Musikälskarens absoluta måsten

Konsert i Uppsala – guide till stadens scener

Veronica Maggio, Owe Thörnqvist, Labyrint – musiken är djupt rotad i den Uppsaliensiska kulturmyllan. Den som vill uppleva en högklassig konsert i Uppsala kan vallfärda till någon av stadens många musikscener. I princip varje kväll i veckan kan du njuta av ljuva toner framförda av lokala förmågor eller besökande världsartister.

Sommaren spenderas på Parksnäckan, det är sen gammalt. Välkommen till Uppsalas i särklass mysigaste konsertplats.

Magiska sommarkvällar på Parksnäckan

Sommaren spenderas på Parksnäckan, det är sen gammalt. Välkommen till Uppsalas i särklass mysigaste konsertplats. Parksnäckans scen, som ligger mitt i Stadsträdgården, är omgärdad av fager grönska, Fyrisåns härliga promenadstråk och har självklart i sann folkparksanda även en närliggande dansbana. Livet blir ju faktiskt inte mycket bättre än när den där perfekta svenska sommarkvällen gifter sig med favoritbandets låtskatt.

 

konsert uppsala

Katalin – från intimt vardagsrum till k-märkt scen

Under 80-talet fanns det framförallt två scener i Uppsala som bjöd på numera klassikerstämplade gig: Café Katalin och intima Rackarbergspuben. Rackis är tyvärr nedlagd sedan många år tillbaka, men Katalin överlevde tidens gång och är fortfarande en av Uppsalas främsta konsertscener. Katarina “Katalin” Varga Smith flyttade sin verksamhet, där musikerna spelat i ett svettigt vardagsrum på Svartbäcksgatan 19, till SJ:s vackra gamla godsmagasin som ligger precis intill Uppsala centralstation.

Katalin And All That Jazz gör skäl för sitt namn. Jazz- och blueskvällarna är fortfarande obligatoriska inslag i pubdelen medan etablerade artister från alla genrer gör spelningar i konsertlokalen. Den rustika och charmiga miljön är perfekt för den som vill käka en bit mat eller bara ta en öl tillsammans med vännerna.

UKK_2012_manniskor

Toner i världsklass på Uppsala Konsert & Kongress

Med sitt prisbelönta yttre är Uppsala Konsert & Kongress (UKK) en helt unik mötesplats för alla former av kulturella uttryck. Ett bubblande allkonsthus på 14 600 kvadratmeter där mångfald och kreativitet är centrala ledord. Regelbundna konserter på någon av de fem scenerna är en grundpelare och programmet består av både smala och breda akter, svenskt som internationellt.

Redan bokat konsertbiljetterna? Gör det till en helkväll genom att inleda med middag på Katalin och vandra sedan det korta biten till Vaksala torg där UKK tornar upp sig mot Uppsalahimlen. Därefter tar ni den långa rulltrappan till övre våningen, beställer något i baren och golvas av den otroliga utsikten över stadskärnan, innan det är dags att ta plats i den stora salen.

Hijazz lever vidare

Under tio års tid, mellan 2006 och 2016, var Bistro Hijazz ett paradis för musikälskare i det gamla stationshuset. Tårarna var många när eldsjälen Celal Alparslan meddelade att Hijazz skulle stänga igen. Lyckligtvis har man nu återuppstått på Östra Ågatan 93! Promenerar du längs Fyrisån från centrum söderut ser du snart Hijazz ikoniska skylt. Hijazz Klubb tar vid där föregångaren slutade – det vill säga med fantastisk livemusik, klubbar, möten i alla dess former samt utsökt turkisk mat och dryck.

konsert uppsala

Internationell glans i Botan

Under sommaren växlar som sagt Uppsalas musikscen upp några snäpp. Det har mer eller mindre blivit en stående tradition att Botaniska trädgården tar emot världskända artister när vi går mot varmare tider. Det är inte svårt att förstå varför megastjärnor som Elton John, Patti Smith och Tom Jones lockats till “Botan”. Ett Botaniska i full blom, knökfull med picknickfiltar och publik är en fantastisk syn.

Morgondagens stjärnor på Kulturhuset Femman

Vill du få en skymt av framtidens artister innan de blir signade? I Kulturhuset Femman är independent-begreppet inte bara ett namn på en musikgenre. KF är ett fritt och icke-vinstdrivande kulturhus i industriområdet Boländerna som förmedlar en tillgänglig arena för musik, konst och andra uttrycksformer. Inte sällan håller banden som intar scenen till i replokalen och studion som ligger vägg i vägg.

Konsert i Fyrishov, IFU Arena och KAP

Konsert i Uppsala kan också innebära musik i IFU Arena eller Fyrishov. Arenor som i första hand är avsedda att husera sportevent men som också passar utmärkt för diverse musikaliska evenemang, bl.a. den lokala klassikern Uppsala Reggaefestival. Även det enorma evenemangsfältet KAP, som återfinns strax bortom Studenternas IP, anordnar då och då nämnvärda spelningar under sommarperioden, t ex. Diggiloo.