Unga mår allt sämre psykiskt. Hur skapar vi ett socialt hållbart samhälle som främjar psykisk hälsa?

Onsdag 3 juli 13.00–13.45

År 2030 är psykisk ohälsa den största sjukdomsbördan för samhället. Unga uppger att de mår allt sämre psykiskt och söktrycket till vården ökar. Vad kan vi göra för att motverka psykisk ohälsa hos barn och unga? Hur skapar vi ett socialt hållbart samhälle som främjar god psykisk hälsa hos unga?

År 2030 är psykisk ohälsa den största sjukdomsbördan för samhället. Unga uppger att de mår allt sämre psykiskt och söktrycket till vården ökar. I vissa regioner har vart tionde barn en kontakt med den specialiserade barn- och ungdomspsykiatrin. Region Uppsalas undersökning Liv och hälsa Ung 2019 visar en fortsatt negativ utveckling. Att vända trenden är avgörande för barn, deras föräldrar och ytterst för samhället. Vården kommer alltid att vara en del av svaret men den viktigaste åtgärden för att motverka psykisk ohälsa är att skapa ett socialt hållbart samhälle och att ge barn och unga verktyg för att må bra.

Vi tenderar att individualisera den psykiska ohälsan men vad är en konsekvens av samhället och vuxenvärlden? Hur fostrar vi motståndskraftiga barn och unga som kan hantera motgångar? Har media något ansvar när det gäller hur katastrofrapportering tas emot av barn och unga? Hur stärker vi ungas framtidstro?

Programvärdar

  • Ingela Hagström, biträdande stadsdirektör, Uppsala kommun
  • Caroline Strömbäck, strategi- och planeringschef, Region Uppsala

Moderator

Kerstin Evelius, utredare barn och ungas psykisk hälsa, Region Uppsala

Medverkande

  • Malin Sjöberg Högrell (L), regionråd, Region Uppsala
  • Linda Eskilsson (MP), kommunalråd, Uppsala kommun
  • Ola Wong, kulturredaktör, Kvartal
  • Selvi Sekeröz, ambassadör Fryshuset

Tillbaka till program 3 juli

Följ oss i Almedalen

Följ Uppsala i Almedalen i sociala medier och vårt flöde på Facebook för aktuella händelser och aktiviteter under Almedalsveckan. #uppsalaialmedalen, #uppsalaväxer

Är du inte på plats eller vill se våra seminarium i efterhand?
Följ vår YouTube-kanal där vi kommer livesända direkt från Visby.