Vandring Uppsala

Enklare vandringsturer i Uppsalatrakten

Att “gå på tur” är en aktivitet som allt fler fått upp ögonen för de senaste åren. Alla som uppskattar vandring är dock inte intresserade av att snöra på sig värstingkängorna eller att resa tält för natten. I den här guiden tipsar vi om ett antal sträckor för dig som söker enklare vandringsturer i och omkring Uppsala. Dagsturer som kombineras med trevliga stopp för fika, måltider, shopping och kultur. Här hittar du en karta över samtliga vandringsleder.

vandring uppsala

Vårdsätra strandpromenad

Vårdsätra strandpromenad

Tillhör du skaran som tycker att vattendrag har en lugnande effekt? När du vandrar Vårdsätra strandpromenad går du hand i hand med viken Ekoln hela sträckan. Vårdsätra strandpromenad är en av Uppsala kommuns ambitiösaste vandringsleder.
Strandpromenaden, som sträcker sig från Vårdsätraviken och vidare längs Hågaån till Lurbo, binds ihop av grusade stigar och generösa träbryggor med flera viloplatser att stanna på. 3 km kvalitetsvandring som är byggd med tillgänglighet i åtanke, så att framföra rullstol eller barnvagn går utmärkt. Här hittar du en karta över området.

Hungrig efter ansträngningen? Ute på Skarholmens udde ligger den vackert belägna italienska restaurangen Palazzo Skarholmen.

vandring-stig

Gula stigen – från Studenternas till Skarholmen

Inom kategorin “lightvandring” finner vi även Gula stigen, som också är en del av Upplandsleden. En 10 km lång vandringsled som skär från Studenternas IP i norr till Skarholmen i söder. Gula stigen har anor från 1930-talet och fick sitt namn efter sina återkommande gula markeringar. Trots sin närhet till staden erbjuder leden en omväxlande grönska; imponeras av de 300 år gamla tallarna i Kronparkens naturreservat, upplev unika Natura 2000-områden vid Bäcklösa och Ultuna hagar och nå slutligen Mälarens strand. Här hittar du en karta över området.

vandring

Gamla Uppsala

Från city till Gamla Uppsala – Eriksleden

Gamla Uppsala med sina Kungshögar från yngre järnåldern tillhör en av Uppsalas främsta sevärdheter. Med den kulturtäta Eriksleden kan du vandra ända från centrum till Gamla Uppsala. Första etappen mellan Domkyrkan och Tunabergskyrkan går genom stadsmiljöer och följer Fyrisån i nordlig riktning. Under den avslutande biten från Domarringen och över Röbo-Tunåsen följer istället en uppvisning av det uppländska landskapets prakt.

Vill du imponera på din vandringskamrat med lite historisk kuriosa? Berätta då att Eriksleden fick sitt namn på grund av att det är den led som Erik den Heliges reliker en gång i tiden bars i procession på. När ni väl är framme vid en av Sveriges viktigaste kulturmiljöer bör ni passa på att förkovra er om denna mytomspunna plats på Gamla Uppsala museum. I restaurang och café Odinsborg, inhyst i en iögonfallande träbyggnad i fornnordisk stil, äter ni sedan köttbullar med lingonsylt, räksmörgåsar, sallader eller utsökta våfflor med hemlagad sylt och grädde.

vandring-gamla-uppsala

En heldag längs Linnéstigarna

Gå i en naturvetenskaplig legendars fotspår. Carl von Linné forskade, undervisade och vandrade över hela Uppsalaområdet som en del av sin otroliga livsgärning. Dessa åtta vandringsstigar, kallade herbationer, utgör nu Linnéstigarna. Hållpunkterna längs stigarna visar var Linné under sommarhalvåret undervisade sina studenter i traktens flora och fauna.

Utgår din vandring i Uppsala från citykärnan? Då rekommenderas Danmarksvandringen som startar vid Fyrisåns hamn. Sträckan är totalt 16 km och passerar inledningsvis Kungsängen, där kungsängsliljorna står i full blom under maj månad. Vandringen går sedan vidare längs Sävjaån mot Linnés Sävja och fortsätter därefter mot det pittoreska Linnés Hammarby. Väl framme i Linnés Hammarby kan ni ta en välförtjänt kaffestund i caféet, kolla in butiken, utforska museiområdet och botanisera i det vidsträckta odlingslandskapet. Observera att Linnés Hammarby museum och café endast har öppet sommartid, maj till september.

För er som vill ta er an Vaksalavandringen, 9 km, finns det en stor dedikerad parkeringsplats i vid Österleden i Nyby där stigen tar sin början. Linnéstigarna är markerade med blått på den här kartan.

Samtliga Linnéstigar:

vandring

Kung Björns hög

Bestig Kung Björns hög i Hågadalen

Var finns Uppsalas bästa picknickplats som ligger inom lagom vandringsavstånd? Kung Björns hög i naturreservatet Hågadalen-Nåsten i stadens västra utkanter är sannerligen en stark kandidat. Kullen, som omgärdas av bildsköna slätter och beteshagar, har fått sitt namn efter Upplands kung Björn som enligt sägnen hade en gård i Håga på 800-talet. Men i själva verket är kullen en gravhög för en storman som levde under bronsåldern.

Kung Björns hög utgör bara en av höjdpunkterna längs Hågadalen-Nåstens vandringsstigar. Den fjärilsintresserade går med fördel den 3,5 km långa fjärilsstigen. Här, längs en av Sveriges artrikaste sträckor, kan du skymta 58 olika dagfjärilar och bastardsvärmare. Även två av de tidigare nämnda Linnéstigarna går genom naturreservatet, Gottsundavandringen och Hågavandringen.

sunnerstagropen

Ett Aktivt Uteliv i Sunnerstaåsens friluftsområde

Sunnerstagropen, som är en del av Sunnerstaåsens friluftsområde, är inte enbart platsen för Uppsalas enda slalombacke. Här ser Aktivt Uteliv till att Uppsalas sport- & friluftscenter är levande året runt, inklusive områdets många stigar och leder för vandring. Välj en av följande:

  • 3,4 km långt motionsspår med elljus.
  • 3 km lång natur- och kulturstig där ni längs vägen kan lära er om hur landskapet förändrats sedan istiden. Visste du att det uppe på åsen finns lämningar efter en fornborg från cirka 400 e.Kr.?  
  • 9 kilometer lång gång- och cykelväg som följer Fyrisån ända till Stadsträdgården i centrala Uppsala. 
  • 25 kilometer lång deletapp av Upplandsleden som inleds i Sunnersta och går österut genom naturreservatet Norra Lunsen fram till Fjällnora friluftsområde

Den som önskar något att äta kan förtära sin medhavda matsäck vid någon av områdets grillplatser eller göra ett besök på Sunnerstastugans eget café.