Kaffe och kaka

Fika i Uppsala

Uppsala erbjuder ett varierat utbud av caféer, från det anrika hovkonditoriet till moderna oaser i någon av stadens gallerior.

Fika är en svensk tradition som saknar språklig motsvarighet i andra länder. Det har blivit en social institution i Sverige och Uppsalas caféer är välbesökta oavsett dag och tid. Det fikas flitigt i varje hörn och italienskt espressokaffe blandas med traditionella bakverk som Prinsesstårta, Napoleonbakelse och Linnébullar men också hälsosamma sallader och ekologiska smörgåsar.

Här hittar du en salig blandning av caféer, från anrika institutioner som fanns redan på sekelskiftet till nya trendiga ställen och kedjor. Slå dig ned och insup alla nya intryck. Under det kyligare halvåret kan du kura ihop dig i en skön fåtölj med en kopp rättvisemärkt kaffe och en klassisk kanelbulle, på sommaren kan du beställa en lyxig islatte och titta på folklivet från en trevlig uteservering.

Leijon Konditori & Stenugnsbageri

Här får du tips på bra caféer i Uppsala

I listan finns ett urval av bra caféer i Uppsala. Under de senaste fem åren har de har antingen varit nominerade i Upsala Nya Tidnings krogpris Guldkajan, fått högt betyg av Upsala Nya Tidnings kafépatrull eller varit med i White Guide.