Höstens scenföreställningar

Teater och föreställningar i Uppsala

Här hittar du din guide till höstens teaterupplevelser och kulturella evenemang i Uppsala 2023. Vi har samlat de mest spännande teaterpremiärerna, föreställningarna och kulturevenemangen som kommer att lysa upp höstsäsongen. Oavsett om du är en inbiten teaterälskare, konstkännare eller bara en person som vill utforska kulturella höjdpunkter, har Uppsala något att erbjuda dig i höst.

Från Stig Dagerman till Dolly Parton

Uppsala stadsteater

Hösten 2023 på Uppsala stadsteater bjuder in till en imponerande rad premiärer av teaterföreställningar från dramatik till komedi, på en av landets mest respekterade teaterscener.

I år skulle Stig Dagerman ha fyllt hundra år, och för att hedra hans minne ger Uppsala Stadsteater nu en unik möjlighet att uppleva en av hans mest kända verk, ”Tysk höst,” för första gången på en teaterscen i Sverige. Det är startskottet för en säsong full av spännande föreställningar. Eller vad sägs om Marius von Mayenburgs Den fule, som i händerna på regissören Viktor Tjerneld blir en skruvad absurd komedi i famlandet efter framgång, säljpotential och autenticitet.

Uppsala Stadsteater presenterar även Arthur Schnitzlers mästerverk ”Professor Bernhardi,” som gör sin Skandinavienpremiär. Dessutom ges den svenska publiken möjligheten att uppleva Dolly Partons hyllade musikal ”9 to 5” live på scenen för första gången. Följ med på en resa in i Lena Anderssons skildring av det svenska folkhemmet i föreställningen ”Dottern.”

För alla som är eller nån gång varit barn får vi följa med föräldralösa Johanna som bor ensam i en trädkoja i skogen och kan allt man behöver för att överleva. Men hon har aldrig lärt sig läsa och kan därför inte tyda brevet hennes mamma lämnat efter sig. En humoristisk, underhållande och berörande musikteaterföreställning för hela familjen.

Standup, spansk cirkusdans och showernas show

Reginateatern

Letar du efter personlig atmosfär, intima miljöer och en av Sveriges ledande, mest inkluderande gästspelsscener – Reginateatern är platsen för dig och höstens program bjuder precis som vanligt på en färgsprakande blandning av föreställningar.

Eller vad sägs om den argentinska duon Un Poyo Rojo, en kombination av cirkus, dans och förförelse som utspelar sig i ett tomt omklädningsrum. Höstens publik kan också se fram emot Jacke Sjödins återkomst med föreställningen SHOW SHOW, en helafton där Uppsalas ciceron kastar sig vilt mellan Manhattan Transfer och Taube tillsammans med fyra sångare och fem musikanter.

Släpp smilbanden och skratten fria på Fyris Comedy som bjuder flera kväller fyllda med svensk standups mest lysande stjärnor (och några givna framtidsnamn) som Magnus Betnér, Henrik Nyblom, Melody Farshin och många fler. För den som hellre kliver upp från publikstolen och upp på scen bjuds det även på kvällar med Open mic. Testa!

Poddaren, diversearbetaren inom kultur och samlaren av udda fakta, Kalle Lindh dyker upp med sin föreställning Snedtänkt. Gäster som kan sjunga, dansa, vifta på öronen och framför allt prata diskuterar smala, udda, obskyra och festliga fenomen från förr och då och nyss utlovas.

Ta del av äventyr tillsammans med Christoffer Robin, Nasse, Kanin, I-or, Ugglan och naturligtvis, Nalle Puh, i några av deras mest klassiska berättelser. Genom musik, sång och mycket humor tar Kesselofski & Fiske med dig på en föreställning som bjuder på glädje och underhållning för människor i alla åldrar, från 6 till 96 år!

 

 

Otherworldly, ukuleleorkester och black metal

Uppsala konsert & Kongress

Otherworldly är en festival för digital konst och elektronisk musik mellan 19-21 oktober på Uppsala Konsert & Kongress och Uppsala konstmuseum. Publiken bjuds bl.a. på fasadprojektioner,  ett mikroskopiskt björndjur (en trögkrypare) i en AR-installation på Vaksala torg, utställningar och ettdigert konsertprogram av elektronisk musik.

Under hösten gör ikoniska Watain comeback till hemstaden Uppsala för sitt 25-årsjubileum.  Den klassiska konsertsalen öppnar famnen för ett av världens största namn inom genren och transformeras till ett Black Metal-tempel där svartkonst, hypnotisk musik, blodsoffer, pyromani och andra sällsamma förnimmelser och makabra uppenbarelser väntar…

På tal om nationalklenoder – The Ukulele Orchestra of Great Britain är en internationell succé som älskats av många. Under deras nästan konstanta världsturné levererar denna orkester en underbar blandning av torr brittisk humor och en oförbätterlig, svängig musikupplevelse.

Även hos Uppsala konsert & kongress hittar den yngre publiken något att värma sig med i höstmörkret. Familjemusikalen ”Djungelboken – The Musical” återvänder med ett djungeläventyr tillsammans med Sean Banan som apkungen Gibbon.

Mystik och tranformation

Gottsunda Dans & teater

”Flickor som försvinner” är en spännande berättelse med en stark musikalisk och gåtfull komponent. Handlingen utspelar sig i den avlägsna och förlorade byn Vanstorp, där den femtonåriga Isa lever ett isolerat liv bakom stängsel och taggtråd under sin överbeskyddande mammas tillsyn. Det känns som ett fängelse, men allt förändras när Ami plötsligt dyker upp. Ami öppnar dörren till staden, introducerar Isa till förbjudna äventyr. Det som Ami brinner mest för är att de tillsammans ska utforska det okända mörka på nattklubben Grottan.

”Jarkelidh” är en gripande scenupplevelse som utforskar förmågan att läka sig själv, att upptäcka sin egen röst, forma sin verklighet och återknyta till det förflutna. Genom kraftfulla rörelser, en suggestiv ljudskapelse, dynamisk ljussättning och skulptural scenografi tar föreställningen med oss på en resa genom transformationen. Det är en tankeväckande expedition där sorgen gradvis läker och byter skepnad.

Teaterscenen för de allra yngsta!

Den lilla teatern

Hos Den Lilla Teatern får barn och familjer uppleva spännande och magiska äventyr på scenen. Med fantasifulla föreställningar och engagerade skådespelare skapas minnesvärda stunder för de yngsta teaterbesökarna. En viktig kulturell plats för barn och en möjlighet att utforska teaterns underbara värld. I höst kan du följa med i föreställningar som ”Bänken” där gubbarna Albert och Bertil ger sig ut på en äventyrlig resa för att rädda en prinsessa. Upptäck en ljuvlig visuell och musikalisk smällkaramell som med sång, rörelse och musik lotsar barnen genom en sagolik värld fylld av böljande hav och glupska (men snälla) monster i föreställningen ”Boll! Boll. Boll?” av Mitt i Prickteatern Eller möt Nalle, som hamnar i en av lådorna när gamla saker städas ut och påbörjar en svindlande resa hem igen.

Fler kulturhändelser i höst