Jullov i Uppsala med barn

Våra bästa tips på aktiviteter under julledigheten

Snart tändas tusen juleljus och det vankas dans runt granen. Börjar julstämningen infinna sig? Bra! Jullovet i Uppsala står för dörren med allt vad det innebär. Här tipsar vi om ett antal roliga aktiviteter, framförallt ute i det fria, som gör jullovet i Uppsala till en minnesvärd avrundning på året, och starten på det nya.

Åka pulka och snowracer

Sunnerstagropen ligger cirka åtta kilometer söder om centrala Uppsala och har en stor pulkabacke att kasta sig utför.

Om hungern börjar gnaga finns ett café för lunch eller fika men också fina grillplatser nedanför backen.

Ett annat bra ställe att damma av snowracern på är i Hammarskogs naturreservat. Det som på sommaren är ett populärt tillhåll för badande soldyrkare är under vintern en plats för pulkafantaster och varm choklad i termos. Pulkabacken ligger precis framför den ståtliga herrgården, som inhyser ett café med fika och enklare maträtter under helgerna.

Utsikten över Mälaren och läget intill herrgården gör att en vackrare belägen pulkabacke är svårt att tänka sig.

Letar du efter en mer central pulkabacke är Slottsbacken ett populärt alternativ.

Snöra på skridskorna

Skridskosugen? Relitahallen i Gränby, Thorséns ishall i Björklinge och Gordon nice ice arena i Valsätra bjuder in till allmänhetens åkning för alla barn och vuxna som vill dra på sig grillorna.

När vädret tillåter finns det även fler skridskobanor utomhus att välja bland:

Skidor – utför och på längden

För den som föredrar att ta sig fram på skidor rekommenderar vi Sunnerstaåsens friluftsområde. Här finns Uppsala Alpina Center, som för rotade Uppsalabor för evigt kommer att heta Sunnerstabacken. Här finns alpina nedfarter för slalom och snowboard med svårighetsgrad grön, blå och röd, men också en mindre freestylepark. UAC är en perfekt plats för att hela familjen eller kompisgänget som vill få en lagom dos av tyngden på dalskidan.

Ni som föredrar en lugnare tur på längdskidorna hittar i samma område ett 3,5 km långt motionsspår med elljus som spåras för längdskidåkning.

Saknar ni utrustning? Uppsala Alpina Center erbjuder skiduthyrning med allt ni behöver för att åka åt alla riktningar.

Uppsalatrakten har flera längdskidspår som uppmuntrar till att valla laggen. Här är några av de populäraste:

  • Almunge – 1,8 km och 2,8 km
  • Björklinge – 2,7 km och 5,1 km
  • Bälinge – 1,3 km  och 2,1 km
  • Storvreta – 2,5 och 5 km
  • Sunnersta – 1,9 och 3,5 km

Använd gärna den här kartan för att hitta ett längdskidspår nära dig. Skidspår = blå streckad linje i kartan

Utomhusaktiviteter i Fjällnora

Oavsett säsong finns det alltid något roligt att göra i Fjällnora friluftsområde, ett slags paradis för utomhusaktiviteter, strax utanför Uppsala. Vintertid åker längdskidor och långfärdsskridskor fram när flera skidleder spåras upp och sjön Trehörningen förvandlas till en gnistrande skridskobana. Den som inte har egen utrustning att tillgå kan hyra långfärdsskridskor, längdskidor och sparkar på plats.

Fritidsbanken

Hos Fritidsbanken kan man låna sport- och fritidsutrustning gratis. Det kan till exempel vara skidor, skridskor, fotbollsskor eller en innebandyklubba. Oftast är utrustningen begagnad men i fint skick.

I Uppsala är Fritidsbanken ett samarbete mellan Upplands idrottsförbund, Region Uppsala, SISU idrottsutbildarna och Uppsala kommun.

Pelle & hans vänner

Mjau! Upptäck Pelle Svanslös hemstad i vinter genom att spela Pelles roliga mobilspel ”Pelles Äventyr”. Pelle och hans vänner råkar ständigt ut för nya äventyr i Uppsala. För att hjälpa dem behöver du ta dig till Stadsträdgården och Engelska Parken och klara olika uppdrag. I Engelska Parken kan du även passa på att besöka Pelleparken som är en av Sveriges finaste lekplatser.

Pelle Svanslös är lite vattenkänslig men han vill gärna att alla barn ska känna sig trygga i vattnet. På Fyrishovs Äventyrsbad kan barn ta Pelles badmedalj genom att klara roliga uppgifter som att hämta strömmingar från botten.

Medeltida vinterstad

Snötäckta eller ej, Uppsalas lekplatser står alltid öppna för leksugna barn. Vi vill slå ett slag för Medeltidsparken som öppnade i citykärnan i somras. Fängelsetorn, en sjukstuga, handelsstånd, medeltida hus och häftig belysning har tagit över Klosterparken. En hyllning till det Franciskanerkloster som huserade på platsen under flera hundra år. Medeltidsparken ligger bara ett stenkast från Uppsalas största gågata, med andra ord ett perfekt sätt att kombinera lek och julshopping!

Dags för en lekpaus? Passa på att kolla in Almastråket – en mysig liten konstpromenad för barn, som går längs med Klostergatan utanför lekparken. Från Fyrisån till Stadsbiblioteket hittar ni fem konstverk som uppmärksammar konst och litteratur för unga läsare.

Säker klätterlek och äventyr

Den äventyrslystna kan också leka säkert inomhus på Turbo Sport & Adventure Zone, ett center i Gränbystaden helt tillägnad åt att uppmuntra barn och ungdomar att röra på sig mer. Med sina 4400 kvadratmeter och maxgräns om 220 personer samtidigt finns gott om plats utan trängsel. Vi pratar om hela 20 kvm/gäst. Trampolinpark, Stuntzon, Basket Dunkzon, Ninja Warrior, parkour, höghöjdsbanor, hinderbanor och Climb Challenge är några exempel på roliga utmaningar att ta sig an!

Allis finns även ett brett utbud av aktiviteter som passar alla åldrar. Här kan man klättra, testa parkour, dansa, spela pingis eller åka skateboard.

Spännande museum

Vintern är ett utmärkt tillfälle att besöka Uppsalas muséer. Många erbjuder dessutom ett innehåll som riktar sig specifikt till barn och ungdomar.

Evolutionsmuseet är ett naturhistoriskt museum som älskas av djurälskare och dinosauriefantaster i alla åldrar. Här kan du se Nordens största samling av äkta dinosaurieskelett och djur från hela världen.

Efter ditt besök på evolutionsmuseet rekommenderar vi ett besök på det interaktiva och spännande museet Biotopia. Här finns dioramor med flera hundra svenska djur, utställda i naturtroget återgivna landskap.

Vill du se hur vikingarna levde under Vendeltiden? Med hjälp av Augmented Reality kan din mobil bli en tidsmaskin i Gamla Uppsala.