Höstlov 2020 i Uppsala – det här kan du göra

Höstlovet i Uppsala 2020 närmar sig med stormsteg! Vad hade du tänkt att hitta på vecka 44? Uppsala erbjuder många sätt för barn och familjer att aktivera sig på. Tänk på att besöka varje respektive besöksmåls hemsida för att få senaste uppdaterade informationen om öppettider och riktlinjer.

 

"Mjau! Är ditt barn svag för den sympatiska och svanslösa katten från Uppsala?"

Fyrishov äventyrsbad

Bada och bowla i Fyrishov

Fyrishov är en av Uppsalas främsta samlingsplats för fysisk aktivitet under höstlovet 2020 i Uppsala. Här finns bland annat det kända äventyrsbadet med vattenrutschbanor, jetström, vattenfall, vattenkanoner, bubbelpooler och långa motionsbassänger. Bad och lek som faller hela familjen i smaken.

Badkruka? I samma arenakomplex, en trappa ner, finns Fyrishovs bowlinghallar. Med sina två sektioner, med tio respektive fyra banor, utgör man Uppsalas största bowlinghall. Utmana familjen eller vännerna i några serier och beställ en saftig burgare att avnjuta mellan dina strikes.

Fyrishov huserar även en trevlig camping och stugby. Behöver ni logi? Bad & Bo-paketet är ett smart och prisvärt alternativ där både boende och tillgång till badet ingår.

Uppsala_Konstmuseum_sculpture

Muséer för barn och ungdomar

Höstlovet 2020 är ett utmärkt tillfälle att besöka Uppsalas muséer, varav många erbjuder ett innehåll som riktar sig specifikt till barn och ungdomar.

Visste du att en konservburk också kan fungera som en pennhållare? Lär dig vikten av att återvinna saker på ett roligt sätt i Biotopias återbruksverkstad. Biotopia anordnar även höstlovsmys i naturen med värmande brasor att samlas runt i Vedyxaskogen, Storskogen, Stadsskogen och Hågadalen-Nåsten. Naturpedagogerna Andrew och Jakob bjuder in till skattjakt, drömfångarverkstad, historiestund om djur i Uppland och lär barnen hur man gör eld.

Upplandsmuseet har i sin tur “Kulturlov” för alla skollediga barn. Kulturtemat fortsätter på Uppsala konstmuseum som  under höstlovsveckan flera spännande workshops för barn.

Uppsala domkyrka kan barn mellan 5-12 år och medföljande gå bildjakter och lära sig om domkyrkans historia. En guide tar emot drop in-besökare i domkyrkans förhall innanför huvudentrén den 26-28 oktober kl. 10.00-11.30. Efteråt kan man komma tillbaka till guiden för att hämta ett litet minne från domkyrkobesöket!

Nyfiken på en utställning med figurer av potatis som förskolor i Uppsala skapat, och en mini-utställning av pumpor? Det kan du se i köksträdgårdens växthus i Botaniska trädgården, vars höstlovstema är just ”Potatis & pumpor”. Utställningen visas

Följande muséer är underhållande och intressanta för hela familjen:

Med tanke på rådande pandemi kan museernas normala öppettider och program ändras. Vi rekommenderar att ni håller er uppdaterade om nuläget på respektive museums webbplats eller sociala medier.

höstlov 2020 uppsala

Designglädje och lär dig surfa säkert hos Uppsalas bibliotek

Även Uppsalas samlade bibliotek har ett antal intressanta arrangemang under höstlovet 2020 under temat ”rymden”. Programmera rymdspel, rymdpyssla eller varför inte lära dig mer om teleskop. För er som även vill göra annat än rymdrelaterat kan vi tipsa om halloweenmaskerad och mangaträff!

Vad innebär digital integritet och vad händer med den personliga information som man delar med sig av i sociala medier? Om du är mellan 10 och 15 år och vill veta hur du skyddar din information online är Digital Privacy på Sävjabiblioteket något för dig.

höstlov 2020 uppsala

Träffa Uppsalas kändaste katt!

Mjau! Är ditt barn svag för den sympatiska och svanslösa katten från Uppsala? Hen är inte ensam. Under höstlovet besöker Pelle Svanslös i egen hög person Elite Hotel Academia ett antal gånger för att sprida glädje! Han besöker hotellet lördagen 31/10 mellan 09.00-10.00 och 11.00-12.00 samt på söndagen 1/11 mellan kl. 10.00-11.00 och 12.00-13.00. Passa på!

höstlov 2020 uppsala

Spöklik höstlovsteater

När mörkret börjar lägga sig under höstkvällarna passar det bra med spökhistorier. Uppsalas Fria Teater och Köttinspektionen, som håller till i den gamla industribyggnaden på Strandbodgatan 3, sätter upp höstlovsteater i form av “När skruven dras åt”. En klassisk spökhistoria av Henry James som är underhållande för alla från 13 år och uppåt. Boka biljetter till en av sammanlagt sju föreställningar som spelas höstlovet 2020!

selfie1 Alla Helgons blodiga Vandring 75min

Guidade turer med spännande teman

Kombinera en rolig aktivitet med lärorik historiagenom en vandring på Uppsalas historiska gator!

Alla helgons blodiga vandring får man lära sig mer om historien bakom Halloween och Allhelgona. Barnens kommer vara trollbundna när det berättas om helgonhistorier, de dödas natt, mörka folktrovarelser som Nattravn, medeltida mystik och skyddsmagi där ädelstenar och runamuletter spelade stor roll. Turen går med flera avgångar under höstlovet från Riddartorget, söder om Uppsala domkyrka. Det går både bra att dyka upp och betala på plats, och att boka i förväg.

Sugen på något mer klassiskt? En Pelle Svanslös-vandring är aldrig fel, och passar även för de minsta. Följ med till platserna i böckerna och hör om när Pelle kom till Uppsala, och hur han träffade sin kärlek Maja Gräddnos och de andra katterna i staden. Framförallt är det en historia om allas lika värde och rätten att vara som man är. Flertalet turer arrangeras under lovveckan, med början vid Uppsala domkyrka och avslut vid Pelle Svanslös egna lekplats i Engelska parken! Förbokning krävs.

hostlov-2020-uppsala

Sparka boll eller träna gymnastik!

Höstlovet är ett perfekt tillfälle att testa en ny idrott. Har du barn som är mellan 7-18 år och nyfiken på gymnastik? Gymnastikföreningen Uppsalaflickorna håller ett fyra dagar långt höstlovsläger i Katedralskolans Gymnastiksal. Här kan de testa airtrack, trampett, matta, fristående eller annat som de själva är sugna på att prova.

Är din knodd nästa Lionel Messi? Eller gillar hen bara att sparka boll med kompisarna? Under IFK Uppsalas höstlovsfotboll kan alla mellan 7 och 13 år hänge sig totalt åt världens största sport på Anders Diös-hallens konstgräs.

leos lekland

Lekland i plural!

Barn och ungdomar rör på sig för lite, det är obestridlig fakta. Under höstlovet är det lätt att skärmtiden drar iväg. Då kan det vara skönt med lite gammal hederlig fysisk lek. Leklusten väcks garanterat på någon av Uppsalas många lekland. Leo’s Lekland i Boländerna, Turbo Sport & Adventure i Gränby och Busfabriken i Fyrislund erbjuder tillsammans tusentals kvadratmeter tillägnade skratt, lek, sport och äventyr.

Observera att vissa lekland för tillfället, på grund av covid-19, kräver att ni förbokar plats innan leken kan börja.

höstlov 2019 uppsala

Vem vinner på Latitude-59°?

Nej vi vet, det viktigaste är förstås att man deltar och har roligt tillsammans. Men på Latitude-59° är det lätt att tävlingsinstinkten väcks. Vem blir herre eller dam på täppan efter ett svettigt lasergame? Vem slår flest strikes på bowlingbanan? Vem gör gör hole-in-one på minigolfen? Eller vem har bäst millimeterprecision under biljarden och shuffleboard-matchen? Hos Latitude-59° finns tillräckligt många aktiviteter att fylla hela höstlovet 2020 i Uppsala med.

höstlov 2019 uppsala

Gasen i botten på Gokartcentret!

Aldrig kört gokart? Passa på under höstlovet! På Gokartcentret i Uppsala kan du utmana polarna i flera typer av race i sprillans nya gokartbilar. Plattan i mattan eller lugna och sansade svängar är upp till dig.