Herrgårdar och slott i Uppland

Dagsutflykter till slott och herrgårdar nära Uppsala

Den här guiden är för alla som uppskattar historiska platser som berättar något om Uppsala och dess trakt.

Den ingen överdrift att påstå att det kryllar av gamla fina herrgårdar och slott på Upplands slätter, och byggnader som förtjänar en omväg för sin vackra arkitektur och minnesvärda omgivningar. Vi informerar även om vilka slott och herrgårdar som erbjuder guidade visningar och andra aktiviteter.

Salsta_slott

Foto: Salsta slott

Salsta slott – spökvandringar i barockslott

2,5 mil norr om Uppsala ligger Salsta slott, ett imponerande barockslott från 1679. Under lång tid var det enbart spöken och vålnader som befolkade salarna på Salsta men slottet har fått ett uppsving den senaste tiden och vaknat ur sin dvala. Numera kan besökarna gå på guidade visningar, uppleva konserter, se konstutställningar och bo en natt i östra slottspaviljongen.

Mysiga Salsta Slottscafé har öppet på sommaren och när höstmörkret faller arrangeras hårresande spökvandringar som dyker ner i sägner med övernaturliga inslag. Framåt jul rekommenderar vi varmt Salsta slotts traditionella julmarknad som har hantverk i fokus. Slottet är en höjdpunkt längs den 8 km långa Salstaleden som sträcker sig från Vattholma station till Skyttorps station.

Wiks slott sett från trädgården

Wiks slott – med anor från 1200-talet

Om ni istället ställer in GPS:en på två mil sydväst om Uppsala når ni ett slott med ännu äldre anor. När Wiks slott uppfördes på 1400-talet hade det funktionen som medeltida fästning. Faktum är att det utgjorde ett av Mälardalens starkaste fästen och är idag mellansveriges bäst bevarade senmedeltida borg.

Wiks slott, som också inrymmer en folkhögskola, drivs i regi av Region Uppsala och har blivit ett populärt besöksmål för dagsutflykter. Det som drar är framför allt att luncha på Wiks slottscafé, badplatsen och promenader i Wikparken. Den sistnämnda är en grönskande naturpark med flera mysiga stigar som tar er genom lövskogar, beteshagar och förbi äppellundar. Åker ni dit med barn i släptåg är tipsrundan, kojbyggarlandet och den årliga julmarknaden uppskattade aktiviteter.

Fågelvy över Uppsala slott

Uppsala slott – en symbol mitt i city

Välkommen till Uppsalas vanligaste vykortsmotiv, jämte domkyrkan. Uppsala slotts upphöjda position gör att man nästan alltid skymtar den rosa fasaden i horisonten var man än befinner sig i staden. Men slottet är mer än en vacker yta. Innehållet är också spännande.

Här inryms exempelvis två intressanta museum: Uppsala konstmuseum och Vasaborgen. När ni kollat färdigt på konsten och lärt er att Gustav Vasa började bygga slottet 1549 så har ni förtjänat en kopp kaffe och något ätbart. I de gamla valven under Konstmuseet huserar passande nog Museum Bar & Café.

Guidade turer i all ära, våga testa något annorlunda – boka en takvandring! Ja, du hörde rätt, nu har du chansen att för första gången vandra på taket till ett legendariskt slott. Uppsalas bästa utsikt ingår i priset.

Fågelvy över skokloster slott i Uppland

Skoklosters slott – ett svenskt palats

På Skohalvön vid Mälarens strand, precis på gränsen till Stockholms län, finns ännu en slottspärla att hänföras av. Skoklosters slott stod klart 1676 och räknas som det största privatpalats som någonsin har byggts i Sverige. Inte illa, men det slutar inte där. Den storslagna arkitekturen, intakta interiörerna och samlingarna gör det även till ett av Europas främsta barockslott.

Så, vad kan man hitta på som besökare? Upptäck museet, gå guidade visningar, veckla ut picknickfilten i slottsparken eller fika i Slottscaféet.

Afternoon tea i herrgårdsalongen op Krusenberg

Foto: Hannes Söderlund / Sabis

Spadag och Afternoon Tea på Krusenberg Herrgård

Låt oss lämna slotten för en stund och istället fokusera på Uppsalaområdets många fina herrgårdar. Längs väg 255 söderut mot Knivsta har Krusenberg Herrgård legat sedan 1600-talet med utsikt över Ekolns vatten. Godset består av huvudbyggnaden, flyglarna, trädgårdsmästarbostaden och stenmagasinet. Numera inrymmer herrgården ett elegant 4-stjärnigt hotell med spaanläggning och restaurang. På lördagar dukas det upp till Afternoon Tea i vackert porslin och blommiga koppar. Ett oerhört populärt inslag – se till att boka bord i förväg!

fågelvy över gimo herrgård

Foto: Gimo Herrgård / Countryside Hotels

Gimo Herrgård – brukshistoria och naturupplevelser

Intresserad av ett stycke svensk industrihistoria? Gimo har en brukshistoria som går tillbaka till 1615. Här fanns bl.a. de kända vallonsmedjorna, som fortfarande går att besöka. En annan kvarleva från tiden som industriell mittpunkt är Gimo Herrgård – Sveriges första gustavianska herrgård. Idag är godset, vackert beläget vid Gimosjön, ett finare hotell för spa- och konferensupplevelser. Om ni bara har vägarna förbi under dagen så rekommenderar vi att ni bokar bord på restaurangen, utmanar svindeln i höghöjdsbanan, tar en runda discgolf eller utforskar de vackra omgivningarna. Enbart själva herrgårdens fulla prakt är värt turen!

Fler herrgårdar och bruk

Lövstabruk – i vallonbrukens fotspår

Vi fortsätter i vallonbrukens fotspår till Lövstabruk som en gång i tiden kunde stoltsera med stämpeln Sveriges största järnbruk. Herrgård, park, orangeri, bruksgata, kyrka med den berömda Cahmanorgeln, ateljéer, bruksarkiv, konstutställningar, guidade visningar, julmarknader, café och Barnens Bruk gör det lätt att fylla en dag med roliga aktiviteter på Lövstabruk.

Örbyhus – blev Erik XIV förgiftad?

Få platser i Uppland har varit en viktigare skådeplats för historiska skeenden som Örbyhus, 5 mil norr om Uppsala. Rikshistoria skrevs 1577 då den avsatte kungen Erik XIV (Gustav Vasas son) dog här. Frågan är: blev han förgiftad? Den som är nyfiken kan under sommarsäsongen ges guidade visningar i Erik XIV:s fängelse, slottsparken och vagnsmuséet. I Örbyhus vackra orangeri arrangeras sommarkonserter med kammarmusik.

Österbybruk – en levande idyll

Färdiga med Gimo Herrgård? Passa på att även bocka av Österbybruk, en inte särskilt lång bilresa västerut. Välkommen till ännu ett mysigt vallonbruk i Uppland med världens enda helt bevarade vallonsmedja. Vad kan man göra på plats? Upptäck exempelvis Aspbo naturreservat, Dannemora kyrka, hembygdsgården, orangeriträdgården och herrgården.

hammarskog-snögubbe

Fika på Hammarskogs herrgård

För en utflykt närmare Uppsala stad är Hammarskog alltid ett bra alternativ. Ett fantastiskt friluftsområde som lever upp året runt. Badplatsen med tillhörande brygga, båtuthyrning, möjlighet till fiske, fågelskådning, många grillplatser och ett vidsträckt område med 25 km utmärkta vandringsleder är populära sommaraktiviteter. När snön fallit tillräckligt finns det chans att åka skridskor, flera preparerade skidspår och pulkaåkning i backen framför herrgården. Fikasugen? Kaféet serverar enklare lunch och fika.

Wenngarns slott – antikt möter modernt

Söder om Uppsala, i närheten av Sigtuna, finns Wenngarn. Ett speciell plats med massvis att uppleva med slottet från 1670 som självklar utgångspunkt. Bysamhället har fått ny luft under vingarna, vilket skapat en intressant mix av nytt och gammalt. I anslutning till slottet ligger exempelvis ett supermodernt hus som är helt självförsörjande. Förutom sedvanliga historiska rundvandringar i slottet och slottsparken kan man även titta in hos ciderbryggeriet och Sigtuna stearinfabrik.

Här och nu på Krägga Herrgård

En herrgårdspärla som förtjänar mer uppmärksamhet är Krägga. En yngling (uppfördes år 1830) i jämförelse med många motsvarigheter i den här guiden men likväl en förtrollande plats som påminner om svunna tider. Vandra längs blomstrande marker och känn Mälarens behagliga bris i ansiktet. Bo på konferenshotellet, boka bord på restaurangen, njut av Afternoon Tea eller släpp ner axlarna i sjöbastun.

Friiberghs Herrgård – inre lugn sedan sedan 1658

Till Friiberghs Herrgård Örsundsbro åker man för att hitta balansen i sköna omgivningar vid Mälarens strandlinje. Friiberghs är i huvudsak ett konferenshotell men tar även emot privatgäster till lunch, middag och afternoon tea-buffé. Gillar du att golfa? Herrgården ligger vägg i vägg med banorna på Friiberghs Golfklubb.