Upplandsleden | Natur & friluftsliv

Upplandsleden

Upptäck Upplandsleden

En rofylld naturupplevelse

vandring-skog

Från Mälarens vikar i söder till Dalälvens skärgård i norr slingrar sig den 50 mil långa Upplandsleden. Under din vandring får du se en fantastisk bit av Uppland på ett lätt och rogivande sätt. Du vandrar över hjortronens och orrarnas myrar, genom hackspettarnas och ugglornas skogar och utmed fjärilsrika åkerkanter och lövdungar.

Från ett vindskydd kan du uppleva morgonens alla ljud eller en stilla solnedgång medan kaffepannan puttrar över elden. Följ de orangea markeringarna på träd och vägvisare så når du slutligen ditt mål.

Den första delen av leden består av flera etapper som bjuder på både pulshöjande och fascinerande vandring.  Etapp 10 börjar i Kolarmoraån, som dessutom är en utmärkt kanotled, och fortsätter i 30 km på ojämna, smala skogsstigar och bjuder på både en trevlig rast- och badplats samt ett vindskydd vid Gisslaren, om du skulle vilja dela upp turen och övernatta där. Slutmålet är ståtliga Gimo herrgård, och härifrån fortsätter etapp 11 som även den imponerar med sina 21 km.  Missa inte heller Färnebofjärdens nationalpark under etapp 18, 19 och 20 som lockar med sitt ö- och skärlandskap.

Här hittar du en karta över Upplandsleden som är indelad i cirka 45 etapper och slingor.

Vandringstips

Vi rekommenderar att du börjar med Gula stigen som är en 10 km lång vandringsled från Studenternas IP till Skarholmen. Gula stigen har anor från 1930-talet och fick sitt namn efter sina återkommande gula markeringar. Trots sin närhet till staden erbjuder leden en omväxlande grönska; imponeras av de 300 år gamla tallarna i Kronparkens naturreservat, upplev unika Natura 2000-områden vid Bäcklösa och Ultuna hagar och nå slutligen Mälarens strand.

Här hittar du en karta över området.

Etapp: 1:0

Svårighetsgrad: Lätt

Start: Studenternas IP

Slut: Sunnersta friluftsområde

Längd: 10 km

Karta & kontakt

Adress:

751 85 Uppsala

Telefon:

+46 18 611 62 71

E-post:

info@upplandsstiftelsen.se

Webb:

www.upplandsstiftelsen.se/upplandsleden