Vem kan styra ett universitetssjukhus?

Tisdag 2 juli 14.00–14.45

De fyra största universitetssjukhusen gick med stora ekonomiska underskott under 2018. Flera av sjukhusen har gått med förlust i decennier och har skapat ekonomisk huvudvärk hos sina ägare. Samtidigt driver universitetssjukhusen den medicinska utvecklingen i Sverige.

De fyra största universitetssjukhusen gick med stora ekonomiska underskott under 2018. Och det är inte en ny företeelse. Flera av sjukhusen har gått med förlust i decennier och har skapat ekonomisk huvudvärk hos sina ägare.  Samtidigt driver universitetssjukhusen den medicinska utvecklingen i Sverige som placerar vår medicinska kvalitet i världstoppen. Universitetssjukhusen är också starka tillväxtmotorer för den lokala, regionala och nationella life science-industrin.

Allt fler säger att staten bör ta över universitetssjukhusen. Är det en realistisk lösning på problemet eller en verklighetsflykt? Vad beror egentligen det ekonomiska underskottet på? Får inte universitetssjukhusen rätt förutsättningar eller är de omättliga när det gäller resurser? Är uppdraget med vård, forskning och utbildning omöjligt? Dessa frågor kommer vridas och vändas på under panelsamtalet.

Programvärd och moderator

Henrik Pederby, kommunikationsdirektör, Region Dalarna

Deltagare i panelen

  • Ann-Marie Wennberg, sjukhusdirektör, Sahlgrenska universitetssjukhuset
  • Eric Wahlberg, sjukhusdirektör, Akademiska sjukhuset
  • Malin Sjöberg-Högrell (L), ordförande i sjukhusstyrelsen, Region Uppsala
  • Henrik Ripa (M), ordförande styrelsen för Sahlgrenska universitetssjukhuset

Tillbaka till program 2 juli

Följ oss i Almedalen

Följ Uppsala i Almedalen i sociala medier och vårt flöde på Facebook för aktuella händelser och aktiviteter under Almedalsveckan. #uppsalaialmedalen, #uppsalaväxer

Är du inte på plats eller vill se våra seminarium i efterhand?
Följ vår YouTube-kanal där vi kommer livesända direkt från Visby.