När Uppsalabon själv får välja

Upplev Uppsala på riktigt – på lokal-
befolkningens favoritplatser!

Att besöka nya platser i världen är ett stort intresse för många. De riktigt inbitna resenärerna tittar helst på de stora turistattraktionerna så snabbt som möjligt, för att istället tillbringa mer tid på de platser där lokalbefolkningen själv väljer att vara. Så var hittar du dessa platser i Uppsala? Följ denna guide till Uppsalabornas favoritställen en vanlig lördag för att få svaret!

Stationen_uteservering_uppsala

Brunch på Stationen – Lördag 10.03

En dag i en Uppsalabos skor är inte komplett utan ett besök på Stationen. Skulle staden anfallas hade denna krog säkert belägrats först – eller försvarats in i det sista. Hit styr stadens medborgare kosan så fort mars går över i april och pubens uteservering kråmar sig i nyfunnen prakt under de få första soltimmarna som bjuds. För ut och soldyrka ska man, och på Stationen ska det ske.

Stationens meny är faktiskt en hyllning till järnvägens invigning i staden, vilket skedde på sent 1800-tal. Då öppnades dörrarna till Europa på allvar, vilket köket hedrar med rätter av brittisk, fransk och italiensk karaktär. Låt således dagen inledas med sen frukost, en kopp nybryggt och nybakat bröd, från det Rom-inspirerade och prisbelönta caféet.

Fynd på Vaksala torgs marknad – Lördag 11.24

Efter en javadoftande morgonstund bär det av nordöst om Stationen, men promenaden till vårt mål tar bara tio minuter i sakta gemak. För likt den lokala Uppsalabo du spelar idag, måste du passa på att göra veckans fynd av antika dekorationer, snittblommor, frukt och grönsaker utifrån säsong. Vi talar naturligtvis om Vaksala torgs marknad, det som enligt många är den mest klipp- och kaptäta platsen per kvadratmeter i Uppland. På denna traditionella loppmarknad kan du frestas av nya och begagnade ting, sålda av lokala försäljningsstjärnor. Här samsas  professionella antiksamlare med falafelfantaster om utrymmet, vilket gör det till en unik och många gånger hållbar shoppingupplevelse. Dessutom får skolklasser och ideella föreningar delta helt gratis, så det är ett perfekt tillfälle för dig som vill stödja din, för dagen, lokala organisation.

Låt dig inte luras av pubens yttre – den har kallats både en uppsaliensisk institution och den 14:e nationen – och är därför väl värd en visit för att uppleva en riktig dag i lokalbefolkningens fotspår.

Lunch på Konditori Fågelsången – Lördag 13.11

En god stunds prutande förtjänar sin belöning – dags för lunch. På Konditori Fågelsången hittar du ett klassiskt vattenhål runt vilket Uppsalaborna flockas. Hungrande och törstande dras de dit som The Big Five på savannen, under de ljusa månaderna desto oftare. Fågelsången lockar inte bara med sitt lugna läge, aningen undangömt från stadskärnans mesta myller och buller, och sin vackra placering framför Svandammen – det är i princip nästan alltid solgaranti på uteserveringen. Och då har vi inte ens nämnt det ätbara utbudet. Klassiska kondisbitar och matiga mackor sätter disciplinen på prov. Prova deras marsipangroda med smörkräm om du har extra plats i magen för efterrätt!

Joggingtur i Stadsträdgården – Lördag 15.35

Om du inte lyckades mumsa fram en paltkoma på Fågelsången är det nu dags för lite lokalsafari: en joggingrunda i Stadsträdgården! Denna park, som ofta kallas Stadsparken, ligger ett bokstavligt stenkast bort från Konditori Fågelsången och är känd för sin prunkande grönska omgärdandes en vacker näckrosdamm, sin välbesökta sommarscen Parksnäckan och en fantastisk lekplats. Men mellan dessa finns pittoreska grusstigar med perfekt underlag för både löpares och gångtrafikanters fötter.  Och vet du vad? Har du inte kraft eller lust nog att jogga, är Uppsalas Central Park en perfekt plats att ta ännu en fika på. Slå dig ned på ett bord eller i det gröna och njut av medhavd termos eller det som bjuds på sommarcaféet Gula Villan.

restaurang

Middag på Ångkvarns Bryggeri – Lördag 18.17

Den fysiska ansträngningen och/eller den förhoppningsvis gassande solen leder dig till att ta en oundviklig dusch. Men längtan efter att hitta fler lokala centralpunkter har inte sinat. Därför traskar du raskt iväg till nästa anhalt: Ångkvarns Bryggeri. Denna pub stoltserar med något så unikt som ett eget bryggeri – inglasat som det mest värdefulla av konstverk, mitt i lokalen. Där skapar bryggmästaren flera egna hantverksöl, varav många vunnit guld på närliggande öl- och whiskyfestivaler. Här erbjuds gästerna också en överraskande bred pubmeny, av vilken mången Uppsalabo låtit sig frestas av bland annat vilt-tartaren, bryggeriets egen korv och chokladtryffeln smaksatt med, just det, öl. Men se till att vara på alerten! De lediga platserna på uteserveringen kan gå åt snabbare än du hinner säga Indian Pale Ale.

Nörderi på Taps – Lördag 20.56

Vill du fortsätta låta ölets värld uppsluka dig? Följ då de uppländska språkljuden hela vägen till Taps, den romantiskt nätta baren i foten av Carolinabacken. Även här bjuds det på hantverksöl, men du som inte är ett ölentusiast är också välkommen: det serveras lika gärna cava, rött och vitt vin samt alkoholfria drycker. När du ser dig omkring i den rara lokalen med sina förnöjda, tjattriga gäster, har du lätt att förstå varför den pigge Uppsalabon sedan 2017 gärna väljer Taps att förlänga en trevlig kväll på.

Drink på Mjesto – Lördag 22.34

Har aftonen ännu inte tagit slut? Slå då följe med lokalbefolkningen till den festliga krogen Mjesto. Här kan den medelhavsinspirerade middagsmenyn få sällskap av en och annan drink, till tonerna av en och annan DJ. Javisst, den muntra stämningen blir extra påtaglig under helgen, men detta är inget ställe för dig som vill svänga dina lurviga – ett gediget dansgolv hittar du inte här. Detta är främst en plats för umgänge och samtal av den mer kalasiga sorten. Är du svag för brunch och vinprovningar går det också att umgås med Uppsalaborna på Mjesto vid sådana tillställningar.