Semlans historia
Semlor äts traditionellt på fettisdagen, en vana som härstammar från kristen tradition, där man förr markerade början på en 40 dagars fasta innan påsk. Den kaloririka semlan åts helt enkelt som ett sätt att förbereda sig för att fasta. De första omnämnandena av semlor i Sverige finns i Gustav Vasas bibel från 1541. En annan svensk kung som också är starkt förknippad med semlor är Adolf Fredrik: Han dog år 1771 dog, natten efter fettisdagen, efter att ha ätit hela 14 semlor(!) under en och samma måltid – direkt efter en femrätters festmåltid.
Semlor idag – svenskarnas favorit
Under semmelsäsongen äter vi svenskar cirka 50 miljoner semlor varje år – det är ett genomsnitt på 5 per person! Idag sträcker sig semmelsäsongen ungefär från början av januari till mars. I dag sätter många bagerier sin egen twist på den traditionella godsaken genom att inkludera smaker som bär och choklad, eller göra semlan i ovanliga former som wraps.
Här hittar du Uppsalas bästa semlor
Uppsala har många förstklassiga bagerier och konditorier. Kampen om vem som gör den allra bästa semlan är stenhård, så passa på att besöka flera ställen för att avgöra själv. Var bara försiktig så att du inte följer i spåren av kung Adolf Fredrik… Här nedan listar vi några favoriter!