Från bokomslag till laptopskal – biblioteken kan bidra till digitaliseringen

Onsdag 3 juli 11.00–11.45

Det sker en digital transformation i samhället idag. Som medborgare och kunder förväntas vi sköta allt fler tjänster digitalt. Men alla kan inte ta del av utvecklingen och behöver hjälp med vanliga tjänster. Det kan biblioteken ge, men många känner inte till det.

Biblioteken utgör sedan många år en digital samlingsplats för medborgare som söker hjälp med allt fler tjänster. Det kan handla om bankärenden, utbetalningar av försörjningsstöd, asylärenden, arbetsförmedling, ansökan om bygglov med mera. Medborgarna gör ingen skillnad på statliga, regionala eller kommunala tjänster – det är behovet som styr och biblioteket är man van att gå till.

Under 2018-2020 ger staten medel till biblioteksutveckling genom Kungliga biblioteket under parollen Digitalt först med medborgaren i fokus. Hur samordnar offentlig sektor sig och ser till att digitalt stöd ges utifrån medborgaren? Hur säkerställer vi att vi känner till varandras resurser och arbetssätt? Kan fler använda biblioteken istället för att det byggs upp nya digitala platser till medborgarna?

Moderator

Kajsa Ravin, Förvaltningsdirektör Kultur och bildning, Region Uppsala.

Medverkande

  • Cecilia Linder (M), regionråd, Region Uppsala
  • Rikard Jennische, bibliotekschef inom Uppsala kommun
  • Brit Stakston, mediestrateg
  • Anette Novak, direktör, Statens medieråd
  • Paul Larsson, divisionschef medborgarservice, Statens servicecenter

Tillbaka till program 3 juli

Följ oss i Almedalen

Följ Uppsala i Almedalen i sociala medier och vårt flöde på Facebook för aktuella händelser och aktiviteter under Almedalsveckan. #uppsalaialmedalen, #uppsalaväxer

Är du inte på plats eller vill se våra seminarium i efterhand?
Följ vår YouTube-kanal där vi kommer livesända direkt från Visby.