Uppsala­klassikern Pelle Svanslös fyller 80 år!

Uppsalas och Sveriges mest kända katt firar stort jubileum. Gösta Knutssons odödliga “kattaktärer” har fyllt 80 år, vilket självklart inte gick obemärkt förbi i Pelle Svanslös hemstad.

Pelles 80-årsdag firades stort på Parksnäckan!

Den 27 juli anordnades ett hejdundrande födelsedagskalas i Pelle Svanslös ära på Uppsalas mysigaste scen Parksnäckan. Som en del av Barnens Parkscen så bjöds det på allt som hör till ett riktigt bra kalas: godisutställning, fiskdamm, ansiktsmålning, pysselstuga och teaterföreställningen “Pelle Svanslös fyller år” visades. Barnen fick även träffa Pelle och Maja Gräddnos i egen hög person!

 

I Uppsala stadsplanerar vi inte enbart för människor och fordon.

pelle_svanslos_lekparken_580

Landets finaste lekplats?

I Carolinaparken, inhyst mellan utbildningsinstitutionerna Engelska parken och Carolina Rediviva, finns en portal till Pelle Svanslös magiska värld. Vissa kallar det för Sveriges finaste lekplats. Här finns alla berömda platser och figurer från böckerna –  Pelles källare och vind, Gammel-Majas domkyrkotorn, Batongs kontor och Råttströms konditori tillhör några av de kända höjdpunkterna. En sak är säker, dina barn kommer aldrig vilja gå hem igen.

pellesvanslosstor

Sväng förbi kattövergångsstället och Pelle-gluggen

I Uppsala stadsplanerar vi inte enbart för människor och fordon. Ett stenkast från Pelles Svanslös lekplats, vid korsningen Övre Slottsgatan/Drottninggatan, ligger Sveriges enda övergångsställe för katter. Ett kvarter bort på Åsgränd finns i sin tur ytterligare en Pelle Svanslös-hyllning, men det krävs att du är observant för att hitta den. I en liten källarglugg i väggen kan nyfikna barn få en inblick i Pelles och Majas hem.

Stadsvandring i Pelle Svanslös Uppsala

Uppsala som stad är en lika viktig karaktär i Pelle Svanslös-böckerna som alla ikoniska katter som befolkar historien. Här kärade Pelle ner sig i den förtjusande Maja Gräddnos och undvek stygga Måns och hans följeslagare Bill och Bull. Under GO Adventure’s stadsvandring besöker ni många av dessa bekanta platser och får höra både kända och okända anekdoter om landets mest älskade katt.

Var kan jag köpa böckerna?

När ni ändå befinner er i Pelle Svanslös hemstad så är det förstås lockande att få med sig en souvenir med Pelle-tema hem. Barnböckerna hittar du bl.a. på välsorterade bokhandlare som Akademibokhandeln på Stora torget eller Läslusen på Drottninggatan. I design- och klädbutiken Stickspåret, belägen i det vackra gamla godsmagasinet vid Uppsala centralstation, kan du även hitta andra roliga Pelle-relaterade produkter.