Fika & caféer

Bästa semlorna i Uppsala

En saftig bulle, söt mandelpasta, fluffig grädde – en enkel men oemotståndligt god kombination. Om du likt många andra svenskar tar ditt semmelätande på största allvar, har vi sammanställt ställena du måste besöka i Uppsala.

Semlans historia

Semlor äts traditionellt på fettisdagen, en vana som härstammar från kristen tradition, där man förr markerade början på en 40 dagars fasta innan påsk. Den kaloririka semlan åts helt enkelt som ett sätt att förbereda sig för att fasta. De första omnämnandena av semlor i Sverige finns i Gustav Vasas bibel från 1541. En annan svensk kung som också är starkt förknippad med semlor är Adolf Fredrik: Han dog år 1771 dog, natten efter fettisdagen, efter att ha ätit hela 14 semlor(!) under en och samma måltid – direkt efter en femrätters festmåltid.

Semlor idag – svenskarnas favorit

Under semmelsäsongen äter vi svenskar cirka 50 miljoner semlor varje år – det är ett genomsnitt på 5 per person! Idag sträcker sig semmelsäsongen ungefär från början av januari till mars. I dag sätter många bagerier sin egen twist på den traditionella godsaken genom att inkludera smaker som bär och choklad, eller göra semlan i ovanliga former som wraps.

Här hittar du Uppsalas bästa semlor

Uppsala har många förstklassiga bagerier och konditorier. Kampen om vem som gör den allra bästa semlan är stenhård, så passa på att besöka flera ställen för att avgöra själv. Var bara försiktig så att du inte följer i spåren av kung Adolf Fredrik… Här nedan listar vi några favoriter!

Centralkonditoriet

Uppsalas äldsta bageri har kammat hem titeln “Uppsalas bästa semla” i lokaltidningen UNT under flera år i rad. Extra kul är att det anrika konditoriet också är bra på unika, nymodiga semlor – de introducerar nämligen en ny, spännande semmelvariant varje vecka under säsongen.

Fågelsången

Konditori Fågelsången är beläget precis nedanför Uppsala slott och har behållit sin charm sedan starten 1954. Det självklara valet för dem som uppskattar en retrokänsla och en riktigt klassisk semla.

Leijon Konditori

Leijon grundades 2017 och blev snabbt en modern klassiker. Den välrenommerade konditorn Frida Leijon, utsedd till Årets Konditor 2016, erbjuder en traditionell semla med kärlek i varje komponent. Dessutom gör Leijon även en populär semmelvariant med pistagenötter. Leijon vann titeln ”Uppsalas bästa semla 2024” i lokaltidningen UNT.

Bröd & Salt

Denna bagerikedja gör läckra semlor à la minute. När du beställer en semla här, spritsas grädden skickligt till bakom disken och toppas sedan med bitar av knaprig mandel.

Ofvandahls

Sedan 1800-talet har konditoriet Ofvandahls funnits på samma plats där du fortfarande hittar det idag. Poeten Karin Boye och författaren Gustaf Fröding drack sitt kaffe här – och vi gissar att de då och då även njöt av en och annan semla.

Triller

Detta moderna bageri är känt för sitt matbröd som lockar frukostsugna Uppsalabor, men de serverar självklart även läckra semlor. Varför inte testa en mumsig karlsbadersemla med pistage eller citron?

Forsa Hembageri och Güntherska

Güntherska är något av en Uppsalainstitution. Detta café och konditori drivs i femte generationen och är listat som mästarklass hos White Guide. Sedan några år tillbaka driver ägarna även hantverksbageriet Forsa. Båda ställena har såklart utmärkta semlor!

Bageri Brantingstorg

Detta bageri ligger inbäddat i den mysiga stadsdelen Sala Backe, strax utanför centrum. De är kända för sina kreativa och vackra bakverk, och semlorna är inget undantag. Här kan du hitta semlor i form av chokladpraliner, wraps och wienerbröd.