Stadens vackraste trädgårdscaféer

Trädgårdscaféer i Uppsala

Något som skapar en stor sommarkänsla hos många av oss är uteserveringar. Att få sitta mot en solklädd vägg med en kopp i ena handen och ett kaffebröd i den andra fullbordar idealbilden av en riktig sommardröm för de flesta. Att få göra det i en prunkande grön inramning brukar inte dra ned betyget. Här listar vi trädgårdscaféer i och utanför Uppsala att omfamna sommaren på.

trädgårdscafe-4

Café Victoria (Botaniska trädgården)

Något av ett skrytbygge i trädgårdscaféernas värld kan man kalla Café Victoria. Det är nämligen granne med centrala Uppsalas kanske kändaste trädgård, Botaniska trädgården, och dennes exotiska kusin från landet, det tropiska växthuset. Närproducerat, ekologiskt och Fairtrade, men framförallt riktigt god och vällagad mat, både salt som söt, står på menyn. Njut av en utsökt sommarlunch med kollegorna eller en lat helgfika på den minst sagt lummiga uteserveringen.

Öppet maj-september.

Villavägen 8 (vid Tropiska växthuset).

Handjords slottscafé (Salsta Slott)

Vill du som cafébesökare fortsätta känna historiens vingslag under nästa kaffe med dopp är Salsta slott en utmärkt adress. En lindallé, en borggård och det storslagna slottet, med anor från 1200-talet, finns att njuta av bara en halvtimmes bilfärd från Uppsala. För fikamenyn står Handjord, som sägs baka världens godaste bullar och även erbjuder hemgjorda chokladpraliner att avnjuta i takt med att slottsträdgården slår ut i full blom.

Öppet lördagar och söndagar.

Salsta slott.

gula_villan

Tantens Gröna Parkcafé i gula villan (Stadsträdgården)

Stadsträdgården är Uppsalas stadspark och en riktig sommaroas i hjärtat av staden. När det börjar kurra i magen är det bara att traska till Tantens Gröna Parkcafé för att fortsätta njuta av blomsterutsikten. Apropå grönt serverar detta trädgårdscafé mycket vegetariskt och har ett stort fikasortiment för alla kakmonster och glassälskare. Färgtemat fortsätter också i och med att caféet är beläget i den pittoreska gula villan mitt i parken – en perfekt plats att vila upp sig efter en heldag på den vackra lekplatsen, ett intensivt kubbspel eller en löprunda längs med Fyrisån.

Öppet april-juni.

Sjukhusvägen 4 (i Stadsträdgården).

Linnes-Hammarby-växter

Café Sara Lisa (Linnés Hammarby)

Blomsterkungen Carl von Linné har gjort avtryck på flera platser i och runtom Uppsala. En av dessa är Linnés Hammarby, där han levde och arbetade under sommarmånaderna. Idag utgör dessa byggnader ett museum, som är värt att besöka enkom för Café Sara Lisa. Här bjuds det på smörgåsar, fika och en stor mängd tesorter i en prunkande 1700-talsträdgård, där vi hittar ett flertal växter som Linné själv odlade.

Öppet maj-september.

Hitta till Linnés Hammarby.

 

Pellecaféet (Engelska parken)

Ett trädgårdscafé som barnen kan komma att vilja återbesöka under hela våren och sommaren är Pellecaféet. Caféet utgörs av en vagn strategiskt belägen vid Pelleparken, en lekpark som får vilken vuxen som helst att drömma sig tillbaka till sina yngre år, där du kan njuta av både katte latte och sillvåffla. Mellan saftslurkarna kan de allra minsta bekanta sig med både Maja Gräddnos, Elaka Måns och så klart Pelle Svanslös själv.

Öppet dagligen mellan midsommar och skolstart.

Engelska parken (bakom Carolina Rediviva).

ulva-kvarn-rött-hus

Café Ulva kvarn

Ett smultronställe av rang hittar du på Ulva Kvarn, som du når med antingen bil, buss eller cykel. Där huserar ett vackert trädgårdscafé, där ljudet av kaffe som bryggs sammanflätas med kvarnen i Fyrisåns forsar. Hembakta kakor, välfyllda smörgåsar och olika sorters drycker passar perfekt att avnjuta här, efter att ha besökt de handlare och ateljéer som håller till här.

Öppet lördagar och söndagar.

Hitta till Ulva Kvarn.

Kaffestugan (Härnevi plantskola)

Är du en av alla som sträcktittar på “Trädgårdstider” varje år eller kanske till och med har en egen plats att påta på själv? Då kommer du stormtrivas på Kaffestugan. Precis vid Härnevi plantskola, som erbjuder egenodlade plantor och amplar, hittar du Kaffestugan, som är precis så charmigt som man tänker sig ett trädgårdscafé i lantlig miljö. Med bekväma soffor och flertalet mindre paviljonger är det bara att välja och vraka bland de idylliska sittplatserna. I matväg serveras enklare rätter, pajer och flera sorters kakor och bullar, väl värda den dryga halvtimmesresan från centrala Uppsala.

Öppet torsdag-söndag.

Lilla Härnevi 23, Enköping.

CaféKulturHaus Ekensberg (Hågadalen)

Är du ute och vandrar eller cyklar i Hågadalen får du inte missa CaféKulturHaus Ekensberg som öppnar den 2 juli. Mitt i naturreservatet ligger det österrikiska gårdscaféet där du kan njuta av österrikiska specialiteter.  Här kan du äta Apfelstrudel, goda surdegsmackor och hemmagjord glass. Det finns även en gårdsbutik där du kan köpa både uppländska mathantverk och österrikiska klassiker.