Sportlov i Uppsala med barn

Våra bästa tips på aktiviteter under sportlovet

Vecka 8 är det sportlov i Uppsala. Känns det svårt att hitta på något med barnen i tider av social distansering? Vi tipsar om ett antal säkra aktiviteter, framförallt ute i det fria, som gör sportlovet i Uppsala till en minnesvärd upplevelse. I år är det Friluftslivets år i Uppsala och i hela Sverige. Passa på att spendera sportlovet ute i naturen och upptäck det stora utbud av platser och aktiviteter som Uppsala har att erbjuda.

Var rädd om dig själv och andra under sportlovet. Håll avstånd, vänd om det är för mycket folk på platsen och följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Tillsammans minskar vi smittspridningen.

 

Längdskidor-skogsvallen-storvreta-14

Skogsvallen, Storvreta

Skidor – utför och på längden

För den som föredrar att ta sig fram på skidor rekommenderar vi Sunnerstaåsens friluftsområde. Här finns Uppsala Alpina Center, som för rotade Uppsalabor för evigt kommer att heta Sunnerstabacken. Här finns alpina nedfarter för slalom och snowboard med svårighetsgrad grön, blå och röd, men också en mindre freestylepark. UAC är en perfekt plats för att hela familjen eller kompisgänget som vill få en lagom dos av tyngden på dalskidan. Läs mer här.

Ni som föredrar en lugnare tur på längdskidorna hittar i samma område ett 3,5 km långt motionsspår med elljus som spåras för längdskidåkning.

Saknar ni utrustning? Uppsala Alpina Center erbjuder skiduthyrning med allt ni behöver för att åka åt alla riktningar. 

Uppsalatrakten har flera längdskidspår som uppmuntrar till att valla laggen. Här är några av de populäraste:

  • Almunge – 1,8 km och 2,8 km
  • Björklinge – 2,7 km och 5,1 km
  • Bälinge – 1,3 km  och 2,1 km
  • Storvreta – 2,5 och 5 km
  • Sunnersta – 1,9 och 3,5 km

Använd gärna vår karta för att hitta ett längdskidspår nära dig. Skidspår = blå streckad linje i kartan

Jullov i Uppsala

Snöra på skridskorna!

Skridskosugen? Då har ni kommit till rätt plats. Just nu finns det många skridskobanor att välja på:

För att minska risken för smittspridning av Covid-19 (coronaviruset) är allmänhetens åkning inställd i Uppsalas ishallar. Läs mer

Pulka Sunnerstagropen-10

Sunnerstagropen

Åka pulka och snowracer

Sunnerstagropen ligger cirka åtta kilometer söder om centrala Uppsala och har en stor pulkabacke att kasta sig utför. 

Om hungern börjar gnaga finns ett café för lunch eller fika men också fina grillplatser nedanför backen.

Ett annat bra ställe att damma av snowracern på är i Hammarskogs naturreservat. Det som på sommaren är ett populärt tillhåll för badande soldyrkare är under jullovet en plats för pulkafantaster och varm choklad i termos. Pulkabacken ligger precis framför den ståtliga herrgården, som inhyser ett café med fika och enklare maträtter under helgerna. OBS! Caféet håller just nu tillfälligt stängt.

Den 20-28 februari kommer Cajsa´s Sportlovs-POP UP att finnas på plats vid Herrgården i Hammarskog. De kommer att servera nygräddade våfflor, varma drycker, varm soppa och fikabröd. 

Utsikten över Mälaren och läget intill herrgården gör att en vackrare belägen pulkabacke är svårt att tänka sig.

Letar du efter en mer central pulkabacke är Slottsbacken ett populärt alternativ.

jullov uppsala fjällnora

Fjällnora friluftsområde

Utomhusaktiviteter i Fjällnora

Oavsett säsong finns det alltid något roligt att göra i Fjällnora friluftsområde, ett slags paradis för utomhusaktiviteter, strax utanför Uppsala. Vintertid åker längdskidor och långfärdsskridskor fram när flera skidleder spåras upp och sjön Trehörningen förvandlas till en gnistrande skridskobana. Den som inte har egen utrustning att tillgå kan hyra långfärdsskridskor, längdskidor och sparkar på plats.

I området finns även flera grillplatser och bord där du kan äta medhavd matsäck.

Klostergatan-6 (1)

Medeltidsparken

Medeltida lek

Snötäckta eller ej, Uppsalas lekplatser står alltid öppna för leksugna barn. Vi vill slå ett slag för Medeltidsparken som öppnade i citykärnan i somras. Fängelsetorn, en sjukstuga, handelsstånd, medeltida hus och häftig belysning har tagit över Klosterparken. En hyllning till det Franciskanerkloster som huserade på platsen under flera hundra år. Medeltidsparken ligger bara ett stenkast från Uppsalas största gågata, med andra ord ett perfekt sätt att kombinera lek och julshopping! 

Dags för en lekpaus? Passa på att kolla in Almastråket – en mysig liten konstpromenad för barn, som går längs med Klostergatan utanför lekparken. Från Fyrisån till Stadsbiblioteket hittar ni fem konstverk som uppmärksammar konst och litteratur för unga läsare.

Fritidsbanken

Hos Fritidsbanken kan man låna sport- och fritidsutrustning gratis. Det kan till exempel vara skidor, skridskor, fotbollsskor eller en innebandyklubba. Oftast är utrustningen begagnad men i fint skick.

I Uppsala är Fritidsbanken ett samarbete mellan Upplands idrottsförbund, Region Uppsala, SISU idrottsutbildarna och Uppsala kommun.