Husbil, husvagn och tält

Campingplatser i Uppland

Cykelsemester, vandringsveckor och staycations står på mångas scheman under de lediga veckorna. För dem som har förmånen att äga en husbil eller husvagn är camping ett naturnära och avkopplande sätt att njuta av sommaren på. Därför kommer här fem tips på campingplatser i Uppland att uppleva med sitt hem på hjul!

Campingplatser nära Uppsala

Fyrishov Stugby och Camping

Vill du tillbringa så lite tid som möjligt på vägarna? För dig som är på besök i Pelle Svanslös stad kan en sejour på Fyrishov Stugby och Camping passa perfekt. Beläget i de norra delarna av staden, bara en halvtimmes promenad från Uppsala centrum, erbjuder campingen en mängd aktiviteter som passar både barnfamiljen och kompisgänget. Ägna dagarna åt alltifrån beachvolley och boule till kanotuthyrning och minigolf. Slår det säsongsbundna badsuget in befinner ni er lägligt nära Fyrishovs badhus med äventyrsbad. För dig som vill ha en mer naturnära vistelse går det fint att slå upp ett tält på ängen vid Fyrisån.

Fjällnora friluftsområde

En annan närbelägen campingplats nära Uppsala bjuder det högt uppskattade friluftsområdet i Fjällnora på. Med bil tar du dig dit på 30 minuter från stadskärnan. Väl på plats kan du installera dig antingen i rustika trästugor eller på campinganpassade platser i skogsparken. Även på detta smultronställe kan både stora och små njuta av likväl bad och båthyra som fiske och vandring.

 

Andra campingplatser i Uppland

First camp – Bredsand Enköping

Är du beredd att åka en bit utanför Uppsala för hundratals meter sandstrand längs med Mälaren? Då kan vi rekommendera Bredsand i Enköping. Denna uppländska campingpärla i naturskön omgivning bjuder upp till vandring längs Upplandsleden, pimplande i landets tredje största sjö och ett hundbad för din fyrbenta bästis. Vecka 27-32 bjuds det i år även på kvällsunderhållning med både sång och quiz. Vill du ta en cykeltur till Enköping eller ta husbilen till Stockholm under vistelsen är läget utmärkt.

Gräsöbadens Camping

Skimrande hav och solstekta klippor utlovas på Gräsöbadens camping, som nås med färja från Upplands mesta sommarstad Öregrund.  Vare sig du väljer att bo i stuga eller husvagn får du uppleva öns vackra kulturlandskap och aktiviteter som boule och bastu för de vuxna och femkamp och fisketävling för barnen. Både en livsmedelsbutik och restaurang med fullständiga rättigheter finns att tillgå.

Kapellskärs camping

Fotografer och ornitologer, campare och vandrare. Alla är de flitiga besökare av Riddersholms naturreservat på Rådmansö. Här hittar många av dem till Kapellskärs Camping. Här får du med husbilen eller husvagnen uppleva det magiska gränslandet mellan vatten och land, med havet behagliga 800 meter från campingplatsen. Kapellskär bjuder inte bara på välkomna campingaktiviteter som minigolf och paddling, utan även på god tillgänglighet för rörelsehindrade och skötbord. Barnen har också sitt på det torra, med en äventyrspark, sandlåda och massor med leksaker.

Naturcamping 

Även om friluftstrenden länge varit stark har det senaste årets isolation accelerat intresset enormt. Hårdnackade cityråttor har mer än någonsin börjat omfamna vår gemensamma natur och insett vilka upplevelser som hägrar i våra skogar. Det som ofta börjar med en uppskattning av längre vandringsturer har för många utvecklats till återkommande naturcamping med fullkittad ryggsäck från Naturkompaniet. Du behöver inte lämna länet för att hitta naturcamping i världsklass. Uppsala har några av landets finaste nationalparker och naturreservat som bjuder in till att tälta med hänsyn. Flertalet av dessa ligger dessutom väldigt nära Uppsala stad. Välbevarade naturområden som passar för både fantastiska dagsturer som flera dagars erfaret friluftsliv med hela familjen. Sugen på att naturcampa? Glöm inte ta del av platsernas särskilda regler för tältning och grillning innan du slår ner tältpinnarna för natten.

Hågadalen-Nåstens naturreservat – ett stenkast från Uppsala

Har du ingen bil? Välj ett naturupplevelse som befinner sig på gångavstånd. Hågadalen-Nåstens naturreservat ligger praktiskt nog väster om Uppsalas tätort och sträcker sig från Enköpingsvägen i norr till Stabby i Uppsala-Näsdalen i söder.

Ett naturreservat som är poppis året runt på grund av sina många spår och leder för vandring, ridning och längdskidåkning. Linnéstigarna, 58 olika dagfjärilar, ett gravfält från Vikingatiden, Fäbodarna, Kung Björns Hög – Hågadalen-Nåstens är ett naturreservat med många ansikten. Naturcamping får ske utanför det som räknas som zon 1, läs mer.

Parkering för husbil

Det går bra att parkera husbilen på parkeringsplatserna vid Hamnplan, Ekonomikum, Norra Hovstallängen (Kungsgatan) och Groaplan (Gamla Uppsala). Observera att dessa platser ej är reserverade för husbilar. Det finns inga servicehus och ordinarie parkeringsavgift gäller. Det också tillåtet att parkera husbilar på allmänna parkeringsplatser längs gatorna i Uppsala.

Upptäck mer av Uppsala