Weekend med guldkant

Uppsalas bästa mat- & dryckesupplevelser

Weekend i Uppsala för livsnjutaren!

Tillhör du skaran som tycker att mat och dryck är en av de i särklass viktigaste ingredienserna under en cityweekend? Att minnen skapas genom gommen? Spendera i så fall din weekend i Uppsala! Vår stad dukar upp till en stor buffé av lokala krogpärlor, restauranger, caféer och barer som ger livsnjutaren beslutsångest av den bra sorten.

Vi tipsar om några av Uppsalas bästa mat- och dryckesupplevelser för lunch, fika, middag eller en svalkande drink i gott sällskap.

Luncher med guldkant

Planerar ni en långpromenad längs Fyrisån från ett prunkande Stadsträdgården? Då rekommenderar vi att ni stannar till vid Studenternas, som kanske är landets mysigast belägna fotbollsstadion. I arenans ena hörn ligger Brasserie 21. Här kan du inte enbart skymta allsvenska fotbollsspelare utan även få en utsökt dagens lunch.

Befinner ni er runt centralstationen ligger Stationen nära till hands, ett av stans absoluta hotspots med ett populärt brasseri, bar och café som huserar i Uppsalas gamla stationshus från 1866. Slå er ner på Uppsalas största uteservering.

Även själva hjärtat av Uppsalas stadskärna erbjuder trevliga lunchalternativ. ASQ håller till i det gamla Rådhuset på Stora torget. Känn citypulsen på uteserveringen och välj några rätter från det asiatiska köket. Centralt i Forumkvarteret längs Dragarbrunnsgatan ligger The LoCo, ett ställe som anstränger sig för att tänka utanför den vanliga restaurangboxen. Det är helt enkelt lite galet, på ett bra sätt. Man serverar en dagens lunch som i regel har en bred repertoar av influenser och smaker från olika delar av världen. Men ibland vill man bara ha streetfood med guldkant, dvs. en fet, drypande hamburgare med pommes. Och burgerhak har vi många av i Uppsala. Mitt i stan hittar du populära Tugg, Bastard burger och Brödernas.

Guntherska Hovkonditori & Schweizeri

Güntherska Hovkonditori & Schweizeri

Fikadags!

Man vet aldrig när söt- och kaffesuget slår till. När klockan slår fika är det bara att uppsöka närmsta café. Lyckligtvis är det aldrig långt till ett café i Uppsala. Våra torg, gator och gränder är ett paradis för fans av “Swedish Fika”. Kronan på verket bland fikaställen i Uppsala är förmodligen Güntherska Hovkonditori & Schweizeri med anor från 1887. Inte enbart för att de stolt kan kalla sig själva för hovleverantörer, utan även för att deras höga nivå av gott har belönat dem med flera utnämningar i prestigefyllda White Guide. Förutom bakelser av den högre skolan serverar man orimligt god glass och gudomliga napolitanska pizzor.

Precis vandrat klart i en blomstrande Linnéträdgård? Runda av med en kopp av svarta guldet och en Linnébulle på anrika Café Linne, som i princip ligger vägg i vägg med Linnémuseet. Gammaldags, hemtrevligt och smakfullt!

Har ni hamnat borta vid Västmanlands-Dala Nation, den världsberömda arkitekten Ivar Aaltos storverk? Då är det lätt att trilla in på närliggande Melrose Café som är ett populärt café i hjärtat av Luthagen. Runt hörnet ligger även ett av de senaste pigga tillskotten på Uppsalas caféhimmel: Wilmas. Med en disk sprängfylld med färskt bröd och bakverk från Sätrabageriet är Wilmas allas nya favorit!

Vi vill även slå ett slag för Uppsala Saluhall. En kulinarisk samlingsplats som kanske främst är kända för sina delidiskar och restauranger av idel höga klass. Men här ryms även ett öl- och vincafé för den som befinner sig i gränslandet mellan en sen fika och tidig AW. Valet mellan nygräddade kanelbullar, ett glas bubbel, hantverksöl eller några kulor från glassbaren är upp till dig.

restaurang

Dryck & Mat

Middag för gourmanden

En guldklimp i city är Klostergatan 5 som är en kombination av café, bar, bistro och deli. Ett ställe vars atmosfär gör skäl för frasen “ditt andra vardagsrum” med sin avslappnade stämning. Menyn är vällagad, intressant och innehåller allt för en helkväll i goda vänners lag! Bor ni på Uppsalas kanske bästa hotell, charmiga Villa Anna, under er vistelse? Då är det tjänstefel att inte boka middagsmenyn en kväll. En gastronomisk resa med svenska förtecken, välj mellan lilla och stora menyn. Livsnjutare på cityweekend bör även kolla in Jay Fu – en hyllad restaurang i Uppsala Saluhall som kallar sig själva ett “The Amasian Steakhouse”. Menyn är alltså ett okonventionellt möte mellan Amerika och Asien. Låter det snurrigt? Tro oss, alla eventuella tvivel kommer lägga sig sekunden som du får in förrätten. I synnerhet köttätaren bör prioritera ett besök.

Dryck & Mat har en ofta ganska undangömd tillvaro i konkurrens med Stationen i det gamla stationshuset. Oförtjänt tycker vi. Med drycken i fokus serverar man både utsökta avsmakningsmenyer och à la carte. Obs, se till att boka bord!

bryggeri_angkvarn_uppsala_1000x500

Bryggeriet Ångkvarn

Skål!

En ljus lager, bubbel, paraplydrinkar eller alkoholfritt – Uppsala har barerna för alla preferenser. Jazzklubben Katalin är institution i stan som bjudit på livemusik sedan 80-talet. Numera finns den rustika klubben i SJ:s gamla godsmagasin och pubdelen, med sin generösa uteservering, är ett vattenhål för musikvänner med extra förkärlek för öl på tapp.

Miss Voon är mest känt för sina minutiöst komponerade avsmakningsmenyer. Men det slutar inte där. Miss Voon Bar erbjuder stans bästa barutsikt, sköna vibes och drinkkreationer du garanterat aldrig druckit förut. Föredrar du att runda av kvällen med en komplex Château Margaux från 2006? Vinbaren är en juvel och hål i väggen vid Stora Torget för alla hobbyvinkännare som vet skillnaden på ett glas bourgogne och en udda bulgar. Snacks, färska charkuterier och ostbrickor höjer smakupplevelsen ytterligare. Vi rekommenderar även ett besök på vinbaren Solaris. Här erbjuder man hantverksmässigt producerade viner från Sverige och mat av lokala råvaror.

Ställer du lika höga krav på din öl? Bryggeriet Ångkvarn är Uppsalas första bryggeripub där gästerna kan se rakt in i det inglasade bryggeriet bakom bardisken. Äkta hantverksöl av proffs som inte kan bli färskare eller mer lokalproducerad. Att Ångkvarns gatuservering är ett naturligt inslag längs Fyrisåns vandringsstråk är grädde på ett redan fulländat mos!