Öppet kl. 11–17

Biotopia

Rovdjurssagor kring lägerelden
Djurspår i museet hela dagen!

Kl. 14.30–16.30: Vi samlas kring ”lägerelden” inne på museet och lever oss in i Jakob Ahlbergs spännande berättelser om rovdjur, förstärkta av hans dräkter i forntida stil.

Aktiviteten är drop-in och kräver ingen anmälan!

Öppet kl. 12–16

Botaniska trädgården

Tropiska växthuset

Ätliga och giftiga växter i tropikerna

För vuxna: Gå på upptäcktsfärd i tropikerna och lär dig mer om ätliga och giftiga växter.

För barn: Gå på digital tipspromenad. Fota av kartan och leta upp några ätliga och giftiga växter. Använd ögonen och fantasin för att svara på frågor om allt från chili, kakao och ananas till insektfångande växter, pollination och blomhalsband. Det finns wifi i växthuset, men du behöver ha med egen telefon.

Orangeriet

Her Story – The Exhibition

Sista chansen att se Maud Karlssons klänningsskulpturer, där varje klänning berättar en kvinnas historia och där kvinnorna representerar olika generationer. Klänningar, fotografier och målningar synliggör tidens gång och kvinnornas yttre och inre identitet.

Kl. 12.30–12.45: I rörelsen fångad – koreograferna Anaï Ljungberg och Helena Kindlund Brånstad gästar utställningen.

Öppet kl 12–16

Bror Hjorths Hus

Bilder av berättelser och berättande bilder
Kl 12.30–13.30 och 14.15–15.15: Familjevisning med skulpturverkstad. Vi tittar på skulpturen Näckens polska och lyssnar på några av de berättelser om Näcken och Huldran som Bror Hjorth har inspirerats av. Sedan gör vi egna lerskulpturer i verkstaden. Pris: 30 kr. Biljetter köps på Tickster.

Kl 13.00: Guidad visning i Lenny Clarhälls utställning Profiler. Anmälan i kassan. Max 15 pers/visning.

Kl 14.00: Näckens polska och andra verk av Bror Hjorth. I den guidade visningen av Bror Hjorths konst och hem berättar vi mer om konstnärens berättande bilder och om några av de sägner och myter som inspirerat honom. Anmälan i kassan. Max 15 pers/visning.

Öppet kl 12–16

Carolina Rediviva

Universitetsbiblioteket firar 400 år. Följ skriftens utveckling genom årtusenden, boktryckarkonstens uppkomst och demokratins utveckling!

Öppet kl. 12–16

Evolutionsmuseet

Dinosaurier berättar

Kl. 13.00, 14.00 och 15.00: Följ med på familjevisning bland museets dinosaurier och dinosauriesläktingar. Vad är en dinosaurie? Och hur såg världen ut när de levde?

För alla åldrar. Först till kvarn gäller, max 30 pers/visning.

Museet stängt för renovering

Gamla Uppsala Museum

Visningar utomhus en gång i timmen. Begränsat antal platser. Anmäl dig till gamlauppsala@raa.se senast den 11 november kl. 17.00.  Museet bekräftar om du har fått plats på visningen eller inte.

12:00 Arkeologins historia i Gamla Uppsala. En ordinarie visning om Gamla Uppsalas historia med fokus på de arkeologiska utgrävningar som ägt rum på platsen.

13:00 Från Oden till Jesus. En visning om religionsskiftet under järnåldern. Visningen har Gamla Uppsala som särskilt fokus.

14:00 Sant eller falskt? Visning för barn, där du tillsammans med en guide stöter på en viking, men stämmer vissa påståenden som vikingen berättar om järnåldern? Klarar du av denna luriga utmaning får du även ett certifikat om att du är en mythbuster! Barn deltar i sällskap av vuxen.

15:00 True Crime: Arkeologins mordgåtor. Deltagare bör vara 13 år eller äldre.

Öppet kl. 12–16

Medicinhistoriska museet

Lär dig mer om läkekonst, medicinberedning och psykiatri genom tiderna, och om andningshjälpens historia!

Öppet kl. 12–16

Pumphuset

Prova på den interaktiva utställningen om vatten, avfall och hållbarhet! Bland tryckklockor och pumpar får du följa vattnets väg, klättra i spelet ”Avfallstrappan” och lösa kluriga uppdrag i ”Maskinistens kur”.

Öppet kl. 12.30–16.00

Skattkammaren/Uppsala domkyrka

Upptäck unika textilier och föremål av guld och silver från medeltiden och framåt. Begränsat antal samtidiga besökare.

Öppet kl. 12–17

Upplandsmuseet

Runstenar berättar

Kl. 13–16 : Pedagogen och forskningschefen svarar på frågor i runstensutställningen. Vi fördjupar oss dessutom ännu mer i runor med en runstensvandring och två föredrag. Max 15 personer till vandringen och 28 personer till föredragen. Först till kvarn gäller. Biljett hämtas ut i museets reception.

Kl. 13.00 Föredrag: Ungmön, rådkonan och svärmorn – vikingatida kvinnoöden bland de uppländska runinskrifterna

Möt mindre kända kvinnoöden i de uppländska runinskrifterna: systern Nettilgärd, hustrun Hedenfast, rådkonan Fastlög och svärmödrarna Ingunn och Ragnälv. Få en liten glimt av deras liv. Med Torun Zachrisson, Upplandsmuseets forskningschef.

Kl. 14.00 En promenad med vikingarna – en runstensvandring i Universitetsparken

Runstenar tillhör Sveriges mest säregna kulturarv. De bevarade runinskrifterna ger en unik inblick i den sena vikingatidens samhälle, idévärld, poesi och konst. Arkeologen Robin Lucas visar några smakprov i Universitetsparken och söder om av Domkyrkan.

Kl. 15.00 Föredrag: I skuggan av Åsmund – mindre kända runristare i Uppsalatrakten

Möt virtuosen Örik som bara ristade en enda runsten, den egensinnige Grim Skald som inte kunde stava och den valhänte Likbjörn som ristade Upplands fulaste runsten. Med Magnus Källström, runolog på Runverket vid Riksantikvarieämbetet.

Öppet kl. 11–17

Uppsala konstmuseum

Besök samlingarna av moder och samtida konst, separatutställningen Engender my past med Victoria Verseau samt Prints & Ceramics.

I utställningen Prints & Ceramics – Ett koreografiskt utforskande av museilogistik, möter du olika delar av ett museum, från magasinets slutna rum till utställningsrummets publika delar. Du får se grafiska blad, textila tryck och keramik från Upsala. Koreografen Marie Fahlin utforskar tillsammans med museets personal de gester som följer av hanteringen av föremål.

13.00–17.00 Intricate Details, Museidagen-special:

Tre  dansare rör sig genom ett koreograferat material i omtagningar, repetitioner, loopar och variationer. Koreografin har tagit sin utgångspunkt i hanterandet av konstföremål och utställda konstobjekt och skapar en pågående och föränderlig relation mellan kroppar och ting. Dansare: Sybrig Dokter, Disa Krosness, Maria Öhman.

Öppet kl. 12–16

Uppsala industriminnesmuseum

Sista chansen att se industriminnesmuseet i sina nuvarande lokaler. Möt entusiasterna som berättar om Uppsalas industrihistoria!

Ljudverk i din telefon

Uppsala - in loving memory

Vill du ta del av fler berättelser från Uppsala? Ta dig då till Vaksala torg med din telefon och upplev ljudverket ”In loving memory”. Berättelserna tar dig genom staden, bland annat till Uppsala domkyrka, Uppsala slott och Tropiska växthuset. Här finns instruktioner:

https://inlovingmemory.se/Upplev-verket