Därför är möten & evenemang bra för staden

Mötesvärdar berättar

Fler möten, evenemang och besökare betyder fler hotellnätter, fler jobb och större skatteintäkter för Uppsala. Men är det egentligen det som är det viktigaste? Nej, det är det inte. Det är istället vad som på ett djupare plan förändras när en stad får fler besökare, stora evenemang, ett större utbyte av kunskap och upplevelser, mer positiv uppmärksamhet. Det som får Uppsala att utvecklas, fler att trivas, fler att tycka att staden är attraktiv, är ett brett utbud av möten, möjligheter och evenemang. Men ta inte bara vårt ord – hör våra mötesvärdar själva berätta.

"Lyssna in idéer som finns lokalt och hjälp dem få bäring."

PEN:s internationella kongress

Hösten 2022 stod Svenska PEN tillsammans med PEN International värdar för PEN:s internationella kongress i Uppsala. Det var en möjlighet stärka PEN internationellt och nationellt men också lokalt. Drygt 200 internationella delegater från 89 olika PEN-center världen över reste till Uppsala, delegater och publik från hela landet deltog och arrangemanget skapade nya mötesplatser och stärkte samarbeten i det lokala kulturlivet.

”För mig var det viktigt att arrangera på ett sätt som stärker PEN långsiktigt, låta det internationella nätverket möta lokal kunskap och få fler att äga frågan om yttrandefrihetens utmaningar.” ‒ Hanna Nordell, Verksamhetschef, Svenska PEN

"För oss var det naturligt att välja Uppsala, för det är nära till Linné."

Riksmöte Sällskapet Trädgårdsamatörerna

Sommaren 2023 har Uppsalas medlemmar i Sällskapet Trädgårdsamatörerna tagit sig an att anordna Riksmötet för hela landets medlemmar. Petra Holmgren Reichler berättar att de haft en hel del utmaningar i förberedelserna, allt ifrån bussar, till logistik och att ordna middagar för hundratals människor. Tack vare samverkan mellan SLU, de linneanska trädgårdarna och Destination Uppsala har de lyckas ro det i hamn. Hör henne själv berätta i videon.

"När andra tittar på vår verksamhet utvecklas och lär vi oss mer."

Vattenstämman

Uppsala Vatten & Avfall välkomnar drygt 700 kollegor från hela Sverige till Uppsala för Vattenstämman. Sigrid de Geyter, VD för Uppsala Vatten & Avfall, brinner för hållbarhet och infrastrukturfrågor. För henne är Vattenstämman lika mycket en chans att visa upp Uppsala och ta del av kunskap från hela landen, som det är en möjlighet att visa upp bolaget verksamhet för lokala kollegor inom olika förvaltningar.

”Vi har nu en chans att lyfta fram den dolda infrastrukturen till ytan och prata om den, tillsammans.” – Sigrid de Geyter, VD, Uppsala Vatten & Avfall.

 

"Jag vill bygga en känsla hos medarbetarna av att vi ska vara stolta, att vi gör någonting bra."

Arkivveckan

För Sara Håkansson, stadsarkivarie och chef för Uppsala stadsarkiv, betyder Arkivveckan en chans för hennes medarbetar att känna sig stolta – en chans att visa upp allt deras bra arbete. Uppsala stadsarkiv är väldigt framgångsrika på en nationell spelplan, något som Sara vill visa upp även på hemmaplan, i Uppsala, genom att stå som värd för Arkivveckan.

”Jag tror att fler borde fundera på att stå som värd för ett möte. Det är mycket jobb men det är ett roligt jobb och jag tror det kommer leda till en massa bra saker, både för Uppsala men också för oss som arbetsplats.” – Sara Håkansson.

"Vi ser att fler söker sig till oss när vi rekryterar, från hela landet."

Sveriges största upphandlingskonferens

Kongresser på hemmaplan är en fantastisk möjlighet att stärka sitt varumärke som en attraktiv arbetsgivare. Det skriver Suzanne Afzelius, chef för upphandlingsenheten på Uppsala kommun, gärna under på. Våren 2019 stod Uppsala värd för Sveriges största upphandlingskonferens. Hör henne berätta om vilka effekter som konferensen inneburit – för henne, för upphandlingsenheten och för Uppsala.

”Tack vare konferensen har vi fått ta del av hur andra länder också jobbar.”

Skadeplats

För Elisabeth Samuelsson, Brandchef Uppsala Brandförsvar innebär värdskapet för Skadeplats – Sveriges största mötesplats för operativ räddningstjänstpersonal, en stor möjlighet till att utveckla den egna verksamheten då hennes egna kollegor får möjlighet att vara med och delta i både nätverkande och kompetensutveckling.

”Till er som funderar eller tvekar på om ni ska ordna en konferens eller inte, vill jag absolut säga; GÖR DET! Det är jättelärorikt, utvecklande.”

”Tillsammans kunde vi integrera våra olika perspektiv i nya idéer. Det blev många givande och inspirerande samtal.”

Communication breakdown? Food and health in an age of abundance (konferensen för hälsokommunikation)

Med konferensen Communication breakdown? Food and health in an age of abundance ville professor Paulina Nowicka ge forskare inom hälsokommunikation en gemensam plattform att bygga vidare på. På konferensen för hälsokommunikation möttes representanter för vården, relevanta myndigheter, stora arbetsgivare, marknadsförare och forskare från både Uppsala och flera andra universitet. Tillsammans har man integrerat olika perspektiv i nya idéer, och från det att dörrarna till konferensen öppnade har man tagit del av precis de samtal man hoppades.

Hör Paulina Nowicka berätta om konferensen för hälsokommunikation och vad den har inneburit henne och många kollegor som arbetar med hälsokommunikation inom vården, världen över.

Vill du vara med och utveckla Uppsala?