Vikingar i Uppsala – utforska forna tider

Hur var det nu egentligen, hade vikingarna horn på sin hjälmar? Offrade man verkligen människor som i TV-serien Vikings? Varför byggde man gyllene tempel? Man behöver inte heta Martin “E-Type” Erikson eller vara arkeolog vid universitetet för att odla ett stort intresse för vikingar. Uppsala och Uppland utgör en av landets rikaste regioner för den som vill upptäcka fornminnen från vikingatiden. En tid i vår gemensamma historia som fascinerar alla generationer, vuxna som barn. Det här är den kompletta guiden för hela familjen till vikingastaden Uppsala!

Gamla Uppsala – vad ligger begravt i högarna?

Så, var ska ni börja er resa till vikingatiden? Den självklara startpunkten för en tur i vikingarnas fotspår är Gamla Uppsala. Strax norr om det vi idag betraktar som Uppsala stad finner vi området där allting en gång tog sin början. Gamla Uppsala med sina karaktäristiska högar betraktas som en av Sveriges viktigaste historiska platser. Redan under järnåldern existerade ett välutvecklat samhälle omkring Uppsala högar. Upplands största by under medeltiden var ett viktigt religiöst, ekonomiskt och politiskt centrum så tidigt som 500-talet e.Kr. och det fjärde århundradet e.Kr. Det är svårt att inte fantisera om vad som hänt på platsen när man vandrar längs de snirkliga stigarna.

  • Istiden

  • 9000 F.KR.

 
  • Vendeltiden

  • 540-800 E.KR.

 
  • Vikingatiden

  • 800-1050 E.KR.

 
  • Medeltiden

  • 1050-1520 E.KR.

 

Vikingarna då? De byggde gods och gårdar på platsen, brukade marken, ägnade sig åt handel, hade storslagna blotfester och vilade mellan sina långa exkursioner. Kungshögarna från 500-talet, gravområdet och den otaliga mängden arkeologiska fynd gör Gamla Uppsala till en särskilt mytomspunnen plats.

Området är perfekt för en mysig picknickutflykt med familjen och på närliggande Odinsborg Café & Restaurang finns något för alla smaker!

vikingar

Digitala vandringar på Gamla Uppsala museum – kliv in i tidsmaskinen!

När ni kollat in fornlämningsområdet en stund och fyllt på med energi är det dags att kliva in i tidsmaskinen. Gamla Uppsala museum förvaltar minnet av en tusenåring som aldrig slutar addera nya kapitel till historieböckerna. Originalfynden i basutställningen som grävts fram ur kungshögarna gör att besökaren verkligen känner historiens vingslag längs ryggraden, bland annat resterna av en bevarad hjälm. Om den hade horn eller ej sparar vi till besöket. Här får ni också se modeller på vikingaskepp och kungsgården där samlades svearna för att dyrka sina gudar.

Hur såg egentligen vikingarnas bosättningar ut i Uppsala? Det närmaste du kan komma en tidsresa är att följa med på en av Gamla Uppsala museums virtuella visningar. Tack vare digital teknik kan du vandra omkring mellan gårdarna och få en unik inblick i vikingarnas vardag. Vem vill inte vara en viking under ett par timmar?

Under museets Virtual Reality-vandring, som sker i museet, är du utrustad med VR-glasögon och handkontroller och kan spana in hur Gamla Uppsala såg ut ca år 650 e.v.t. De många interaktiva inslagen gör turen till en given barnfavorit! Det erbjuds även en virtuell visning utan VR-glasögon där en guide visar på storskärm.

Augmented Reality gör det möjligt att blanda den verkliga och digitala världen. Ladda ner apparna Augmented History: Gamla Uppsala och Visir Uplandia till din iPhone eller låna en surfplatta och bege dig ut i fornlämningsområdet. Apparna fungerar som ett fönster till storhetstiden på järnåldern, cirka år 650 e. Kr., och anpassar perspektivet utifrån där ni står för stunden. Barnen känner igen lekfullheten från Pokémon GO och kan själva utforska byn.

Om ni föredrar en traditionell visning av museet och fornlämningsområdet så kan ni förstås även boka en tur i sällskap med en kunnig guide.

Ladda ner Augmented History-appen.

Ladda ner appen Visir Uplandia.

fyrisån

Upplandsmuseet – bland silvermynt och svärd

Kan ni inte få nog av vikingahistoria? Vid S:t Eriks torg, mellan Uppsala domkyrka och Fyrisån, ligger Upplandsmuseet. En av museets fasta utställningar fokuserar på uppländsk forntid under 5000 år (!) – innehållande bl.a. vikingatida smycken, silvermynt och häftiga svärd. Hur kunde er familj ha sett ut under vikingatiden? Det och mycket mer får ni insikt om eftersom utställningens röda tråd är hushållet under forntiden.

Tycker barnen det är tråkigt med museum? Garanterat inte på Upplandsmuseet! Här har man satsat hårt på att även de yngsta medborgarna ska tycka det är kul och lärorikt med historia. T.ex. har man barnutställningen Lilla Kvarn, som för tankarna till Pelle Svanslös, där alla utställningsföremål går att ta på och leka med. När leken är över och blodsockret är lågt kan hela familjen ta igen sig i matsäcksrummet.

KungBjornsHog--05640-11

Fika bland fåren på kung Björns hög i Hågadalen-Nåsten

Från en hög till en annan. Kung Björns hög, eller Hågahögen som den också kallas, är en sju meter lång gravhög med anor från bronsåldern som ligger i det bildsköna naturreservatet Hågadalen-Nåsten. Ovanpå och kring högen samlas picknickande barnfamiljer, historieintresserade och vandringssugna själar som utforskar områdets digra utbud av leder. När hela hagen står i blom med sina betande kor och får är det svårt att hitta en vackrare syn i Uppsalatrakten! Avståndet från Uppsala centrum är perfekt för en cykeltur till Skandinaviens guldrikaste bronsåldersgrav.

Vill du impa på vandringssällskapet? Då kan du berätta att namnet på högen härstammar från sägnen om Upplands forna kung Björn som hade en gård här på 800-talet. Men det är faktiskt inte kung Björn som vilar i högen utan en storman som levde under bronsåldern (1000 år f Kr.). En sak är dock säker, när kung Björn höll till här nådde havet upp till foten av kullen och vikingaskepp kunde skymtas ute på fjärden.

Läs mer om kung Björns hög.

Runstenar bakom varje krök i Uppsala län

Runstenar erbjuder en unik portal till vikingatiden. Vår region är minst sagt runstenstät, faktum är att nästan hälften av Sveriges 2800 kända runstenar och runinskriptioner finns i Uppland. En kulturskatt av obligatoriska stopp för den som vill få hela bilden av vikingarnas historia i Uppsala län. Men ni behöver inte ta er långt utanför Uppsala, ett par av dem står faktiskt mitt i stan och påminner om en svunnen tid.

Svårt att välja i samlingen? Nedan har vi listat några runstenar som är värda ett besök:

  • Runstenen i Universitetsparken
  • Vårdsätra Bondkyrka socken runsten – Lövängsvägen 8
  • Runsten vid Läby vad – Läbyvadsvägen

Förslag på familjetävling: vem lyckas tyda vad som står på runstenen?