Trots att gemene man i Sverige gärna fikar varje dag är det få som kan redogöra för skillnaden mellan ett café och ett konditori. Kanske spelar det ingen större roll i våra dagliga liv – fika som fika, eller? Vare sig du är en caféclown[WN1] eller en konditorikonnässör kommer här korta förklaringar av båda begreppen:
- Caféer är etablissemang som används för försäljning av mat och dryck som förtärs på plats, vilket fokus brukar ligga på.
- Konditorier är en plats som säljer egengjorda bakelser, smörgåsar och/eller varma rätter. De flesta har även en serveringsdel där gäster kan avnjuta dessa.
Den största skillnaden mellan caféer och konditorier är att konditorier tillagar och bakar allt, eller det mesta, ätbara de säljer, medan caféer alltså inte gör det. Notera dock att detta är en något gammalmodig definition av ordet och att flertalet inrättningar som kallar sig caféer idag kan stoltsera med egen produktion av mat och bakverk, vilket således gör ordet “café” till något av en paraplyterm. Nedan listas sex stycken platser för att avnjuta en fika på i Uppsala, både konditorier och caféer. Kvar återstår bara för dig att utforska dem!