Julmarknad

Julmarknader i Uppsala 2023

Under november och december hålls flera julmarknader i och runtom Uppsala, alla med sin egna profil och med sina egna möjligheter att fylla julstrumpan med gåvor eller bara för att komma in i julstämning.

Här hittar du ett urval av alla julmarknader som sker.

25–26/11
Ulva julmarknad
Väck julstämningen i ditt hjärta under Ulvas mysiga julmarknad! Här bjuds det på vacker körsång under dagen och en spännande eldshow när mörkret faller. På marknaden säljs också Ulvas egentillverkade glögg. Ät gott, njut av stämningen och julklappshandla unika hantverk till dina nära och kära. Berika dina sinnen med glittrande julpynt, ljudet av glada barn och smaken av pepparkakor. Ponnyridning och ansiktsmålning är mycket populära återkommande inslag under Ulvas marknader.


26/11
Lions julmarknad i Björklinge

Kom och sätt igång julen med Lions Björklinge! En traditionell mysig julmarknad vid Björklinge hembygdsmuseum med massor av knallar, hantverkare och skolklasser. Ponnyridning, lotterier samt försäljning av bockar, kransar, tomtar, hantverk och mycket mera. Dessutom servering av kaffe, glögg, varmkorv och hembakat bröd. Hembygdsföreningens museum kommer givetvis att vara öppet under den aktuella tiden.


24–26/11
Himla festfint i advent – Julmarknad och utställning i Linnésalen i Linnéanum, Botaniska trädgården
De linneanska trädgårdarna dukar upp med blommor, hantverk och tomtepromenad för både stora och små. I år utökar de även marknaden utomhus. Välkommen att inspireras! Botaniska trädgården har bjuder in försäljare och konsthantverkare till pampiga Linnésalen och området runt Linneanum. Där dukar de upp varor av kvalitet. Blomsterarrangemang ramar in och skapar julstämning. För stora och små finns en ny spännande tomtepromenad i den lilla barrskog norr om Linneanum. I orangerisalen återkommer Halmbocken med sina vackra figurer och Uppsalalyktor!


25/11
Julmarknad på Högsta Gård

Välkommen på julmarknad på Högsta Gård! Träffa tomten och ge han din önskelista, handla av utställare, delta i barn- och familjefotografering och fika med glögg, pepparkakor & lussekatter, eller grilla Högsta Gårds egna fårfärsburgare och marshmallow. Utomhus finns även advents- och julgranar att köpa med sig hem.

Schysst Jul Uppsala
Välkommen till årets mest hjärtevärmande julmarknad, där medvetenhet möter handling och rättvisa handelsvaror möter julglädje!  Schysst Jul Uppsala är tillbaka och bjuder in dig till en dag fylld med inspiration, kreativitet och värme. Tillsammans med organisationer, föreningar och grupper med en gemensam passion rättvisefrågor, global hållbarhet och mänskliga rättigheter, skapas en alternativ julmarknad.


2/12

Storvretas julmarknad
Dags för Storvretas traditionella julmarknad! Här kan du njuta av en mugg varm glögg och en pepparkaka medan du handlar närproducerade delikatesser och hantverk hos de lokala utställarna. Kanske passar du på att köpa en närproducerad, ekologisk och nyhuggen gran? I caféet inomhus säljs hembakat fika och här spelar duktiga trubadurer kl. 11.30 och 12.30. Kören Joyful Noise under ledning av Martin Svensson bjuder på julstämning kl. 13.00 och musiker Gerd leder oss i allsång när julgranen tänds kl. 14.30. För barnen finns fiskdamm, ansiktsmålning och gratis pyssel inomhus och kl. 14.45 kommer tomten med en liten godispåse till alla barn. Alla församlingens intäkter går till Act Svenska kyrkans julinsamling.

Julmarknad på Wiks slott
Vackert beläget vid Mälaren bjuder Wiks slott in till klassisk julmarknad där du kan köpa både hårda och mjuka julklappar, något gott till julbordet eller bara strosa runt i härlig slottsmiljö.

Julmarknad på Forumtorget
Forumtorget kläs om till Vinterbyn. Julmarknad i samarbete med Ung Företagsamhet som säljer sina produkter.

Julmarknad i Botaniska trädgården med Ull i Uppland
Välkommen att botanisera bland egenproducerat och egendesignat hantverk i mäktiga Linneanum. Här finns träredskap, sydda produkter i fårskinn, garn, stickade, krokade och nålbunda produkter tex vantar, mössor, sjalar, halsdukar, muddar, pulsvärmare, får- och lammskinn, lammboór, väskor sydda av deras egna nöthudar, ullkransar, färgglada och funktionella vardagsprodukter

 


9/12
Julbasar i Valsätra kyrka
Den traditionella julbasaren i Valsätra kyrka sprids i år ut i kyrkan, ladan och utomhus med chokladhjul och lotterier, försäljning av hantverk, kransar, bakverk och mer. Scoutkåren bjuder på aktiviteter inne och ute och både fika och mat finns till försäljning.

Equmenia Gamla Uppsalas Julmarknad
Välkommen till Österledskyrkan på Equmenia Gamla Uppsalas årliga julmarknad! Här finns fikaservering, lotterier, chokladhjul, försäljning och så klart den stora julauktionen!

Julmarknad i kulturkvarteret Walmstedtska
Upplev en stämningsfull julmarknad på gården i det historiska kulturkvarteret Walmstedtska! Njut av hantverk, konst, litteratur och kultur med bland annat Uppsala Konstnärsklubb, Upplandsmuseet och Uppsala Författarsällskap.

Historisk julmarknad på Gamla Uppsala museum
Hos Gamla Uppsala museum bjuder man in till historisk julmarknad med 10–15 aktörer  som säljer sina varor och sprider härlig stämning både inne i museet och utomhus bland eldar och belysning. Bland annat kommer det finnas smide, smycken, rustning, keramik, glaspärlor, träsnide och läder-, ull- och mathantverk till försäljning. Dessutom kommer tomten på besök, och det blir  även boksignering med några hemliga gäster. Dagen till ära är det också fri entré till museet, och 15% rabatt på allt i museibutiken.

Julmarknad i Kopphagen, Länna
Välkommen till Länna Byalags traditionsenliga julmarknad med luciatåg i Kopphagen! Här kommer det att finnas försäljning av hantverk, julmusik, glögg, julfika och grillkorv/hamburgare. Njut av julstämningen, handla julklappar, träffa grannar och vänner, ät och fika.

Ateljeföreningen Hospitalets julmarknad
Välkommen till ateljeföreningen Hospitalets julmarknad och öppna ateljéer! Kom till Hospitalet och hitta unika julklappar, fika och besök ateljéerna. De som jobbar här är konstnärer, musiker, författare, illustratörer, scenkonstnärer, översättare, fotografer och kommer bland annat sälja konst, böcker, skivor, prints, julkort och juletiketter, juldekorationer och andra fina grejer. Det kommer även finnas ett café och levande musik.

Julmarknad i Ulleråker

Välkommen till Solglimtsparken på en julmarknad fylld av aktiviteter som arrangeras tillsammans med Karlsro Scoutkår. Kom och julshoppa, fika, grilla korv, pyssla och träffa grannar och nya vänner! På julmarknaden säljer lokala hantverkare bland annat fårskinn, julkransar, blommor, silversmide, honung, sylt, saft, surdegsbröd och kärvar. På plats finns också 4H-gårdens djurhage och Foodtrucks.

Vid scoutgården arrangerar scouterna pepparkakslotteri, tipspromenad, fiskdamm, Pinewood derby (bilbana) och scoutpyssel. Scouterna säljer också granar och ljus.


9-10/12

Julmarknad vid Vallhovs Säteri & Linnés Kammare
Julmarknad i gammaldags stil. Vackra Vallhovs säteri ligger bara 10 min från Librobäck. Här hittar du den äkta Liljeforslyktan, halmbockar, Kerstin Landström Design (filtar, koftor m.m.), Waldorfdockor, läderväskor, smide, textil, blomsterarrangemang, fårskinn, tovat, vantar, barnkläder, käpphästar, smycken, rullrån, keramik, julprydnader, bivaxsalva och mycket mer! Dessutom är hantverksbutiken Linnés Kammare och delikatessbutik Vasilis och Sigrid Mathantverk är fyllda med massor av julklappar och godsaker.

Hågaby julmarknad
Hågaby julmarknad i dagarna två. Ca 35 utställare, julmusik, tomte, luciatåg och mycket annat. Ponnyridning, kafé, servering, grill, fiskdamm, hantverk, antikt, silversmide, textil, julgodis, hembakt, barnkläder, tovat, smycken, ullprodukter, glas, kransar, halmprodukter, sylt, saft, ljus, leksaker, väskor, glögg m.m. En riktig julmarknad med andra ord!

Julmarknad på Forumtorget
Forumtorget kläs om till Vinterbyn. Julmarknad i samarbete med Ung Företagsamhet som säljer sina produkter.

 


10/12

Julmarknad på Salsta slott
Andra advent går den traditionella julmarknaden av stapeln vid nya stallet, i regi av Wattholma kultur- och hembygdsförening, i år med små avlöpare i slottet. Öppet slott med möjlighet att se den utställning av stolar från 1600-talet och tidigt 1700-tal som Carl Fredrik Holtermann för närvarande har på Salsta. Presentation av utställningen klockan 13. Ingen föranmälan behövs,

Scouternas Julmarknad
Scouterna i Nåntuna och Sunnersta har traditionsenligt sin julmarknad i Sunnerstakyrkan den andra advent.

Gamla Uppsala Hembygdsförenings julmarknad
Julmarknaden håller till på tomten vid Kaplansgården som ligger vid Groaplan i Gamla Uppsala. Hemslöjd, bakverk, inläggningar, mistlar m.m.
Lotterier med hemslöjd, julskinkor, julbord m.m. Skolor och fotbollslag från hembygden har försäljning. Kaffeservering och varmkorv. Aktiviteter även i och runt kyrkan.

 


17/12
Julmarknad i Ekeby by
Vänge hembygdsförening anordnar en stämningsfull julmarknad i Ekeby by. Kom och köp julklappar och julfika eller bara njut av den fina vintermiljön!

Var?

Uppsala med omnejd

När?

November och december 2023