Ulva Kvarn

Vikingadagar i Ulva

Vikingadagar i Ulva

Under två helger i augusti arrangerar Ulva hantverksförening ”Vikingadagar i Ulva” som är ett nytt evenemang för hela familjen. Här kan ni se vikingateater, prova att ro en vikingabåt, pyssla i vikingaverkstan, lyssna på föredrag och träffa Ulls vikingar som slagit läger.

I hantverksbyn finns även vikingainspirerade hantverk till försäljning.

Var?

Ulva Kvarn

När?

7–8 augusti och 14–15 augusti

kl. 11.00–16.00

Vikingaverkstad för barn

Tillverka ditt eget vikingahalsband, gör din egen runsten eller runpinne med ditt namn i runskrift, eller gör en fin vikingateckning.

Plats: Alvens ateljé, Hantverksbyn Ulva kvarn

Tid: 11.00-16.00

Fri entré. (Endast materialkostnad, 20 kr.)

Vikingateater bild 2

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Vikingateater för hela familjen

I Äppellunden får du möta vikingarna Odd och Toke som berättar och gestaltar de gamla skrönorna om kungarna Ane, Egil och Adils, som sägs ligga begravda i Gamla Uppsala högar. Livfullt och lekfullt berättar Odd och Toke om de gamla kungarnas öden och äventyr. Föreställningen är cirka 20 minuter passar både vuxna och barn från 6 år. Skådespelare: Mats Tielman Lindberg och Fredrik Mattsson

Plats: I Äppellunden, Hantverksbyn Ulva kvarn

Tid: 14.30 

Fri entré

 

_20200802_125600

Prova på att ro Vikingabåten Torun

Vikingarodd för små och stora vikingar! Låna vikingakläder och kliv ombord på Vikingabåten Torun. Du kan välja att antingen prova att ro själv eller bara sitta och njuta av naturen. Läs mer hos Sport Adventure Travels.

Plats: Ulva kvarn, vid bryggan i Fyrisån norr om bron, mittemot Asptrappan.

Tid: 11.00-15.00, start varje hel timma.

Pris: 20 kr för barn (t o m 15 år), 40 kr för studerande och pensionärer, 60 kr för vuxna. Ingen föranmälan, biljettköp på plats vid evenemangsinformationstältet.

gruppviking02

Ulls vikingar

Välkommen till Ulls vikingaläger. Här kan du få en känsla av hur en tillfällig lägerplats kan ha sett ut under vikingarnas många resor. Vikingarna på plats kan försiktigt visa sina vapen och några av de många sysslor som människor på den tiden ägnade sig åt för att överleva och fördriva tiden. Du kanske har det som krävs för att klå en av dem i brädspelet Hnefatafl?

Ulls vikingar är en vikingaförening från Uppsala som ägnar sig åt historiskt återskapande av just vikingatid. Det innebär att de syr kläder och samlar på sig utrustning som gör att de kan leva och se ut som folk gjorde förr. 

Plats: Hantverksbyn Ulva kvarn, gräsplanen vid kvarnen

Tid: 11.00-16.00

Fri entré.

Vandrande föredrag - Ulva under vikingatiden, granne med Gamla Uppsala och Valsgärde

Ett unikt tillfälle att lyssna till John Ljungkvist, arkeolog vid Uppsala universitet. I Ulva finns inga stora kända gravhögar, inte heller silverskatter eller hövdingagårdar. Samtidigt är Ulva en av de viktigaste knutpunkterna under vikingatiden och tidigare. Det var ändstationen för dåtidens stora båtar, ett viktigt broställe och en gränsstation mellan Upplands två största byar, Forkarby och Gamla Uppsala. Ulva är en plats som haft flera roller genom historien men där kommunikation och vatten alltid varit i centrum. Föredraget är ca 45 min

Plats: Hantverksbyn Ulva kvarn, samling vid evenemangsinformationstältet.

När: 7 augusti 13.00 och 14 augusti 13.00

Fri entré, ingen föranmälan krävs.

Visningar med vikingatema i Gamla Uppsala

Gamla Uppsala museum arrangerar extrainsatta visningar i Gamla Uppsala på olika teman som rör vikingatiden. Du bokar in dig på plats i Gamla Uppsala samma dag som du vill gå visning. Bokning sker i tältet utanför museet eller vid dåligt väder i museets reception.

Plats: Gamla Uppsala, start vid/i Gamla Uppsala museum.

Pris: Entrépris till museet, 80 kr för vuxna, 60 för studenter och gratis för barn i sällskap med betalande vuxen, visningarna ingår i detta.

Temavisningar

12.30: Vikingatida gravar i Gamla Uppsala

13.30: Kläder och utseende under vikingatiden

14.30: Visning på engelska: The viking age

15.30: Asatro och blot

Gamla Uppsala museum har också sina vanliga visningar om Gamla Uppsala fem gånger om dagen, kl. 12 och 15 på engelska, 13 och 16 på svenska samt familjevisning på svenska kl. 14.