Kultur i Uppsala – missa inte höjdpunkterna

Välkommen till en av landets rikaste kulturstäder. Film, musik, konst, teater, scenkonst, dans – kulturen har en självklar plats i Uppsalas själ. Vi har listat några av stadens främsta platser för kulturella upplevelser.

Uppsala Stadsteater

Uppsala stadsteater – scenkonst som gör avtryck

Sveriges tredje största stadsteater förnyar och utmanar konstant vad scenkonst kan innebära, oavsett om det handlar om modern, klassisk eller barnanpassad teater. Uppsala stadsteater är en kulturinstitution med fyra olika scener som både förvaltar ett kulturarv och pekar ut riktningen för morgondagens uppsättningar. I det ståtliga teaterhuset på Kungsgatan, ett stenkast från Uppsala centralstation, spelas årligen runt 500 föreställningar inför en sammanlagd publik på ca 70 000 besökare. Stadsteaterns café, restaurang och galleri gör detta till en naturlig mötesplats även bortom teaterkonsten.

Uppsala stadsteater är en kulturinstitution med fyra olika scener som både förvaltar ett kulturarv och pekar ut riktningen för morgondagens uppsättningar.

kultur uppsala

Tänkvärd konst på Uppsala konstmuseum

Nästan alla Uppsalas förstagångsbesökare har vägarna förbi Uppsala slott. Varför då inte passa på att uppleva lite högklassig kultur i Uppsala konstmuseum, som huserar i slottets ena flygel? Upptäck tre våningar av konstutställningar som speglar olika tidsepoker, teman och livsverk – av likväl lokala som internationella konstnärer. I museibutiken och Museum Bar & Café kan du ta en paus och låta intrycken sjunka in.

kultur uppsala

Underhållning varje kväll i teaterdistriktet

Om det går att tala om ett teaterdistrikt i Uppsala är Trädgårdsgatan utan tvekan dess nav. På varsin sida av denna gata, nästan mittemot varandra, återfinns Reginateatern och kulturhuset Grand. Den förstnämnda är Uppsala kommuns officiella gästspelsscen, faktiskt en av Sveriges ledande sådana. Med sitt breda spann av scenkonst, konserter, dans, poesi och stand-up gör intima Reginateatern Uppsala till en bättre kulturstad varje kväll. Grand är numera en fantastisk samlingsplats för ungdomar som vill utöva och uppleva kultur i Uppsala.

Köttinspektionen – en plats för den fria konsten

Gillar du fri teater, konst och dans? Då är Köttinspektionen något för dig – en konstnärsdriven mötesplats för kultur i Uppsala centrums utkant. Till skillnad från de stora scenernas ibland väntade och formulariska uppsättningar finns det på Köttinspektionen tid för fördjupning och experimentlusta i en unik miljö. Förutom sedvanlig scenuppträdanden så arrangeras regelbundet även intressanta workshops och paneldebatter.

Musikeliten radar upp sig på Katalin

Plura Jonsson pratar fortfarande om de legendariska Eldkvarn-gigen som ägde rum i Café Katalins svettiga vardagsrum på 80-talet. Numera ligger Katalin And All That Jazz k-märkta scen i SJ:s gamla godsmagasin vid Uppsala centralstation. En renoverad lokal med den härligt rustika känslan kvar – en perfekt plats för konserter och stand-up. Syna omgående Katalins fullspäckade program, chansen är stor att din favoritartist tittar förbi inom en snar framtid.

kultur uppsala

Kvalitetsfilm på Fyrisbiografen

Medan Slottsbiografen tyvärr inte längre visar kommersiell bio håller Fyrisbiografen fanan högt för den fristående kvartersbion. Med sin röda och förföriska neonskylt lockar den lilla biografen in besökare från S:t Olofsgatan till sina två salonger. Biodukar som visat film av hög konstnärlig kvalité ända sedan 1911 – vilket gör Fyrisbiografen till en av Sveriges äldsta biografer. Här har du chansen att bevittna europeiska filmer som inte får plats i de stora biokomplexens utbud. Du kommer med största sannolikhet dela salongen med ett antal studenter som rusat från sista föreläsningen i Universitetshuset.

kultur uppsala

Gå i Ingmar Bergmans fotspår

Apropå Slottsbiografen var det där Ingmar Bergman i unga dagar grundlade sin kärlek och fascination för filmens kraft – ett självklart stopp på de många stadsvandringar som går i den legendariska regissörens fotspår. Lär dig mer om Bergmans uppväxtmiljöer i Uppsala, däribland mormor Annas våning på Trädgårdsgatan 12, och vilka byggnader som skymtas i den Oscarsbelönade klassikern Fanny och Alexander. Här hittar du en karta över platser i Uppsala kopplade till Ingmar Bergman.

Strängarna talar på Uppsala Internationell Gitarrfestival

Prisbelönta Uppsala Konsert & Kongress har blivit ett centrum för kultur i Uppsala. En av årets mest besökta händelser är Uppsala Internationella Gitarrfestival som arrangeras årligen på UKK. Ett imponerande bevis på att gitarrmusiken aldrig kommer dö. Under några fullspäckade dagar kan du hänföras av strängvirtuoser från hela världen eller delta i workshops, masterclasser och seminarier som berör alla aspekter av instrumentet.

kultur uppsala

Fantasin flödar på Bror Hjorths Hus

Konstnären Bror Hjorth (1894-1968) räknas som en av 1900-talets viktigaste svenska konstnärer. Baserad i Uppsala skapade han målningar, skulpturer, reliefer och teckningar som ofta låg långt före sin egen tid. I hans gamla hem och ateljé kan du stifta bekantskap med både konstnären och människan Bror Hjorth. Förutom den nämnda stående utställningen inrymmer Bror Hjorths Hus även en kaféhörna, konstpedagogisk verksamhet och tillfälliga utställningar av etablerade kreatörer.

Även om du inte tar dig till Bror Hjorths Hus så kan du skymta flera av hans berömda verk i centrala Uppsala, bl.a. den en gång så omdebatterade skulpturen “Näckens polska” som står vid Uppsala centralstation.

Pelle_Svanslos_staty_Stadstradgarden

Pelle Svanslös av Kristina Jansson

Offentlig konst i massor

Uppsala kommun är känd för just sin satsning på offentlig konst. Nästan varje gång ett byggprojekt av betydelse uppförs i Uppsala smyckas den nya platsen med färska konstyttringar. Ibland integrerat i själva byggnadens design, andra gånger för att lyfta platsens attraktionskraft. Minnesmärket över Fadime Sahindal, “Jona och den stora fisken” som vilar vid Fyrisån och den gjutna jättekatten “Pelle Svanslös” i Stadsträdgården är några av höjdpunkterna på kommunens konstvandringar. Det bästa sättet att kombinera gratiskultur och motion!

Här tipsar vi om konstvandringar, så kallade konststråk, med olika teman som du kan utforska i Uppsala.

kultur uppsala

Allt kan hända under Kulturnatten

Kulturen i Uppsala har sin egen högtidsdag. Som en grandios avslutning på sommaren hålls varje år Kulturnatten andra lördagen i september. En dag, kväll och natt där varje gathörn fylls med kulturella uttryck. Den första Kulturnatten anordnades redan 1989 och har sedan dess blivit en lika självklar årlig gatufest som valborg. Konserter, konst, performance, dans, filmvisningar, med mera – var du än rör dig i Uppsala under Kulturnatten så bjuds du på spännande kultur.

Musiktokig? Läs vår guide om Uppsalas bästa konsertscener.