Uppsalas vackra landsbygd

Rundturer i Uppland – smultronställen på Uppsalas landsbygd

Har du bockat av alla sevärdheter i Uppsala stad? Här hittar du smultronställen på Uppsalas landsbygd. Gör en rundtur till Upplands vackra slott, intressanta museer och fina natur.

Salsta slott – barockslott får nytt liv

Skokloster, Wiks och Uppsala slott tillhör en klassisk skara slott som gemene man förknippar med Uppland. I Vattholma, 2,5 mil utanför Uppsala, återfinns ännu en slottspärla som fram tills nyligen varit ett lite bortglömt besöksmål, vilket är svårt att förstå när man bevittnar detta unika barockslott från 1679. En arkitektonisk fullträff med en grönskande stadsträdgård som glädjande nog går igenom en nysatsning. Både rundvandringar och konserter står på programmet i “nya” Salsta slott. Vandringarna innehåller förmodligen en och annan spöklik skröna som framkallar kalla kårar längs ryggraden. Vem är det egentligen som möblerar om i Karl XI:s gästrum?

I Uppsala runt jul? Passa på att svänga förbi Salsta slotts traditionella julmarknad där ett trettiotal hantverkare säljer fina och goda ting.

Salsta_slott

Viksta Traktormuseum – för motorentusiasten

Slår ditt hjärta extra hårt för gamla motorer? På Viksta Traktormuseum i Rångsta by ligger fokus inte på hästkrafter och fart. Här uppmärksammas de fordon som fått det svenska jordbruket att gå runt. Museet, som grundades av Valter Anstrén, kan visa upp över ett hundratal traktorer från olika epoker och märken. Den äldsta traktorn från samlingen är en Avancen som tillverkades så tidigt som år 1916.

Vallonbruk i Uppland

Upptäck Upplands välbevarade vallonbruk från 1600-talet. De vackra besöksmålen berättar en unik industrihistoria om vallonernas yrkesskicklighet inom järn- och vapentillverkning. Idag har bruken ett rikt kulturliv med aktiviteter för både stora och små. Det är ett roligt och uppskattat utflyktsmål för hela familjen!

Vandra längs Salstaleden

Salstaleden är ett perfekt sätt att upptäcka Uppland till fots. Den 8 kilometer långa leden sträcker sig från Vattholma station till Skyttorps station. Det gör Salstaleden till en optimal dagsutflykt för dig utan tillgång till bil, eftersom du kan nå både startplats och målgång med Upptåget.

Salstaleden är en uppvisning i vacker natur och minnesvärda sevärdheter. Hitta lugnet mellan beteshagarna, imponeras av de gamla ekarna, stanna till vid Salsta slott och njut av vyerna som erbjuds över ängarna som omgärdar Fyrisån.

AKtivt_uteliv_Kajak

Paddla i Upplands åar!

Åstråkens Turismförening verkar för att skapa möjligheter till friluftsaktiviteter i området mellan Gamla Uppsala och Österbybruk respektive Örbyhus längs ådalarna Vendelån och Fyrisån. De sistnämnda åarna erbjuder exempelvis Upplands vackraste vatten för paddlingsäventyr. Hyr kajak hos Aktivt Uteliv och hänförs av Upplands natur!

Fullerö Handel – gör ditt hem vackrare

Uppsalas landsbygd kryllar av gårdsbutiker och bryggerier. Sedan 1994 har exempelvis Fullerö handel varit ett populärt vattenhål för fans av kvalitativ heminredning och trädgårdsvaror. Butiken, som också har ett mysigt café, ligger i närheten av naturreservatet Fullerö backar, mellan Gamla Uppsala och Storvreta.

Fjärdhundraland

Fjärdhundraland, eller landet mellan storstäderna som det också kallas. I platsen mellan Upplands storstäder finns cykelvägar, gårdsbutiker, naturreservat, mathantverk, kaféer, hantverksbutiker, loppisar och mycket mer – allt inom en timme från Uppsala.

Här hittar du fler tips på utflykter norr om Uppsala.

Servicepunkter i Uppsalas landsbygd

Söker du mer information om vad du kan se och göra i Uppland? Då rekommenderar vi att du besöker någon av landsbygdens servicepunkter: