– Jag var med som deltagare på en outdoorfestival, ställde upp min stekhäll och plockade svamp – och plötsligt stod det 30 personer runt min eld och ville veta mer, berättar Elle.
Sedan 2016 har hennes företag Elles Utemat vuxit fram som ett inspirerande nav för de som vill upptäcka mat, friluftsliv i kombination i Uppsala. Här handlar det inte om en trött grillad korv på engångsgrill – utan om att laga goda måltider över eld, plocka svamp med kunnig vägledning och få med sig en minnesvärd naturupplevelse från sin Uppsala-resa.
Naturen är alltid nära i Uppsala
Elle vill sänka trösklarna till att ge sig ut i naturen.
– Många är rädda för det okända – att sova i tält, laga mat över eld eller bara ta sig ut i skogen, säger hon. Men med rätt vägledning blir det inte bara enklare – det blir kul, mysigt och något man vill göra om.
Ett av hennes favoritområden i Uppsala är kring Lunsen, med lövskog, tall, gran – och massor av svamp. Området ligger sydöst om centrum, och det är enkelt att ta bussen (nummer 5) och kliva av vid Smålandsvägen för att sedan gå längs Upplandsleden genom Norra Lunsen.
Ett annat smultronställe är Fyrisån – helst sedd från vattnet.