Fika & Caféer

Glass och gelato i Uppsala

Att sommar är lika med glass, det är sen gammalt. Här hittar du Uppsalas glassigaste ställen – både där gelaton eller glassen i sig är värda en omväg, och några ställen där omgivningen förhöjer upplevelsen.

Glassbaren vid saluhallen

Denna glassbar utanför Uppsala saluhall har riktigt pampig utsikt över domkyrkan, så om du är ute och upplever Uppsalas historiska sevärdheter är detta ett perfekt glasstopp! Här hittar du ett brett utbud av goda smaker – står kaffeglassen på dagens meny är den ett hett (eller snarare kallt) tips. Även under vintermånaderna serveras glass här, men då inne i Uppsala Saluhall.

Saluhallen, Vattugränd 1, Uppsala

Joey's Gelato

Efter att ha tillbringat flera somrar i Italien och Kroatien växte kärleken till hantverksglass för grundaren Josef, som nu satsar på att erbjuda stans bästa gelato. Nyöppnade Joey’s Gelato ligger i det ett glashus nedanför Uppsala slott, och överblickar stadsträdgården. Slå dig ner på uteserveringen eller ta med glassen till parken.

Sjukhusvägen 5A, Uppsala

Axel & Gren

Axel & Gren är en charmig gårdsbutik som erbjuder ekologisk hantverksglass av högsta kvalitet. Beläget en bit utanför centrala Uppsala, är detta en utflykt väl värd en liten resa för den som vill uppleva lantlig charm och samtidigt njuta av fantastisk glass. Glassen kommer från Sänkdalens gård och Guteglass och du kan välja bland 18 smaker. Som pricken över i, kan du få topping i form av ekologiska kolasåser från Börslycke gård. Under säsong kan du också passa på att besöka gårdens självplock av ekologisk majs och solrosor.

Stabby 186, Uppsala

Tantens Gröna Parkcafé – Gula Villan

Gula Villan är en populär plats för både barnfamiljer och par som vill ta en lugn paus i en grönskande miljö. Här finns kulglass och styckglass från de större leverantörerna. Villan har ett fantastiskt läge mitt i Stadsträdgården och har picnicbord för sina gäster – du kan också promenera genom parkens vackra omgivningar och slår dig ner för en glasspaus på en bänk för att titta på folk.

Stadsträdgården, Uppsala

Lokal

Anders och Johanna som driver Lokal har skapat en inkluderande mötesplats, i ett av Uppsalas alla vackra leche-hus i det bostadsområdet Luthagen. Här kan du njuta av en rad olika glassmaker från Sänkdalens glass. Gott kaffe, kylda drycker och foccacia står också på menyn.

Geijersgatan 23A, Uppsala

Café Tar

Café Tar är en pärla för alla som älskar italienskt kaffe och gelato! Mitt på Sysslomansgatan – fylld med trevliga caféer, barer och små butiker – erbjuder detta lilla men naggande goda café äkta italiensk gelato i klassiska smaker som pistage, citron och choklad. Kombinera din glass med en perfekt bryggd espresso eller cappuccino och slå dig ner på den soliga uteserveringen.

Sysslomansgatan 9, Uppsala

Landings Konditori

Landings Konditori är ett anrikt kondis mitt på gågatan som erbjuder sin egen drömmiga gelato. De har dessutom tagit glassmakandet till nästa nivå – med fantasifulla glassdesserter i olika smaker och utföranden är en glass här inte bara god, utan även vacker att se på. Det är en perfekt plats för en paus under shoppingrundan!

Kungsängsgatan 5, Uppsala

Ofvandahls Hovkonditori

Ytterligare ett anrikt konditori som hakat på glassvågen är Ofvandahls. Detta konditori har varit en favorit bland författare och poeter och studenter i generationer, och idag tar sig en blandad målgrupp hit för att sjukna ner i de charmiga vintagesofforna med en god glass eller bakelse.

Sysslomansgatan 5, Uppsala

Svelato

Svelato startade i hemmet hos Benyaa och Andrei, när deras dotter var sjuk och bara ville ha glass! Där växte idén som blev Uppsalas första gelateria. Svelato ligger i en mysig lokal Bälinge, cirka 20 minuter bilfärd från centrala Uppsala. Här görs gelaton direkt i lokalen, så du kan se hela processen. Smakerna följer säsongerna – vilket innebär härliga bärsmaker under sommaren, men även chans att smaka exempelvis saffransglass eller semelgelato under vintermånaderna.

Bälinge-Väsby 6, Bälinge

Güntherska Hovkonditori & Schweizeri

Güntherska är ett välrenommerat konditori i Uppsala som också tillverkar egen glass. Här hittar du flera klassiska smaker, men även några lite mer experimentella – och alla är fantastiskt goda, så våga testa något ”utanför boxen”! Med sitt läge vid Fyrisån och den fina uteserveringen är det ett perfekt stopp för en glasspaus.

Östra Ågatan 31, Uppsala