Centralkonditoriet
Uppsalas äldsta bageri har kammat hem titeln “Uppsalas bästa semla” i lokaltidningen UNT under flera år i rad. Extra kul är att det anrika konditoriet också är bra på unika, nymodiga semlor – de introducerar nämligen en ny, spännande semmelvariant varje vecka under säsongen.
Fågelsången
Konditori Fågelsången är beläget precis nedanför Uppsala slott och har behållit sin charm sedan starten 1954. Det självklara valet för dem som uppskattar en retrokänsla och en riktigt klassisk semla.
Leijon Konditori
Leijon grundades 2017 och blev snabbt en modern klassiker. Den välrenommerade konditorn Frida Leijon, utsedd till Årets Konditor 2016, erbjuder en traditionell semla med kärlek i varje komponent. Dessutom gör Leijon även en populär semmelvariant med pistagenötter. Leijon vann titeln ”Uppsalas bästa semla 2024” i lokaltidningen UNT.
Bröd & Salt
Denna bagerikedja gör läckra semlor à la minute. När du beställer en semla här, spritsas grädden skickligt till bakom disken och toppas sedan med bitar av knaprig mandel.
Ofvandahls
Sedan 1800-talet har konditoriet Ofvandahls funnits på samma plats där du fortfarande hittar det idag. Poeten Karin Boye och författaren Gustaf Fröding drack sitt kaffe här – och vi gissar att de då och då även njöt av en och annan semla.
Triller
Detta moderna bageri är känt för sitt matbröd som lockar frukostsugna Uppsalabor, men de serverar självklart även läckra semlor. Varför inte testa en mumsig karlsbadersemla med pistage eller citron?
Forsa Hembageri och Güntherska
Güntherska är något av en Uppsalainstitution. Detta café och konditori drivs i femte generationen och är listat som mästarklass hos White Guide. Sedan några år tillbaka driver ägarna även hantverksbageriet Forsa. Båda ställena har såklart utmärkta semlor!
Bageri Brantingstorg
Detta bageri ligger inbäddat i den mysiga stadsdelen Sala Backe, strax utanför centrum. De är kända för sina kreativa och vackra bakverk, och semlorna är inget undantag. Här kan du hitta semlor i form av chokladpraliner, wraps och wienerbröd.