Körer, spex och finstämda konserter

Julkonserter & föreställningar i Uppsala 2023

Att artisthimlen blir lite extra glimrande under december är lika självklart som russin i glöggen. Julshower och julkonserter, tillsammans med ett och annat julskivsläpp, avlöser varandra i en hiskelig takt som gör utbudet stort men valet svårt. Nedan följer några handplockade guldkorn att satsa på!

2-3 december - Uppsala domkyrka

Bachs Juloratorium i domkyrkan

Sedan första advent 1942 har Johann Sebastian Bachs Juloratorium i domkyrkan fått stå för inledningen av både det nya kyrkoåret och av advents- och jultiden i Uppsala.
– Det blir alltså 80:e gången som vi gör Bachs Juloratorium i Uppsala domkyrka, konstaterar organist och körledare Milke Falck. För hans egen del blir det tjugonde gången som han leder Uppsala Domkyrkokör, Svenska Barockensemblen och fyra solosångare i framförandet de första tre kantaterna av Bachs stora verk för julen.

2-3 december - Uppsala slott

Jul på Slottet

Allmänna Sången bjuder dig återigen på en härlig julkonsert med både gamla och nya favoriter i den vackra Rikssalen på Uppsala slott. De kombinerar traditionell julmusik med moderna toner för att skapa en riktigt magisk julupplevelse som värmer i den vinterkylan. Du kan se fram emot att höra musik av kompositörer som Benjamin Britten, Ingvar Lidholm och Arvo Pärt.

I år kommer de att ha två speciella gäster med sig: solisten Anton Eriksson, en baryton som föddes i Umeå, och pianisten Victoria Power. Det kommer bli en kväll att minnas!

2 december - Uppsala konsert & kongress

Nassim Non Stop - Kul med jul!

Kickstarta julen med en riktig  smällkaramell! När Nassim Al Fakir styr upp grejerna på UKK för en dag, kan vad som helst hända. Du kan förvänta dig julsånger med reggaerytmer, ett annorlunda luciatåg, en massa julpyssel, och massor av andra mysiga aktiviteter.

7 december - Uppsala konsert & kongress

Christmas Night

Christmas Night är tillbaka i år, och det blir juligare och mysigare än någonsin. Sätt dig bekvämt och njut av Arvingarna och Linnea Henriksson i en underbar julkonsert som är full av glädje och glitter. Här kommer du få höra både de klassiska jullåtarna som du älskar och nya favoriter, och förstås kommer det inte att saknas roliga inslag heller. Christmas Night är helt enkelt en helgjuten julupplevelse med mäktig musik, starka känslor, värme och en rejäl dos skratt.

8 december - Katalin & allt that jazz

Fröken Elvis Jul

Fröken Elvis ger en varm och svängig julkonsert! Det blir tolkningar av både traditionella julsånger och modernare jullåtar, Elvis bästa låtar på svenska och mer musik från bandets alla tre skivor. En kväll med humor, värme, lite allvar och en jädrans massa instrument i sann Fröken Elvis anda!

9-10 december - Universitetshusets aula

Caprice med OD

Den 9-10 december kommer sångsällskapet Orphei Drängar att uppträda i Universitetshusets aula med den årligen återkommande publiksuccé Caprice. OD kommer att bjuda på fem föreställningar fördelat på två dagar.

Gästartister och övrigt innehåll är, som alltid, hemligt. Kanske är det ovissheten och nyfikenheten på vad OD ska hitta på som lockar publiken till Caprice, föreställningarna har nämligen varit slutsålda vid varje konsert sedan mitten av 1960-talet.

9-10 december - Uppsala konsert & Kongress

Goder afton, mitt herrskap

En körkonsert med Uppsala domkyrkas gosskör som tar hand om Lucia-traditionerna med Staffan stalledräng och stjärngossarna. Det speciella med den här konserten är att de verkligen lyfter fram stjärngossen och Sankt Staffan. Och när konserten är över, så har de alltid ett nytt julspex klart – varje år!

15 december - Kulturoasen

Celtic Christmas

Irländsk och engelsk folkmusik står i centrum när Christmas Carols, svängigt låtspel, medeltida hymner och moderna klassiker som ”Fairytale Of New York” blandas till en fantastisk och stämningsfull julkonsert hos Kulturoasen.

21 december - Uppsala konsert & kongress

Stjärnenätter - Sofia Karlsson & Martin Hederos

Vemod och värme med en stor dos humor när “Stjärnenätter” med Sofia Karlsson och Martin Hederos återvänder julen 2023. ”En slösaktigt begåvad duo ringar in vad årets största högtid alltid borde handla om. Sofia Karlsson och Martin Hederos har satt ihop en julkonsert som är en utsökt lågmäld mix av vemod, värme och frid” – Aftonbladet.

Fler upplevelser i jul