Vikingar Vikings in Uppsala 1

Fotograf: Elles utemat

Vilda ätliga växter bland vikingar och kungar i Nåntuna Lund

Häng med på en spännande vandring i Nåntuna Lund om vilda ätliga växter och historia i ett av Upplands vackraste naturreservat!

Nässlor, violer, älgört och granskott. Förr i tiden var skogen folkets viktiga skafferi där man plockade växter, örter och bär till både mat och medicin, en kunskap som idag tyvärr har fallit i glömska. Massor av näringsämnen, vitaminer och mineraler finns lagrade i olika växter i vår omedelbara närhet, tillgängliga till alla som har kunskapen om dessa. Under denna exklusiva halvdagstur får du uppleva historien bakom Nåntuna dess nyttoxäxter, växtmagi och folktro i en vacker miljö bland Upplands största ekar. Tillsammans plockar vi välsmakande ingredienser från skogen och tillagar en måltid över öppen eld till berättelser om storslagna begravningar och rika offergåvor till fornnordiska gudar.

Turen börjar med en vandring genom det vackert blommande Nåntuna Lund kantat av hassel och ek. Jonathan Olsson från Sweden History Tours tar oss genom området med spännande berättelser om begravningsritualer, Ulltuna och Nåntunas forntid, naturnära seder samt växtmagi och folktro. Hur levde människorna här för 1000 år sedan och vilket intresse hade Linné i Nåntuna Lund under 1700-talet? Tillsammans upptäcker vi ett 2000-årigt gravfält och vad det kan säga om de som en gång bodde där. Hör om det som döljer sig bakom namnet Nåntuna, en mångfasetterad plats i vikingarnas fotspår.

Vi fikar under de ståtliga ekarna och fortsätter vår upptäcktsfärd på jakt efter ätliga växter. Elle från Elles Utemat guidar oss bland smaker och vilda delikatesser i skog och mark. Vi smakar oss igenom en rad spännande växter och det som vi idag kallar för ogräs för att fylla våra korgar med godsaker som vi senare ska använda i tillagningen av kvällens måltid.

Efter vandringen är det dags att tända en eld i vårt camp och påbörja matlagningen. Vi integrerar vår skörd i en välsmakande middag som vi avnjuter tillsammans i den historiska miljön. Kvällen avslutas med en kåsa skogsté i skymningen.

Ungefärligt schema
16.00 Välkomna och presentation
16.15 – 18.00 Vandring och guidning
18.00 -18.30 Fika under eken
18.30 – 21.00 Matlagning över öppen eld
21.00 Avslut och avresa

Vad ingår?

  • Spännande guidning på temat historia, mat och vilda växter
  • Fika bestående av kaffe, te, macka och kaka
  • Middag över öppen eld tillagad med vilda ingredienser från skogen
  • Skogens té och sött på kvällen

Vad ska du ta med?

  • Vatten/dryck
  • Kläder efter väder
  • Bekväma skor att gå i

Denna specialtur arrangeras i samarbete med Elles Utemat och Sweden History Tours.

Var?

Nåntuna Lund

När?

18 maj 2021

kl. 16.00–21.00

Hur?

Boka plats här online