Friluftsliv och naturupplevelser

Vinterbada i Uppsala

Kulturen att bada i hälsofrämjande syfte har gamla anor i Europa. Att bada kallt var något som “läkekonstens fader”, Hippokrates, rekommenderade till sina patienter redan för 1600 år sedan. Idag har det blivit lite extra hett att bada kallt. I Uppsala finns flera natursköna platser där du kan vinterbada – och på några av platserna väntar dessutom en härligt varm bastu efteråt. Att vinterbada är en unik vinteraktivitet som kommer ge dig en endorfinkick!

Östra Uppsala

Fjällnora, vildmarksrelaxen

Fjällnora är ett stort naturreservat med ett rikt djurliv, under jaktsäsong jagar man älg här. Det finns massor av aktiviteter att upptäcka, varav några riktigt unika. Du kan till exempel besöka kolarstugan och lära dig mer om livet som kolare, det vill säga de arbetare som tillverkade träkol ute vid skogsbruken. I området finns det också ett café.

Under vintern kan du bada i en isvak vid områdets vildmarksrelax, i sjön Ramsen. När det är is finns minst två vakar att välja på, och vid dem finns också vedeldad bastu att hyra. Den mysiga runda bastun är placerad på en flotte precis intill vaken.

Södra Uppsala

KFUM Alnäs

1906 byggdes sommarhemmet i Alnäs av föreningen KFUM Uppsala och i över 60 år har man nu haft sommarläger för barn och ungdomar här. Men det finns också möjlighet till massor av andra friluftsaktiviteter året runt. Här finns allt som behövs för ett härligt vinterbad: en badbrygga med både stege och bänk – och du kan även hyra den moderna bastun bara hundra meter från badbryggan, för en rimlig peng. Alnäs ligger vid sjön Ekolns strand, bara 20 minuter från centrala Uppsala och det är enkelt att ta sig hit med såväl bil som buss eller cykel.

Norra Uppsala

Björklinge, Sandviksbadet

Björklinge är en tätort utanför Uppsala som bjuder på härlig natur. Sandviksbadet ligger intill Långsjön, som är en så kallad källvattensjö. Det betyder att här finns vatten som är av så bra kvalitet att det kan användas till dricksvatten, vilket gör ett dopp här lite extra uppfriskande. Omklädningsbås finns på platsen och en brygga ligger i året runt.

Vinterbada på ett säkert sätt

Oavsett om du är en van vinterbadare eller vill prova på att bada kallt för allra första gången, bör du ha koll på säkerheten. Läs på om vinterbad innan du ger dig iväg. Du ska vara vid god hälsa, alltid ha sällskap med dig, samt se till att ha med dig varma, torra kläder och mobiltelefon.

Karta

Fjällnora, vildmarksrelaxen
Fjällnora 35, 755 97 Uppsala, Sverige
Visa på Google Maps

KFUM Alnäs
Mälarvägen 14, 756 53 Uppsala, Sverige
Visa på Google Maps

Björklinge, Sandviksbadet
Sandbrovägen, 743 74 Björklinge, Sverige
Visa på Google Maps