Restaurang & mat

Smaka på världen i Uppsala

Uppsala är med sitt universitet en stad där kultur från hela världen smälter samman – så även smakerna. Här är mat en naturlig del av det kulturella landskapet, och under en weekend i Uppsala kan du utforska flera av världens kök på några få kvarter.

Uppsala benämns ibland som en ”lagom stor” stad, men matkulturen är allt annat än lagom. Smakrika upplevelser speglar stadens mångfald och öppenhet för världens alla kök. Mat är mer än bara något att äta  det är en kulturell upplevelse i sig.

Tacos och mexikansk läsk

Kryddigt och färgstarkt från olika delar av världen

Nordafrikanska smaker finner du på Messob, en pärla med fokus på det etiopiska och eritreanska köket. Här äts maten med injera, ett syrligt bröd som fungerar som både bas och bestick. Många av räterna baseras på grönsaker och baljväxter, gör det till ett utmärkt val för både karnivorer och vegetarianer. Missa inte deras Messob mix, ett fat med flera grytor som ger en helhetsbild av det nordafrikanska köket. Ta med dig – minst – en vän och dela på måltiden direkt från det stora fatet.

Är suget efter latinamerikansk hetta starkt, så stavas lösningen Tapicante. Restaurangen som startade som en småskalig foodtruck, har nu blivit ett måste i Uppsala. Det finns två restauranger i stan, originalet ligger på mysiga Drottninggaten. Här är smakerna från Mexiko genuina med en modern twist. Prova atrancadito – en taco med högrev, potatis och guacamole – ett utmärkt exempel på hur till synes enkla rätter kan vara fulla av smaköverraskningar.

Ostron och krabba

Krabbklor och ostron på La Ruelle

Viva la France - i Uppsala

Vill du ha en bit av Paris? La Ruelle (franska för ”gränden” – passande nog med tanke på läget i en av Uppsalas citys gränder) är en charmig liten bistro där du serveras franska klassiker med skandinavisk touch. Ostron och ekologisk champagne sätter tonen för en middag fylld med avslappad elegans. På ägarnas imponerande meritlista finns erfarenhet från internationellt högaktade restauranger som Frantzén och Mathias Dahlgren.

Den som inte kan få nog av franska influenser bör bege sig till Stationen. Det vackra gamla tågstationshuset har sedan 1866 varit Uppsalas länk till kontinenten. Här ryms flera koncept, i Brasserie Paris avnjuter du klassiska bistrorätter som råbiff och pepparbiff serverat med utsökt krispiga pommes. Bearnaisesåsen är en klass för sig.

KohPangGang-Destination-Uppsala

Koh Phangan bjuder på flera sorters intryck

Det bästa från Asien på Fyristorg

Thailand behöver inte vara många timmars flygresa bort. Det räcker med att bege sig till Fyristorg, vid centrala Uppsalas historiska kvarter. Hos restaurang Koh Phangan, med sina färgglada ljusslingor och ”åskväder” inomhus, får både smakerna och känslan inredningen dig att transporteras till Thailand. Menyn är genuin och fylld med de bästa thailändska smakerna, tillagade av thailändska kockar. Testa deras (super)heta Yam Tofu, en rätt som balanserar styrka och syrlighet med lime och chili.

Charmiga butiken Lilla Japan i huset bredvid. Här finns ingen matservering, men dock en chans att handla med sig spännande asiatiska matvaror hem – som nudlar, specialläsk, godis och olika kryddor.

Inredning och en drink på Restaurang Che

Karibisk värme i historiska kvarter

Har du testat Karibisk mat? Om inte – då är det hög tid att göra det! Kubanska Restaurang Che skakar fantastiska romdrinkar ackompanjerat med karibiska rätter, i en miljö i historiska Uppsala som andas färg och värme. Prova comfort food i form av långkokt lammlägg som serveras med grönt ris och goda tillbehör.

PRESSBILD Alt Berlin Uppsala Schweinshaxe

Klassisk tysk schweinshaxe på Alt Berlin

Finslipat italienskt eller rustikt tyskt

Är det italiensk mat som lockar, ska du styra kosan mot Aaltos – Italian Grill & Garden. I en grönskande miljö inspirerad av Italiens trädgårdar serveras moderna italienska rätter, och deras grillmeny är svår att motstå. Beställ in kött, fisk eller vegetariskt grillat och välj till arancini – underbart krispiga och ostiga risbollar.

Om du vill stannar kvar i Europa men är redo för lite mer rustik mat, rör dig öster om ån till tyska Alt Berlin – som kombinerar en liten, mysig restaurang med med rejäla portioner. Här serveras tyska klassiker som schnitzel och goda korvar, med tillbehör som sauerkraut, knödel och stark senap. Ett hett tips till den hungrige är att beställa en Schweinshaxe, en rejäl anrättning med ugnsrostat fläsklägg som serveras (något brutalt) med en kniv nerstucken i sig.