Saker att göra i Uppsala i vinter

Frilufta i vinter!

Låt snöflingorna yra och mössan blåsa av! I vinter vill vi flåsa oss trötta till alla aktiviteter vintern i Uppsala har att erbjuda. Skrinna och skida dig igenom den gnistrande snöstaden!

Fjällnora

Uppsalas egen äventyrsvärld är utan tvekan Fjällnora. Den gröna oasen med sommarspänningar såsom kanotpaddling, vandring och en äventyrsbana förvandlas till en vinteridyll som erbjuder både isande långfärdsskridskor och värmande dopp i badtunnor när temperaturen börjat leta sig ned under minusstrecket. 

Saker att göra i Fjällnora:

  • Åk plogade skridskobanor på 1-11 km. Utrustning finns att hyra. 
  • Flyt fram på preparerade längdskidspår. Banorna är mellan 3 och 5,3 km.

Är vinterstudion ditt favoritprogram, Gunde Svan din gud och Charlotte Kalla din Messias? Då har du kommit till rätt stad.

Uppsala Alpina Center i Sunnersta

För Uppsalabesökare må denna anläggning kallas Uppsala Alpina Center, eller kanske till och med UAC för de återkommande besökarna, men för rotade Uppsalabor kommer namnet för evigt vara Sunnerstabacken. Här bjuds på trenne nedfarter, av svårighetsgrad grön, blå och röd med en mindre freestylepark, vilket gör UAC till en perfekt plats för att hela familjen eller kompisgänget ska få en lagom dos av tyngden på dalskidan. Hit kommer du lättast med en 30 minuters bussfärd från resecentrum. 

Saker att göra på Uppsala Alpina Center:

  • Susa fram på slalomskidor. 
  • Ta pulkabacken, kallad gropbacken, ned och fixa sedan lunch på grillplatserna nedanför den.
aka-skidor-i-uppsala-pa-vintern

Längdspår i Uppsala kommun

Är vinterstudion ditt favoritprogram, Gunde Svan din gud och Charlotte Kalla din Messias? Då har du kommit till rätt stad. I det vintriga Uppsala finns flera ymniga längdskidspår att susa fram på. Som kortare och mer centralt belägna skidspår rekommenderas elljusspåren i Stadsskogen och Stabbyskogen, men även det 400 meter långa spåret på KAP-området, intill Studenternas. Är du ute efter mer rejäla långkörare finns längdspåren i Björklinge och Gluntenpromenaden, som även de är belysta kvällstid. Det senaste tillskottet i längdskidornas Uppsala är dock det konstgjorda längdskidspåret vid Granbergs IP i Sunnersta, där konstsnön förväntas florera konstant, från och med juletid och så länge vädret vill.

Aktivt Uteliv i Sunnersta

2019 var året då Uppsalabornas främsta friluftsportal, Aktivt Uteliv, flyttade ut till en lokal som bättre passade deras utbud. Från butik på Boländernas Bergsbrunnagatan till inflyttningsfest i idealt placerade Sunnerstastugan kan sportbutiken sälja och hyra ut utrustning där kunderna kan utnyttja dem på plats. Varför inte hyra längdskidor och prova nyss nämnda konstsnöspåren intill Granebergs IP? Aktivt Uteliv arrangerar även kurser och företagsevenemang med aktiviter som kajakturer, Stand Up Paddleboard och långfärdsskridskor. Om hungern börjar gnaga lockar nya lokalen också med ett café.

spela-hockey-i-uppsala-pa-vintern

Skridskor på Studenternas

För den romantiska dejten eller uppiggande eftermiddagsträningen. Oavsett anledning är en tur på Studenternas isbana alltid en bra idé under vintern. Så snöra på dig skridskorna, vare sig de är av typen hockey eller konståkning, och ta dig några varv på denna centralt belägna skridskobana. Se dock till att inte glömma vare sig skrillor eller hjälm hemma, då det inte finns några att hyra på plats.

Hammarskog

För att känna dig mer i samklang med naturen i vinter skulle ett besök i Hammarskog kunna skrivas ut som recept. Naturområdet bjuder på omväxlande miljö med såväl öppna ytor som tät skog. Om sommaren kan du låta dig solkyssas på de varma klipporna och ta ett dopp i Ekoln, men under vintern är det skridskoåkning som gäller. Både på Ekoln men även Dalkarlskärret och Dalbyviken frestar med plan och stabil skridskois när vädergudarna tillåter det. Dessutom finns en pulkabacke för de allra minsta vid den vackra herrgården. 

Saker att göra i Hammarskog:

  • Lek konståkare eller hockeyproffs på isen.
  • Vinn låtsas-VM i bobsleigh i pulkabacken.   
  • Hemligt tips: i december varje år hålls en julmarknad på Hammarskogs herrgård. Upplev en dold pärla bland Uppsalas julmarknader!

Vill du mysa till det ordentligt i december? Läs våra tips på aktiviteter under jul i Uppsala!