Höjdpunkter hösten och vintern 2024

Teater och föreställningar i Uppsala

Här hittar du utvalda höjdpunkter från Uppsalas scener under hösten och vintern 2024. Vi har samlat de mest spännande teaterpremiärerna, föreställningarna och kulturevenemangen som spänner över allt från klassiska dramer till färgsprakande musikaler och magiska upplevelser för hela familjen,

Starka upplevelser på Uppsala Stadsteater: Från Ibsen till Lidman

Uppsala Stadsteater är en av landets mest erkända teatrar – och höstsäsongen befäster detta med en imponerande bredd av klassiker, humor och allvar. Henrik Ibsens klassiker Folkets Fiende, som i en modern tappning förflyttats till ett kommunalägt spa där förorenat vatten sätter igång en laddad berättelse om moral och politik. Denna pjäs kombinerar samhällskritik med charm och humor, vilket gör den både tankeväckande och underhållande.

För den som älskar svensk historia är musikalen Jernbanesviten ett absolut måste. Den bygger på Sara Lidmans episka verk om Västerbottens industrialisering och Inlandsbanans utbyggnad – ett gripande stycke historia här omvandlat till storslagen musikal. Ta också chansen att kombinera upplevelsen med en tematiserad trerätters meny i teaterns restaurang, som bjuder på smaker från Västerbotten.

Queer kultur och magi på Reginateatern

Reginateatern fortsätter sin satsning på queer- och HBTQIA-kultur med flera spännande föreställningar denna höst. En av höjdpunkterna är Musikal, Svett & Tårar, där musikalartisten Petter Snive bjuder på en egen musikalkabaré fylld med känslor, humor och regnbågens alla färger. Här utlovas en färgsprakande show som både rör och roar. En stark föreställning är Kärlekens Pris, där skådespelaren Tasso Stafilidis tar oss med på en omskakande resa genom berättelser från HBTQI-personer runt om i världen. Detta är en föreställning som inte lämnar någon oberörd och som lyfter fram kärlekens kraft och sårbarhet i en ofta fientlig omvärld.

För den som vill förundras över det omöjliga, återkommer Uppsalasonen Johan Ståhl till Reginateatern med sin magiföreställning I sanningens gränsland. Johan, känd från Talang där han vann hela tävlingen, bjuder på en magisk kväll fylld med illusioner som trotsar verkligheten.

Skratta loss på standup, humorföreställningar och livepoddar

För dig som vill träna smilbanden finns gott om tillfällen att göra det under de kommande månaderna. Stand up-klubben Fyris Comedy bjuder som vanligt in landets mest lysande komikerstjärnor (och några givna framtidsnamn) till Reginateatern – denna säsong kommer till exempel Nisse Hallberg, Evelyn Mok och Torbjörn Averås Skorup. På Katalin and all that jazz fortsätter klubben Oslipat, som funnits här sedan 2012, att leverera humor i toppklass till uppsalabor och besökare.

Uppsala Konsert & Kongress blir det stjärntätt, när flera av Sveriges humorgiganter kommer till stan med sina humorshower. Med namn som David Batra och Johan Glans, Måns Möller och Nour El Refai på scenen är du mer eller mindre garanterad en kul kväll. UKK, som konserthallen kallas i folkmun, har gjort en satsning på humor de senaste åren och förutom nämnda stjärnor finns flera humorgrupper, livepoddar (som Berg och Gynning samt Alex och Sigge) på repertoaren.

Familjens favoriter: Barnteater och sagor för alla åldrar

För de yngre teaterbesökarna finns det massor att se fram emot i höst och vinter. På Den Lilla Teatern, Uppsalas renodlade barnteaterscen, spelas flera härliga föreställningar såsom Vem räddar Alfons Åberg?, Min mamma är snabbare än din och Måste sova. Den anrika teatern, som en gång i tiden huserade både ridhus och cykelfabrik, skapar en charmig och intim miljö för barnens teaterupplevelser.

Uppsala Stadsteater kan hela familjen också njuta av vinterns stora föreställning med favoritkatten Pelle Svanslös. Denna musikteater baserad på Gösta Knutssons älskade ”kattkaraktärer” har premiär lagom till lucia, och tar oss med på ett svängigt äventyr i Uppsalas gränder.

Även UKK bjuder på ett spännande utbud för barn och familj, däribland föreställningar med Pettson, musikalen Den Lilla Sjöjungfrun och den häftiga monsterrockshowen Skräckkabinettet.