Julstämning i Uppsala 2020

Julen 2020 är på intåg, och ingenting är som vi tänkte att det skulle bli. Men det finns sätt att uppleva julefrid på, i och omkring Sveriges fjärde storstad. Följ vår guide för att känna julstämning i Uppsala 2020!

Julstämning i city – tryggt med cityvärdar

För dig som har möjlighet, och följer Folkhälsomyndighetens restriktioner, erbjuder Uppsalas stadskärna flera bildliga och bokstavliga ljus i vintermörkret. Från 27 november finns därför cityvärdar som finns på plats i Uppsala city för att hjälpa till att undvika trängsel under julhandeln och därmed minska risken för smittspridning av covid-19. Dessutom jobbar butiker, restauranger och caféer med åtgärder för att minska spridningen, så att du ska kunna ta del av allt de har erbjuda.

 

 

 

Pepparkakshuset i Güntherskas skyltfönster

Güntherska Hovkonditori & Schweizeri är ett givet inslag i Uppsalas stadsbild sedan sent 1800-tal. I fem generationer har de bjudit in till Uppsalabornas andra vardagsrum för avnjuta allt från soppor och ostbräck till bakelser och hemgjord glass över en kopp. För detta konditori är juletiden ingenting som det sparas krut på. Varje år ställer Güntherska fram ett spektakulärt pepparkakshus för allmän beskådan. Bara av att gå förbi sipprar doften av kryddnejlika och ingefära nästan ut genom skyltfönstret.

Guntherska-jul-5

Julklappshandling på mysiga stråk

Sankt Eriks gränd, Svartbäcksgatan och Fyristorg. Dessa är bara några av de trevliga shoppingstråk som Uppsala kan stoltsera med i julhandelstid. Både torg- och butikshandel, eller varför inte lite hederlig fönstershopping för att inspireras, går enkelt att finna i centrum. 

mistel-jul-1

Strålande julbelysning

Lys upp själ och sinne med de många olika sorters julbelysningar som pryder den eviga ungdomens stad. De stora träden längs med ån, misteln på Västgötaspången och gågatorna i centrum har tänts går att avnjuta redan nu. Dessutom har mer belysning på mysiga Klostergatan utlovats. 

Karlekens-trad-6

I Fanny och Alexanders fotspår

Då pratar vi inte om vilken Fanny och Alexander som helst, utan karaktärerna från den legendariske Ingmar Bergmans film och miniserie, som på många sätt gestaltat det klassiska, svenska julfirandet sedan den hade premiär år 1982. Domkyrkan, Upplandsmuseet inrätt som prästgård och en våning på Trädgårdsgatan är tre av inspelningsplatserna. En promenad förbi dessa julsymboler kan verkligen få högtidskänslan att infinna sig.

Fyris-jul-2

Årets modiga Lucia 2020

Har du alltid drömt om att gå på hustak iklädd luciakrona? Då har du din chans varje år den 13:e december. GO Adventure har sedan 2018 arrangerat Årets modiga Lucia, där folk uppmanas nominera en person till Lucia. Den som vinner får då gå på takvandring på Uppsala Slott, med säkring och hjälp av kunniga instruktörer, i traditionell luciaskrud. Se livesändningen från taket när Årets modiga Lucia genomfördes. 

Lucia på slottstaket 2

Julstämning utanför Uppsala

Många platser i utkanterna av staden passar utmärkt för att möta julen och njuta av naturen på ett coronasäkrare sätt. Här listar vi några av dem.

Vintervandring med smak av jul

Att ta en tur på en snöbeklädd vandringsled, grilla korv och dricka varm glögg är en härlig väg till att uppleva naturen, röra på sig och framkalla julkänslor i sin kanske renaste form. På stigar i Fjällnora, stadsskogen och Hammarskog kan du även ta med dig längdskidorna och skapa färska spår i de uppländska skogarnas snö. Kika gärna på vår guide om enklare vandringsturer i Uppsalatrakten för mer inspiration.

Gamla-Uppsala_2018_hogarna-vinter_vinter

Smultronstället Ulva Kvarn

Trots att den traditionella julmarknaden blivit inställd av förklarliga skäl finns andra sätt att uppleva denna idylliska kulturbygd på. Under namnet “Ulva med vänner” säljer några få hantverkare sina alster, på smittspridningsanpassade och avgränsade områden, varje helg till och med fjärde advent. Förhoppningsvis med ett tjockt, vitt snötäcke på det gamla kvarnhuset.

4568817-ulva-mill-ulva-kvarn-and-the-frozen-waterfall

OD på TV

Vad vore väl vintern 2020 utan en stor dos covidsäkert mys i tv-soffan? Den traditionella föreställningen Caprice, som anrika Uppsalakören Orphei Drängar genomför varje december, kommer i år inte äga rum i Universitetshuset. Istället bjuder manskören, under ledning av före detta KMH-rektorn Cecilia Rydinger, på en förinspelad julkonsert i SVT 19:e december 2020. Julefrid medelst musik har stor chans att uppstå. 

Psst…. Du vet väl att Uppsala kommun sänkt kostnaderna för att parkera i city? Läs mer!