Slå dig ned och njuta av en fika

Fika på caféer i Uppsala

I Uppsala fikas det flitigt i varje hörn på både anrika caféer och trendiga ställen. Oavsett om du vill äta en ljuvlig Linnébulle eller ekologisk smörgås så finns det något för dig. Här får du tips på bra caféer i Uppsala.

Güntherska Hovkonditori & Schweizeri

Güntherska Hovkonditori & Schweizeri vill dela med sig av det bästa, förmedla en känsla, bjuda på smakupplevelser och välkomna gästerna till en varm och trevlig miljö. I bageriet möts du av dofter från gräddning av surdegsbröd, frasiga croissanter, smörbakade småkakor och nyrostad müsli. I köket ångar det från smakrika soppor och ugnsbakad rostbiff. I konditoriet kokas det sylt till tårtfyllningar och i butiken är det fart och fläkt med kunden i fokus.

När solen värmer och uteserveringen lockar till en stund med vänner passar det ypperligt bra att kunna kombinera vad ett schweizeri har att erbjuda. Varför inte avnjuta några härliga praliner och ett glas av bubblande Prosecco.

Östra Ågatan 31, 753 22 Uppsala

Konditori Fågelsången

Konditori Fågelsången har man bevarat charmen sedan starten 1954 och från egna bageriet levereras varje dag färska bakverk. Men konditoriet är inte bara känt för sina bakelser, här hittar du också bra kaffe, ett stort smörgåssortiment och bra service. Den stora uteserveringen med 150 platser lockar gäster från tidig vår till sen höst.

Munkgatan 3, 753 09 Uppsala

Landings Konditori

Sedan 1887 har Landings Konditori försett uppsalaborna med bakverk av hög kvalitét. Här hittar du allt från bakelser och tårtor till lättare luncher och stenugnsbakat surdegsbröd. Konditoriet har även egen tillverkning av italiensk glass, chokladpraliner och marsipanfigurer. Fika på plats eller ta med hem.

S:t Per Gallerian, 753 20 Uppsala

Kungsängsgatan 5, 753 20 Uppsala

Centralkonditoriet

Centralkonditoriet kan göra anspråk på att vara ett av Uppsalas idag äldsta i bruk varande bageri, grundades 1902. Fika i lugn retromiljö med klassiska bakverk, mackor och sallader, allt tillverkat i lokalen. Har du frågor är det nära till bagare/konditorer på plats på förmiddagen.

Vretgränd 16, 753 22 Uppsala

Café Linné

Mysiga Café Linné serverar allt från frukost till lunch och traditionell fika i en hemtrevlig och antik miljö. Caféet strävar efter att du som gäst ska få en enastående upplevelse, med allt från en mästerlig latte till smakfullt fikabröd.

Svartbäcksgatan 22, 753 22 Uppsala

Ofvandahls

Ofvandahls är ett anrikt café och konditori med anor från 1878, beläget i en gammal kulturminnesmärkt byggnad på Sysslomansgatan. Verksamheten var under en lång tid ett hovkonditori. I den välbevarade sekelskiftesmiljön hittar du porträtt som målades för ett drygt sekel sedan. Här har personer som Hjalmar Bergman och Karin Boye druckit sitt kaffe, medan Gustaf Fröding, Prins Eugen och Gunnar Wennerberg har funderat på livet sittande i de plyschklädda sofforna.

Utbudet av bakverk är brett och genuint klassiska bakelser varvas med moderna smörgåsar och fikabröd.

Sysslomansgatan 5, 753 23 Uppsala

Broströms Kafé

Broströms kafé är ett matkafé med atmosfär beläget i Godsmagasinet mellan järnvägsstationen och konserthuset. Här serveras bakverk från eget bageri, fairtrade-kaffe, smörgåsar, dagens soppa, pajer och annan mat. Fullständiga rättigheter. Soliga dagar kan du avnjuta din fika eller mat på kaféets uteservering.

Godsmagasinet, 753 27 Uppsala

Arrenius & company

Kaffebar och butik med fokus på livets goda. Arrenius & company tänker alltid kvalitet framför kvantitet och erbjuder espressobaserade drycker och pour over-kaffe från flera av landets främsta mikrorosterier. Te väljer du från hela lösviktsutbudet. Den varma chokladen görs på 65%-ig mörk choklad medan chai latten görs på kryddat te utan vare sig sockersirap eller ”chai”pulver. Här finns både egna bakverk och smörgåsar för den som vill ha något mera matigt. Fri wifi.

Drottninggatan 6A, 753 10 Uppsala

Café Carl von Linné

Café Carl von Linné är ett anrikt café som funnits sedan 1981 med en gemytligt gammaldags och sober atmosfär. På väggarna hänger tavlor på Blomsterkungen själv och sköna gamla möbler, bekväma soffor och stolar i mörkt trä varvas flitigt på de två våningarna. Utbudet är stort och du välja mellan olika typer av fikabröd och glass, men även matiga smörgåsar, sallader och pajer. Varför inte testa caféets berömda linnébullar och semlor?

Svartbäcksgatan 24, 753 32 Uppsala

Café Alma med Cajsa's Kök

En trappa ner i Universitetshuset hittar ni anrika Café Alma med Cajsa´s Kök. Hit har fikasugna lockats sedan 50-talet, och idag erbjuds varma Dagens lunch-alternativ, sallader, smörgåsar, ett brett fikasortiment och varma och kalla drycker. På Café Alma har ni möjlighet att boka deras Chambre Séparée – ett mysigt rum för upp till 26 gäster. Här får ert sällskap sitta ostört – ett perfekt alternativ till frukostmötet, fikat eller lunchen! På kvällar och helger går det även bra att boka dessa historiska lokaler för olika typer av evenemang med upp till 100 gäster – både som privatperson och som företag. Här får ni njuta av inspirerande mat i en mjuk och behaglig miljö! Lokalen erbjuder en intim och mysig känsla där gemenskapen står i centrum. Vid konferenser och evenemang i Universitetshuset erbjuder Cajsa´s Kök möjligheten att boka fika, mat och dryck.

Universitetshuset, 751 05 Uppsala

Frukost & Café Centralstation

Ett stenkast från Uppsala Resecentrum ligger Frukost & Café Centralstation. Här serveras frukost med bland annat dagsfärskt bröd, fräscha smörgåspålägg, ägg, fil, yoghurt och våfflor. Det finns även ett stort utbud av laktos- och glutenfria produkter. Caféet erbjuder ett antal olika bakverk i form av cheesecakes, muffins, bullar, kakor och kladdkakor.

Bangårdsgatan 13, 753 20 Uppsala