Gårdsbutiker och gårdsboutiquer i Uppsala

Att handla egenproducerat, närodlat och hemmagjort är lätt att göra nära Uppsala. Området kryllar av fantastiska gårdsbutiker, eller gårdsboutiquer, som säljer alltifrån kött och grönsaker till inredning och hantverk. Unna dig en unik shoppingupplevelse genom att besöka någon av dessa genuina affärer.

 

Axel & Gren

En nyutsprungen blomma på Uppsalas gårdsbutiksscen är Axel & Gren. I stadsnära Stabby finner vi denna sommarbutik som erbjuder ett lockande potpurri av produkter under årets varmare månader. Belöningen för en 8 km lång resa från Uppsala kan till exempel utgöras av lokalproducerad glass, vackra inredningsdetaljer och svenska mathantverk. Menyn ändras dessutom från vecka till vecka, så ta dig dit flera gånger i sommar för att prova flera av de hembakta bakverken.

 

Linnés Kammare med Vasilis och Sigrid Mathantverk

I historiska Linnés Kammare, där en av Uppsalas genom tiderna främsta vetenskapsmän hade årliga exkursioner med sina studenter, huserar ett gårdsbutikernas guldkorn. Förutom konsthantverk, kafé och formgivare Kerstin Landströms ullfiltar som får en att drömma om svalare dagar finns här även Vasilis och Sigrid Mathantverk. Det grekisk-svenska paret frestar med alltifrån ostar och marmelader från Grekland, och kan även stoltsera med en egenpressad extra virgin olivolja. Tack vare samarbeten med lokala matproducenter kan de erbjuda ett utbud som lockar till sig många foodies.

 

Vreta gård

Får får lamm! Det är absolut det som gäller på Vreta gårds gårdsbutik. Fårskinn som synts i programmet ”Jul med Ernst”, ullgarn med stickningsbeskrivning på en värmande mössa, och lammkött på hösten är en del av utbudet på denna autentiska gård i närheten av Västerås. För dig som är intresserad av att föra gårdslivet närmare hemmet finns även höns- växt- och naturligtvis fårkurser att anmäla sig till.

 

Tantens Gröna Skafferi & Garderob

Fairtrade, ekologiskt och miljövänligt. Grönt är helt enkelt skönt på denna gårdsbutik som lever som den lär. Och heter. Tantens Gröna Skafferi & Garderob har i över två decennier erbjudit ett unikt utbud av produkter med flera märkningar. Alltifrån rättvisemärkta barnkläder och ekologiska matvaror. Butiken, som även erbjuder försäljning online, är även ett perfekt ställe att leta efter presenter till den klassiska födelsedagsfiraren som har allt. Boka in ett besök på denna miljöprisade butik, blott en 30-minuters bussfärd från centrala Uppsala.

 

Resta gård

Är du ute efter att besöka en genuin gårdsbutik i Uppsalaområdet, samtidigt som du vill handla mer närodlat, ekologiskt och KRAV-märkt? Då är Resta gård en stark rekommendation. Kulturarvsgrönsaker och naturbeteslamm, helmjölk och syrat smör. Detta är bara några av de godsaker du kan införskaffa här, där en etisk djurhållning och bevarande av gamla grönsakssorter och hotade lantbruksraser får styra verksamheten. Dessutom finns djurnära upplevelser, då du får umgås med kor, kycklingar och grisarna för att ta del av deras tillvaro på gården.

 

Ekbolanda gård

Ännu fler kor får du mysa med på Ekbolanda gård, en halvtimme från Uppsala. Förutom dessa fridfulla idisslare kan du här även njuta av hembakta godsaker i kaféet, shopping av mathantverk, blommor och inredning samt KRAV-certifierad nötköttsförsäljning.

 

Väsbylund Byggnadsvård & Gårdsbutik

Är du en av dem som fastnat för program som Det sitter i väggarna och Hjälp! Vi har köpt en bondgård!? Då kanske du också är svag för byggnadsvård. Allt du behöver för både invändig och utvändig husrenovering, inredning för olika typer av stilar och dessutom lokalproducerade matdelikatesser såsom viltkött hittar du på Väsbylund Byggnadsvård & Gårdsbutik. Butiken är värd ett besök bara för den fantastiska miljön i gamla Väsbylund folkskola, som senast användes som läroverk 1963.

 

CaféKulturhaus Ekensberg

Mathantverk, djurhållning och småskalig odling. Men, i österrikisk karaktär. Det hittar du bara på CaféKulturhaus i Ekensberg. Här finns café med bakverk tillverkade av lokala ekologiska råvaror och gårdsbutik i en svensk-österrikisk blandning, en dryg kvart från Uppsala Centralstation. Under augusti månad anordnas diverse kostnadsfria kulturevenemang för hela familjen.

 

Fredrikslund: Butiken på Landet

Vårt sista tips för denna gång riktar sig till dig, rurala modelejon. Butiken på landet har ett kurerat urval av kvalitativa kläder, såsom oljerockar som är lika funktionella på landet som snygga i city. De stoltserar även med en otrolig lokal i form av ett 1700-talsmagasin med en bekväm skinnsoffa, som för den shoppingtrötte kan avnjutas med en kopp kaffe. Är kläder inte ditt favoritintresse finns också ett stort utbud av presentartiklar och matvaror, såsom viltkött och köttfärs från de egna djuren.