Fantastiska cafeér att välja på

Fika i Uppsala

Gammal som ung, turist som lokalbo. Med jämna mellanrum behöver vi alla sätta oss ned och ta en fika. Den ständiga frågan ekar dock i oändligheten: var? Här är några av de bästa caféerna i Uppsala!

leijonbageri

Café kontra konditori

Trots att gemene man i Sverige gärna fikar varje dag är det få som kan redogöra för skillnaden mellan ett café och ett konditori. Kanske spelar det ingen större roll i våra dagliga liv – fika som fika, eller? Vare sig du är en caféclown[WN1]  eller en konditorikonnässör kommer här korta förklaringar av båda begreppen:

  • Caféer är etablissemang som används för försäljning av mat och dryck som förtärs på plats, vilket fokus brukar ligga på.
  • Konditorier är en plats som säljer egengjorda bakelser, smörgåsar och/eller varma rätter. De flesta har även en serveringsdel där gäster kan avnjuta dessa.

Den största skillnaden mellan caféer och konditorier är att konditorier tillagar och bakar allt, eller det mesta, ätbara de säljer, medan caféer alltså inte gör det. Notera dock att detta är en något gammalmodig definition av ordet och att flertalet inrättningar som kallar sig caféer idag kan stoltsera med egen produktion av mat och bakverk, vilket således gör ordet “café” till något av en paraplyterm. Nedan listas sex stycken platser för att avnjuta en fika på i Uppsala, både konditorier och caféer. Kvar återstår bara för dig att utforska dem!

Guntherska Hovkonditori & Schweizeri

1. Güntherska Hovkonditori & Schweizeri

Östra Ågatan 31

Frågar du lokalbefolkningen om tips på caféer i Uppsala kommer Güntherska högst troligt att slinka med bland förslagen. Detta konditori är lika välkänt som det är omtyckt, har anor så långt tillbaka som till 1887 och kan, tack vare sina flärdfullt inredda lokaler och smakfullt bakade kondisbitar, titulera sig både hovkonditori och schweizeri. Här kan du avnjuta både en senare frukost, lunch eller tidig middag, inte sällan tillsammans med många andra frestade besökare. Prova någon av moussebakelserna, det fantastiska brödet eller varför inte deras egen hamburgare med tryffelmajonäs? “Konditori” rimmar ändå nästan på “kalori”.

Centralkonditoriet

2. Centralkonditoriet

Vretgränd 16

Ett av stadens äldsta konditorier ligger centralt, ett stenkast från tågstationen, vilket gör att dess namn känns extra passande. På Centralkonditoriet finns tio eftertraktade sittplatser, plus några fler under uteserveringssäsongen, men att köpa med sig något att mumsa på i Stadsparken går fint det med. Här får gärna traditionella bakverk och nybakat matbröd avnjutas, men juicer och lättare luncher erbjuds också.

chokladbollar

3. Ofvandahls Hovkonditori

Sysslomansgatan 5

Har du någon gång hört Owe Thörnqvists jullåt “Ett litet rött paket”? I den texten smyger sig nämligen nästa rekommenderade konditori in. På Ofvandahls Hovkonditori har Uppsalabor i alla åldrar och livssituationer suttit i timtals och jobbat, pluggat, dejtat eller bara fördrivit tiden. Här kan du inta lunch med studentrabatt, kalasa på de klassiska kaffebröden och, om du är svag för choklad, låta gommen bada i de ljuvliga smakerna av deras omtalade tryffelbakelse. Kort sagt, gör som Karin Boye och Gustaf Fröding gjorde: drick en kopp i Ofvandahls klädsamt slitna soffor!

Leijon Konditori & Stenugnsbageri

4. Leijon Stenugnsbageri & Konditori

Årstagatan 25 och Gerd Enequists gata 6A

Ett modernare tillskott är Leijon Stenugnsbageri & Konditori som finns i stadsdelarna Sala backe och Rosendal. Båda leds av Frida Leijon, en lokal talang som kan stoltsera med att ha vunnit priset Årets Konditor år 2016. Och hennes bakverk tyder inte på annat. Här kan du ta en lätt lunch, en macka med stenugnsbakat bröd eller bandybakelsen, Fridas egen invention som går att smaka innan den årliga Bandyfinalen i Uppsala.

Jorden är blå som en apelsin

5. Café Jorden är blå som en apelsin

Kungsängsesplanaden 2a

Sugen på ett café med ett poetiskt namn? Då är caféet “Jorden är blå som en apelsin” helt rätt val. Denna spännande nyöppning i stadsdelen som kallas Industristaden erbjuder mer än bara kaffe och bulle. Det kulinära esset i rockärmen utgörs av flera olika, större frukosttallrikar som går att beställa hela dagen med inspiration av det grekiska, peruanska, svenska, syriska eller iranska köket. Dessutom bjuds det ofta in till olika sorters kulturella evenemang, såsom musikkonserter och högläsningar, men  ärligt talat är denna udda pärla värd ett besök bara för inredningens skull. Du kan få ledtråden “tågräls”, men inte mer än så.