Fantastiska cafeér att välja på

Fika i Uppsala

Gammal som ung, turist som lokalbo. Med jämna mellanrum behöver vi alla sätta oss ned och ta en fika. Den ständiga frågan ekar dock i oändligheten: var? Här är några av de bästa caféerna i Uppsala!

Café kontra konditori

Svenskar älskar fika, men få vet skillnaden mellan ett café och ett konditori.

  • caféer ligger fokus på servering av mat och dryck.
  • Konditorier fokuserar på att producera egengjorda bakelser, bullar, smörgåsar och ibland varma rätter. Även på konditorier finns ofta en serveringsdel.

Här nedan hittar du några ställen att avnjuta en fika på i Uppsala, både konditorier och caféer.

Guntherska Hovkonditori & Schweizeri

1. Güntherska Hovkonditori & Schweizeri

Östra Ågatan 31

Frågar du lokalbefolkningen om tips på caféer i Uppsala kommer Güntherska högst troligt att slinka med bland förslagen. Detta konditori är lika välkänt som det är omtyckt, har anor så långt tillbaka som till 1887 och kan, tack vare sina flärdfullt inredda lokaler och smakfullt bakade kondisbitar, titulera sig både hovkonditori och schweizeri. Här kan du avnjuta både en senare frukost, lunch, fika eller tidig middag. Prova någon av moussebakelserna, det fantastiska brödet eller varför inte deras napolitanska pizza? Güntherska har också en inglasad uteservering, som är en härlig plats att spana på folk från nästan året runt.

Centralkonditoriet

2. Centralkonditoriet

Vretgränd 16

Det här är ett av stadens äldsta konditorier – över 120 år har det legat på samma ställe i centrala Uppsala! På Centralkonditoriet finns tio eftertraktade sittplatser, plus några fler under uteserveringssäsongen, men att köpa med sig något att mumsa på i Stadsparken går fint det med. Här finns traditionella bakverk, kondisbitar och nybakat matbröd , men juicer och lättare luncher erbjuds också. Om du har tur är du här under semmelsäsongen, Centralkonditoriet har flera gånger röstats fram som Uppsalabornas favorit när det kommer till just semlor.

chokladbollar

3. Ofvandahls Hovkonditori

Sysslomansgatan 5

Har du någon gång hört Owe Thörnqvists jullåt “Ett litet rött paket”? I den texten smyger sig nämligen nästa rekommenderade konditori in. På Ofvandahls Hovkonditori har Uppsalabor i alla åldrar och livssituationer suttit i timtals och jobbat, pluggat, dejtat eller bara fördrivit tiden. Här kan du äta lunch, kalasa på de klassiska kaffebröden och, om du är svag för choklad, låta gommen bada i de ljuvliga smakerna av deras omtalade tryffelbakelse. Kort sagt, gör som Karin Boye och Gustaf Fröding gjorde: drick en kopp i Ofvandahls klädsamt slitna soffor!

Leijon Konditori & Stenugnsbageri

4. Leijon Stenugnsbageri & Konditori

Årstagatan 25 och Gerd Enequists gata 6A

Ett modernare tillskott är Leijon Stenugnsbageri & Konditori som finns i stadsdelarna Sala backe och Rosendal. Båda leds av Frida Leijon, en lokal talang som kan stoltsera med att ha vunnit priset Årets Konditor år 2016. Och hennes bakverk tyder inte på annat. Här kan du ta en lätt lunch, en macka med stenugnsbakat bröd eller bandybakelsen, Fridas egen invention som går att smaka innan den årliga Bandyfinalen i Uppsala.

Jorden är blå som en apelsin

5. Café Jorden är blå som en apelsin

Kungsängsesplanaden 2a

Sugen på ett café med ett poetiskt namn? Då är caféet Jorden är blå som en apelsin helt rätt val. Denna spännande nyöppning i stadsdelen som kallas Industristaden erbjuder mer än bara kaffe och bulle. Det kulinära esset i rockärmen utgörs av flera olika, större frukosttallrikar som går att beställa hela dagen med inspiration av det grekiska, peruanska, svenska, syriska eller iranska köket. Dessutom bjuds det ofta in till olika sorters kulturella evenemang, såsom musikkonserter och högläsningar, men  ärligt talat är denna udda pärla värd ett besök bara för inredningens skull. Du kan få ledtråden “tågräls”, men inte mer än så.