Uppsala växer

Uppsala växer och är en av de mest expansiva storstadsregionerna i Europa. Just nu pågår en historisk miljardsatsning på innovativ, hållbar och världsledande samhällsutveckling. Det blir helt enkelt mer möjligheter och mer Uppsala.

Tillsammans – för en hållbar samhällsutveckling

Det innebär att:

  • I Uppsala arbetar vi tillsammans: offentlig sektor, företag, universitet och organisationer. Målet är att hitta nya sätt att lösa våra utmaningar i samhället.
  • Inom Uppsala klimatprotokoll jobbar vi tillsammans för att uppnå vårt långsiktiga klimatmål. Ett Uppsala som är fossilfritt och förnybart 2030. Och ett Uppsala som är klimatpositivt 2050.

Visste du att…

2018 utsåg Världsnaturfonden (WWF), Uppsala till årets globala klimatstad. Därmed är Uppsala ett föredöme och en vägledande kraft för hållbar utveckling. Både globalt, nationellt, regionalt och lokalt.

Nu krokar Uppsala arm med företag, universitet och organisationer. Målet är att tillsammans nå en långsiktigt hållbar samhällsutveckling.

Tillsammans – skapar vi innovativa lösningar

Det innebär att:

  • I Uppsala skapar vi nytt och löser våra utmaningar genom smarta och innovativa lösningar.
  • Tillsammans med företag, universitet och organisationer vill vi fortsätta hitta nya innovativa former för samarbete. De ska skapa ett jämställt, jämlikt, hållbart och sammanhållet Uppsala, med god hälsa och framtidstro för de som bor, vistas och verkar här.
  • Ett Uppsala som ger alla möjligheter.

Tillsammans satsar vi på Uppsala – En del av Europas mest expansiva tillväxtområde

Det innebär att:

  • Genom att bygga ut Uppsala skapas minst 2 000 nya jobb per år och det leder till ett större utbud av service, fritidsaktiviteter och kultur.
  • För att utveckla Uppsala ännu mer görs en miljardsatsning som innebär: Fyra tågspår mellan Uppsala och Stockholm, 33 000 nya bostäder, en ny tågstation – Uppsala södra och spårvägstrafik som förbinder staden till år 2030.


I filmen kan du följa Uppsala kommuns stadsarkitekt Claes Larsson när han guidar oss genom Uppsalas södra stadsdelar och längs spårvägssträckan. Uppsala utvecklas och förändras. Följ med på resan!

Visste du att…

Uppsala är en av Sveriges fyra storstadskommuner och en integrerad del av Europas mest expansiva tillväxtområde, Uppsala-Stockholmsregionen. Uppsala är en region med internationell lyskraft som investerar i framtiden.

Följ oss i Almedalen

Följ Uppsala i Almedalen i sociala medier och vårt flöde på Facebook för aktuella händelser och aktiviteter under Almedalsveckan. #uppsalaialmedalen, #uppsalaväxer

Är du inte på plats eller vill se våra seminarium i efterhand?
Följ vår YouTube-kanal där vi kommer livesända direkt från Visby.