Julkonsert i Uppsala

Att artisthimlen blir lite extra glimrande under december är lika självklart som russin i glöggen.

Julkonsert i Uppsala

Att artisthimlen blir lite extra glimrande under december är lika självklart som russin i glöggen. Julshower och julkonserter, tillsammans med ett och annat julskivsläpp, avlöser varandra i en hiskelig takt som gör utbudet stort men valet svårt. Nedan följer några handplockade guldkorn att satsa på!

7/12
Julkonsert med Malena Ernman och vänner
kl. 19.00
Julkonsert med musikaliska giganter! Sångerskan och artisten Malena Ernman bjuder in några av sina musikvänner till en julkonsert på Uppsala Konsert & Kongress. Trombonisten Nisse Landgren, gitarristen Mats Bergström och kontrabasisten Sébastien Dubé knyter tillsammans med Malena ett pärlband av fantastisk musik. Allt från traditionell julmusik till nya julsånger – klassiskt, jazz, folkmusik och funk. En värmande konsertupplevelse i världsklass!

Swinging Christmas, Missionskyrkan
–20.30
Uppsala University Jazz Orchestra under ledning av Ulf Johansson Werre bjuder in till traditionsenlig julkonsert.


8/12
Schola Cantorums traditionella adventskonsert, Uppsala domkyrka
kl. 18.00
Välkomna till Schola Cantorums traditionsenliga adventskonsert. I vanlig ordning leds kören av den eminente dirigent Milke Falck, och har detta år nöjet att ackompanjeras av Eva-Marie Hopstadius på orgel.

Jul med Franska Trion, Katalin
kl. 20.00
Med ett nytt album ute kommer det 20 års jubilerande Franska Trion traditionsenligt på turné när det lackar mot jul. Denna göteborgska jazz-rock-någonting konstellation har gått från klarhet till klarhet liksom från en lokal angelägenhet till en nationell sådan. I Göteborg har den årliga julkonserten med bandet blivit mer regel än undantag och julen 2022 låter bandet återigen fler städer få ta del av den rödsvarta julkänsla som bara de kan uppbåda. Bandet utlovar låtar från hela sin karriär, inramat av några väl valda julsånger, hämtade från 2011 års magiska julplatta ”Våra mest älskade julsånger”. Julen är ingen jul utan Franska Trion!


8–10/12
Play it, Santa!, Reginateatern
torsdag och fredag kl. 19.00, lördag kl. 15.00 och 19.00
Är det jul igen? Redan? Välkomna till Play it Santa! – en humoristisk och musikalisk julfest som riktar sig lika mycket till julskeptiker som julentusiaster. Hur överlever man jul på bästa sättet? Går det att hitta presenter till hela familjen när det enda stället som fortfarande har öppet är bensinmacken? Stämmer det att det är den som konsumerar mest mat innan nyår som vinner? Hur kontrollerar man lusten att slakta släkten? Med väl utvalda jullåtar – både de som är bra och de som är förskräckliga – förberedes besökare för en riktigt god jul. Jul love it!


9/12
Gå inte förbi, Helga Trefaldighets kyrka
kl. 18.00
En annorlunda adventskonsert
med Carizzma, UMK och Goldsingers, ledd av Gina van Dam.


10/12
Luciatåg i Uppsala city
kl. 15.15–16.15
Uppsala musikklasser bjuder vi in till Uppsalas största luciatåg kl 16.00 på Celsiustorget. Vill du lyssna tidigare kan du göra det kl 15.15 vid Kulturkvarteret Walmstedtska, Fyristorg, Södra gågatan och S:t Per gallerian. Varmt välkomna att njuta av ett stämningsfullt luciatåg!

Yule, Brittania!, Mikaelskyrkan
kl. 16.00
Du befinner dig mitt i ett minne från barndomen, där hemmet fyllts med det vackraste pynt av rött, grönt och guld. Från taket singlar enstaka barr från enrisgirlangen ned framför brasan i den öppna spisen. Förväntansfull har du hela dagen längtat. Julmatens alla dofter och kryddor fyller rummet. Äntligen är stunden här! Far släpper högtidligen och andaktsfullt nålen över LP-skivan som nu snurrat igång, och från högtalarna strömmar de ljuva tonerna av ”Choir of King’s College”. Julen är här! Yule, Britannia!

Luciakonsert med Värmlands Nations Kör, Helga trefaldighets kyrka
kl. 16.00 och 18.00
Värmlands Nations Kör bjuder in till två traditionsenliga luciakonserter i Helga Trefaldighets kyrka den 10 december, kl. 16.00 och kl. 18.00. I välstrukna skrudar kommer klassikerna du inte kan vara utan att framföras, med enstaka inslag av det du inte visste att du ville ha!

Julkonsert med operaglitter, Gottsunda kyrka
kl. 18.00
Välkommen till en julkonsert med musikaliska pärlor från carols och nyskriven musik till härliga tongångar i operans värld! Fyris Kammarkör gästas bl.a av den strålande och härliga mezzosopranen Katija Dragojevic som är verksam på både svenska och internationella scener.

Goder afton, mitt herrskap!, UKK
kl. 19.00–21.30
Uppsala domkyrkas gosskör bjuder på traditionsenligt stjärngossetåg och julspex. En staffanskonsert som värnar om traditionerna kring Lucia, Staffan stalledräng och stjärngossarna. Konserten är en av få som sätter stjärngossen i centrum och en stor del av konsertprogrammet kretsar just kring Sankt Staffan. Konserten avslutas alltid med ett för varje år nyskrivet julspex, där manus och låtarrangemang skrivits av sångare i kören.


11/12
Julen snurrar med Peter Lind and the Cabaret Band, Reginateatern
kl. 15.00 och 19.00
Ja, det är faktiskt dags igen – Peter Lind and the Cabaret Band bjuder ånyo på julshow. Och tro det eller ej, men denna gång är den ännu juligare. Ni kommer att få gamla favoriter serverade på nytt sätt. Ni kommer att få höra jullåtar ni inte visste att ni ville höra. Ni kommer att märka att den musikaliska juldieten alltid går att variera på fler sätt än man trodde var mänskligt möjligt. Ja, ett par präktiga julkalkoner i text och ton tronar också bland de mer traditionella godsakerna (det skulle inte vara en föreställning med det här gänget annars). Luta er tillbaka och följ med, kära vänner, för nu är det dags – julen snurrar med Peter Lind and the Cabaret Band!

Luciakonsert för de allra minsta, Uppsala domkyrka
kl. 15.30
Luciakonsert för barn med Uppsala domkyrkas flickkör och Collegium Cantorum.

Luciakonsert, Uppsala domkyrka
kl. 17.00 och 19.00 
Luciakonsert 
med Uppsala domkyrkas flickkör och Collegium Cantorum.

Soul Christmas med Vokalensemblen Uppslaget, Missionskyrkan
kl. 18.00
Julkonsert med härlig stämning, allt från gospel till klassiskt, med Vokalensemblen Uppslaget under ledning av Peter Melin samt Soul Teens och Soul Children, Sollentuna under ledning av Ulrika Dabo.


12–13/12
Uppsala musikklassers luciakonsert, Uppsala domkyrka
måndag kl. 19.30, tisdag kl. 18.00
Varje år genomförs två fullsatta luciakonserter i Uppsala domkyrka med elever från sångklasserna årskurser 5-9 vid Uppsala musikklasser, samt tillvalet Extramusiken vid Katedralskolan.


13/12
Luciafika med V-Dalakören, V-Dala nation

kl. 17.30–21.00
Kom i riktigt ordentlig julstämning med V-Dalakörens årliga luciafika. Njut av fika koristerna själva bakat (lussebullar, knäck, pepparkakor, julmust, glögg, etc) medan du tittar och lyssnar på ett traditionellt luciatåg med stämningsfulla julklassiker. Garanterat julmys!

Sorellas Luciakonsert, Hela Trefaldighets kyrka
kl. 19.00
Snart så är det jul igen, men innan dess kommer lucia. I Helga Trefaldighets vackra lokaler kommer Sorellas lucia och hennes tärnor att lysa upp luciakvällen, såväl bildligt som bokstavligt. Stämningsfulla jul- och luciaklassiker kommer att klinga tillsammans med nyare favoriter i ett traditionellt luciatåg. Kom och avnjut en mysig kväll med oss. Med levande ljus, buxbomskransar och varm och god stämning att värma upp en inifrån och ut i vinterkylan i väntan på julen.


14/12
Julkonsert med Linnékvintetten, Missionskyrkan
kl. 12.00–12.40
Julstämning med varma brassklanger! Linnékvintettens lunchkonsert med julmusik har blivit en tradition i Missionskyrkan i Uppsala. Med varma brassklanger bjuds det precis som tidigare år på traditionell julmusik som Gläns över sjö och strand, Jul jul strålande jul, Spotless rose och Deck the Halls.

Julkonsert med LYDIA, Helga Trefaldighets kyrka
kl. 19.45
LYDIA bjuder in till julkonsert i Helga Trefaldighets kyrka. Kom och lyssna till vintriga folkvisor och klassiska julsånger.


15/12
Julkonsert med Bengan Janson & Tina Ahlin, Reginateatern
kl. 19.00
Välkommen till en julkonsert i denna fantastiska miljö på Reginateatern som tar tankarna tillbaka till Fanny och Alexander och dåtidens jular.  Vi ser fram emot att tillsammans med teatern bjuda på girlanger, ljus och stämning samt  både kända och mer okända jullåtar som vi själva älskar att framföra. Här finns plats för både soloinslag och roliga musikaliska samarbeten. Varmt välkomna!

Iiris Viljanen – En finsk jul, UKK

kl. 20.00
Ingen låt sätter ord på känslan inför julen lika hjärtskärande som Iiris Viljanens ”Brevväxlingar”. Det kritikerrosade albumet ”En finsk jul” släpptes 2020 och åkte på hyllad turné 2021. Nu är det dags att uppleva julens mest vemodiga julkonsert igen! Iiris med band spelar klassiska finska jullåtar i ny tappning varvat med modern nyskriven jazz. Det svenska och finska språket blandas sömlöst med varandra. Det blir sirligt pianospel och virtuosa flöjtmelodier, varma toner från kontrabas och slagverk. En stämningsfull konsert som inte räds armod och elände. Fast kanske kan också eländet kännas lite lättare att hantera med lite fin finsk musik i öronen.

Julen enligt Timo, Katalin
kl. 20.00
Julen enligt Timo är en musikalisk julresa bortom all bjällerklang. Kom in i värmen när Timo Räisänen exploderar fram julens vackraste sånger och upplev magin när falnad julnostalgi förvandlas till glänsande popdängor. Varmt välkomna till ett julmys utöver det vanliga!


16/12
Julkonsert, Gottsunda kyrka
kl. 15.00
Julkonsert med kören Tonetterna.

Sofia Karlsson & Martin Hederos – Stjärnenätter, UKK
kl. 19.00
En finstämd julshow med Sofia Karlsson och Martin Hederos som växlar mellan humor och vemod. I lador och hus, i sitt ambulerande landskap av glitter och näver, kommer denna dynamiska duo spela i december 2022. En alternativ julshow med humor, vemod och sväng där två av landets finaste solister äntligen möts igen, på scen inför publik.

Rock n´Roll X-Mas – The Refreshments , Kikki Danielsson & Sulo, Katalin
kl. 20.00
The Original Rock´n´Roll X-mas Show since 2003! Sveriges rockigaste julshow är äntligen tillbaka The Refreshments kommer julen 2022 tillsammans med Kikki Danielsson ge sin sin 18:e upplaga av Rock n Roll X-Mas. Med på turnén finns även Kikkis vapendragare Sulo Karlsson. Samtliga element finns med som man kan förvänta sig av Rock n Roll X-mas och publiken kommer att tryggt att känna igen sig. Det kommer att bjudas på gammalt, nytt material och det kommer garanterat att bli en Rock n´ Roll X-Mas.


17/12
Julstämning, Uppsala universitets aula
–16.15
Kungliga Akademiska kapellet skapar julstämning med en härlig klassisk julrepertoar med bl.a. musik av Tjajkovskij: Nötknäpparen samt musik känd från TV och film.

Adventsmusik med Uppsala katedralsångare, Uppsala domkyrka
kl. 15.00
Mer information kommer.

Med huvudet fyllt av jul, Helga Trefaldighets kyrka
kl. 15.00
Julkonsert med ReChoir där det bjuds på det allra mest klassiska, det klassiska i ny tappning och andra låtar med en stämning som andas jul.

Uppsala Blåsorkesters julkonsert, Missionskyrkan
kl. 17.00
Uppsala Blåsorkester bjuder in till en härlig kombination av allsång och julmusik. Släpp julstressen och ta med familjen och vänner och sjung traditionella, klassiska och moderna jullåtar med Uppsala Blåsorkester, Anna-Karin ”ako” Nytell Oldeberg, Akodemiska kören, Tonicum, Regionkören och en skönsjungande publik.

Jul med Ambra, Helga trefaldighets kyrka
kl. 19.00–20.00
Svenska folkvisor och traditionella melodier från Georgien och Ukraina klingar i vackra Helga Trefaldighets kyrka när a cappella-kvartetten Ambra bjuder in till julkonsert. Ambra är en genreöverskridande folkmusikgrupp från Uppsala, där repertoaren spänner över udda taktarter, fartiga polskor och stillsamma hymner, och framförs a cappella med täta, intrikata stämmor.


18/12
Rock & Roll Christmas, Kulturoasen
kl. 14.00
En julkonsert som definitivt saknar all respekt för stämningsfullt julmys och istället rockar loss i julklassiker signerade Chuck Berry, Elvis, Brenda Lee, John Lennon m.fl. Midnatt råder och Rudolf med den röda mulen möter Run Rudolph Run, Blue Christmas och Merry Christmas Baby i en dansant och energisk julkonsert som garanterat får alla att gå därifrån med ett leende på läpparna och spring i fötterna.

Julkonsert, Gamla Uppsala kyrka
kl. 15.00
Julkonsert med kören Bella Donna.

I juletid, Helga trefaldighets kyrka
kl. 15.00 och 17.00
La Cappellas traditionsenliga julkonsert är tillbaka i Helga Trefaldighets kyrka i Uppsala! I vintermörkret den fjärde advent möter du oss och julens värmande toner under ett efterlängtat gästspel av vår tidigare dirigent Karin Eklundh. Med sina älskade arrangemang av klassiker som Stilla Natt och Gläns över sjö och strand, men även inslag av sydafrikanska toner, sätter hon sin prägel på konserten.

Domkyrkokörens julkonsert, Uppsala domkyrka
kl. 16.00 och 18.30
Uppsala domkyrkokör sjunger adventsmusik, carols och svenska julsånger.

De vackraste julsångerna på finska, Gottsunda kyrka
kl. 16.00
Gottsunda kyrka bjuder in till julkonsert med sånger på finska.

Julkonsert, Vaksala kyrka
kl. 15.00
Julkonsert ”Förunderligt och märkligt” med kören Voces.


19/12
Julspektakel med Uppsala musikklasser och Trio X, Frälsningsarmén
kl. 18.00
Mer information kommer.


20/12
Jul med Carnita Molida
kl. 19.00
Carnita Molida bjuder in till julfirande. Med sig har hon sin vän Jonas på piano. De bjuder på julpyssel och en och annan jullåt latinstyle. Carnita sprider julvärme varmare än alla stickade tröjor i världen och hon gör dig snällare än vad pepparkakor kan. Möt Carlos Romero Cruz älskade dragpersona Carnita Molida i en julshow du sent glömmer. Med på scen är pianisten Jonas Drejholt.

Julkonsert, Helga Trefaldighets kyrka
kl. 19.00
Julkonsert med kören Tonprakt.


21/12
Julkonsert med Trio X, Missionskyrkan
kl. 12.00
Trio X lunchkonsert i december är en uppskattad tradition. Här bjuder trion på välkända jullåtar på nytt sätt. Passa på att få en timmes avkoppling från julstressen.

I signad juletid med Avec, Helga Trefaldighets kyrka
kl. 19.00
En fri grupp av sångare mer stor erfarenhet från Uppsala och Stockholms körliv framför en traditionell julkonsert för att sprida julstämning och glädje.


2023

5/1
Uppsala Kammarorkesters trettondagskonsert, Uppsala Konsert & Kongress
kl. 16.00–18.00
Varmt välkommen till en musikalisk fest med vackra och virtuosa operapärlor. Traditionsenligt firar Uppsala Kammarorkester trettondagsafton med en glittrande konsert där celebra sångare framför oemotståndliga nummer från operavärlden.


6–7/1
Trettonhelgskonsert med Uppsala Vokalensemble, Missionskyrkan
lördag kl. 15.00, söndag kl. 16.00
Uppsala Vokalensemble bjuder hjärtligt in till sina Trettonhelgskonserter första helgen i januari 2023. Jultiden avslutas med musik från Storbritannien och framföra Ralph Vaughan Williams mässa i g-moll. Dessutom kommer kören att sjunga olika traditionella och moderna brittiska julsånger från medeltiden till idag. I denna blandning av festlig och lugn musik ackompanjeras UV av fyra lovande solister.

Julstämning i Uppsala