Möt vikingarna och deras förfäder

Vikingar i Uppsala

Hur var det nu egentligen, hade vikingarna horn på sin hjälmar? Offrade man verkligen människor som i TV-serien Vikings? Varför byggde man gyllene tempel? Man behöver inte heta Martin “E-Type” Erikson eller vara arkeolog vid universitetet för att odla ett stort intresse för vikingar. Uppsala och Uppland utgör en av landets rikaste regioner för den som vill upptäcka fornminnen från vikingatiden. En tid i vår gemensamma historia som fascinerar alla generationer, vuxna som barn. Det här är den kompletta guiden för hela familjen till vikingastaden Uppsala!

Gamla Uppsala högar

Så, var ska ni börja er resa till vikingatiden? Den självklara startpunkten för en tur i vikingarnas fotspår är Gamla Uppsala. Strax norr om det vi idag betraktar som Uppsala stad finner vi området där allting en gång tog sin början. Gamla Uppsala med sina karaktäristiska högar betraktas som en av Sveriges viktigaste historiska platser. Redan under järnåldern existerade ett välutvecklat samhälle omkring Uppsala högar. Upplands största by under medeltiden var ett viktigt religiöst, ekonomiskt och politiskt centrum så tidigt som 500-talet e.Kr. och det fjärde århundradet e.Kr. Det är svårt att inte fantisera om vad som hänt på platsen när man vandrar längs de snirkliga stigarna.

15

Skeppsgravar i Valsgärde

15 minuter

Avstånd Uppsala Centralstation - Gamla Uppsala högar

1300

Runstenar i Uppland

4

Outgrävda gravhögar i Gamla Uppsala

Besök Gamla Uppsala år 670.

Kliv in i VR-världen

När ni kollat in fornlämningsområdet en stund och fyllt på med energi är det dags att kliva in i tidsmaskinen. Gamla Uppsala museum förvaltar minnet av en tusenåring som aldrig slutar addera nya kapitel till historieböckerna. Originalfynden i basutställningen som grävts fram ur kungshögarna gör att besökaren verkligen känner historiens vingslag längs ryggraden, bland annat resterna av en bevarad hjälm. Om den hade horn eller ej sparar vi till besöket. Här får ni också se modeller på vikingaskepp och kungsgården där samlades svearna för att dyrka sina gudar.

Hur såg egentligen vikingarnas bosättningar ut i Uppsala? Det närmaste du kan komma en tidsresa är att följa med på en av Gamla Uppsala museums virtuella visningar. Tack vare digital teknik kan du vandra omkring mellan gårdarna och få en unik inblick i vikingarnas vardag. Vem vill inte vara en viking under ett par timmar?

Augented reality

Din telefon är en tidsmaskin

Med apparna Visir Uplandia och Augumented History: Gamla Uppsala kan du i verkligheten vandra runt området kring Uppsala domkyrka på medeltiden eller springa på en viking under tiden du upptäcker Vendeltidens Gamla Uppsala. Samla in virtuella arkeologiska fynd eller ta dig an olika spännande utmaningar, interagera med historiska personer och samtidigt lära dig saker om platserna och fynden som du hittar under din virtuella upptäcktsfärd. Allt du behöver är befinna dig direkt på någon av dessa platser för att det ska fungera.

Upplandsmuseet

Bland silvermynt och svärd

Kan ni inte få nog av vikingahistoria? Vid S:t Eriks torg, mellan Uppsala domkyrka och Fyrisån, ligger Upplandsmuseet. En av museets fasta utställningar fokuserar på uppländsk forntid under 5000 år (!) – innehållande bl.a. vikingatida smycken, silvermynt och häftiga svärd. Hur kunde er familj ha sett ut under vikingatiden? Det och mycket mer får ni insikt om eftersom utställningens röda tråd är hushållet under forntiden.

Tycker barnen det är tråkigt med museum? Garanterat inte på Upplandsmuseet! Här har man satsat hårt på att även de yngsta medborgarna ska tycka det är kul och lärorikt med historia. T.ex. har man barnutställningen Lilla Kvarn, som för tankarna till Pelle Svanslös, där alla utställningsföremål går att ta på och leka med. När leken är över och blodsockret är lågt kan hela familjen ta igen sig i matsäcksrummet.