Fem utmanande vandringsleder nära Uppsala

Erfarna vandrare tyr sig ofta till Sveriges nordliga fjällvärld eller beger sig ut på kontinenten för att uppleva mer avancerade turer. Men utmanande vandring finns närmare än du tror. Här är våra bästa tips på vandringsleder kring Uppsala för dem som vill ha lite mer att bita i.

1. Den hårda vägen på klassiska Upplandsleden

För både upplandsbor och vandringsentusiaster i övriga Sverige är Upplandsleden en tur som många gått en av de tre delsträckorna av. Hela kalaset är ett djärvt uppdrag att slutföra med sina 500 km, uppdelat på 31 naturliga etapper, men turen går så klart att utföra med andra stopp med tältvandring. 

Den första delen av leden består av flera etapper som bjuder på både pulshöjande och fascinerande vandring.  Etapp 10 börjar i Kolarmoraån, som dessutom är en utmärkt kanotled, och fortsätter i 30 km på ojämna, smala skogsstigar och bjuder på både en trevlig rast- och badplats samt ett vindskydd vid Gisslaren, om du skulle vilja dela upp turen och övernatta där. Slutmålet är ståtliga Gimo herrgård, och härifrån fortsätter etapp 11 som även den imponerar med sina 21 km.  Missa inte heller Färnebofjärdens nationalpark under etapp 18, 19 och 20 som lockar med sitt ö- och skärlandskap.

Här hittar du en karta över Upplandsleden.

vandring

2. Prediktstolen – Vandringskändis i Hågadalen

Du behöver inte korsa gränsen för att få uppleva Preikestolen. Vår uppländska version, Predikstolen, finns nämligen på behagligt avstånd i pittoreska Hågadalen. Denna 15 meter höga klippa, något mer modest än sin norska namne, passar utmärkt även för klättring och grillning på toppen. Åk med cykel, buss eller bil till Lurbo Bro, gå in i Nåstenskogen och följ den märkta stigen. Sedan kan du fortsätta turen på Gottsundavandringen, en av Linnéstigarna, som är drygt 8 km lång.

Här hittar du en karta och mer information.

vandring

3. Naturreservatet Kungshamn Morga – utsikt över Mälaren

För dig som vandrar för att få uppleva praktfull panorama passar Kungshamn-Morga perfekt. I närheten av Knivsta, ungefär två mil från Uppsala, hittar vi naturreservatet som bjuder på hurtiga dagsturer kombinerat med utsikt över vacker vårflora, Mälarens vatten och betande kor i Morga hage. På sommaren kan Upplandshajken med fördel avrundas med ett dopp i Sveriges tredje största sjö. 

Naturreservatet har flera ingångar, varav parkeringen söderut är perfekt för att få historia och träning. Här finns nämligen rester efter en gammal fornborg, högt belägen på en brant.

Här hittar du en karta och mer information.

vandring

4. Pilgrimsvandra på Marialeden

Oavsett om du är troende eller inte bjuder Marialeden på både häftig vandring och arkitektoniska upptäckter. Med start vid Uppsala Domkyrka passerar den åtta mil långa leden många av Upplands mest sevärda medeltidskyrkor, bland annat i Gamla Uppsala, Tensta och Vendel. Terrängen är varierad och underlaget utgörs till stor del av skogsstig och grusväg. 

Här hittar du en karta och mer information.

gamla uppsala

5. Vikingavandring på Ingegerdsleden

Känn historiens vindar vina mot kinden på denna vandringsled som trampats upp ända sedan vikingatiden. Från Stockholm till Uppsala sträcker sig elva milsleden som uppkallats efter Olof Skötkonungs dotter Ingegerd. Hon växte upp i Sigtuna, ännu en stad som leden passerar. Likt Marialeden bjuder den på flera längre dagsetapper och visar upp medeltida kyrkor, men även herresäten, gamla bondbyar och sjöar. Underlaget varierar mellan mer svårgenomträngliga skogstigar och lättillgängliga gång- och cykelvägar, så har du en vecka att lägga på vandring kan vi absolut rekommendera denna tillika utmanande och sköna led.

Här hittar du en karta och mer information.