsgatan 22 där August Strindberg bodde under sin studietid och platser som la grunden för Karin Boyes intressanta författarskap.

Historia

Följ med till platserna där vikingarna och deras förfäder en gång i tiden levde i Uppsala. Din guide berättar om hur de brukade mark, idkade handel och gjorde långa och omtalade resor. Du kan även möta vikingar handelsmannen Ulf, vikingahövdingens dotter Grimsa eller vikingakvinnan Torgerd i Gamla Uppsala. Är du en sann vikingafantast måste du också följa med på en vandring bland Uppsalas runstenar – lär dig om varför man reste dem och vad deras bilder och tecken betyder.

Carl von Linné är en av världens mest kända vetenskapsmän. Ingen annanstans finns så många spår av honom som i Uppsala. Nu har du möjligheter att träffa honom i egen hög person och tillsammans uppleva Linnémuseet som var hans hem, njuta av lugnet i hans trädgård eller vandra längs med en av Linnéstigarna till hans sommarbostad i Linnés Hammarby.

Uppsala slott uppfördes av kung Gustav Vasa 1549 och har spelat en stor roll i vår svenska historia. Det har varit skådeplats för flera dramatiska händelser med blodbad, konspirationer, sammansvärjningar och mord. Varför inte ta del av det rosa slottets olika berättelser samtidigt som du avnjuter Uppsalas bästa utsikt under en takvandring på slottstaket?

Du som är orädd kan även gå en spökvandring i Vasaborgen. Där får du träffa på flera spöken, bland annat ett från familjen Vasa som berättar de läskigaste historierna om slottet.

Spökjägare, hör upp! Enligt ryktet spökar det också på flera slott i Uppsala och Uppland. Bland annat i Wiiks, Örbyhus slott och Österby bruk.

Kvinnohistoria

Följ med till kvarteren som är förknippade med betydelsefulla kvinnor i Uppsalas historia. Du får lära känna starka personligheter som Betty Pettersson, Karin Boye, Barbro Alving, drottning Kristina, heliga Birgitta och andra kvinnor. Guiden berättar om deras liv, kamp och öden.

För barnfamiljen

Mjau! Känner du Pelle Svanslös? Den berömda katten bodde i Uppsala och har satt sina tassavtryck här. Idag möter du honom på guidade vandringar där du får tassa över hans eget övergångsställe till kvarteren kring Åsgränd där han bodde med sin kärlek Maja Gäddnos men som också var hem för Elaka Måns, hans vapendragare Bill & Bull och de andra katterna.

Natur

För dig som älskar naturen finns guider som tar dig med runt på exklusiva naturupplevelser i Uppsala men också Uppland. Lär dig om de fåglar och andra djur som lever här.

Upptäck mer av Uppsala