Coronaviruset (covid-19): Information för besökare

Viktigt att veta inför och under ditt besök till Uppsala

Med anledning av covid-19

Just nu gäller skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19.  Alla i samhället, både individer och verksamhetsansvariga, har en skyldighet att vidta åtgärder för att förhindra smittspridning. Det kommer att påverka ditt besök till Uppsala under kommande tid. Här kan du läsa mer om att resa inom Sverige och tillfällig vistelse på annan ort.

För att undvika spridning av covid-19 bör du:

  • stanna hemma vid symtom på covid-19
  • tvätta händerna ofta och noggrant eller använda handdesinfektion, och
  • hålla dig informerad om särskilda rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och den regionala smittskyddsläkaren.

Läs mer om aktuella rekommendationer från Folkhälsomyndigheten här.

Planerar du att besöka city? I samband med detta kan det krävas extra försiktighet för att undvika trängsel. Både individer och verksamheter har ett ansvar att motverka spridning av covid-19. I Uppsala city har vi förstärkt med cityvärdar under fredagar och lördagar (avvikelser kan förekomma) som hjälper besökare att hålla avstånd och gör besöket säkrare. I appen Uppsala City kan du se vilken service olika butiker och restauranger har för att minska trängseln, öppettider, utlämning av beställda varor, erbjudanden, kartfunktion för att hitta rätt och var du kan parkera i närheten. Läs mer på uppsalacity.se/uppsalacity-app.

Uppsala har mycket att erbjuda, och man försöker se till att människor som får resa också kan fortsätta att uppleva och upptäcka Uppsala på ett tryggt och säkert sätt. Följ alltid myndighetens riktlinjer för resor för att minska smittspridningen.

Välkommen till Uppsala i sommar, håll avstånd och visa omtanke för människorna omkring dig. För mer information kring hur vi alla kan minska smittspridning, läs mer på uppsala.se.

Inställda eller flyttade evenemang

Regeringen har, på inrådan av Folkhälsomyndigheten, begränsat alla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar för att minska smittspridning av covid-19 (coronavirus), något som påverkar evenemang och flera besöksmål i Uppsala.

Här har vi samlat några av de evenemang och besöksmål som har påverkats med anledning av smittspridningen. Tänk på att alltid besöka evenemangets eller verksamhetens egen hemsida inför ditt besök för att säkra att du tar del av den senaste informationen.

O-Ringen
O-Ringen Uppsala har flyttats fram till den v. 30 2022. Se orienteringstävlingens information samt frågor och svar på deras egen hemsida.

Idrottsevenemang
Många planerade idrottsevenemang av olika storlek påverkas av beslutet. Uppdatera dig kring varje enskilt evenemang genom att kontakta arrangören.

Fyrishov
Fyrishov ställer in/skjuter upp alla evenemang tills vidare. För senaste information kring evenemang på Fyrishov, se deras uppdaterade lista över påverkade evenemang på deras egen hemsida.

Katalin
Katalin har öppet men ställer in sin lördagsjazz och ställer in/skjuter upp alla konserter tills vidare. För senaste information kring evenemang på Katalin, se deras uppdaterade lista över påverkade evenemang på deras egen hemsida.

Kulturoasen
För senaste information kring evenemang på Kulturoasen i Hågaby, se deras uppdaterade lista över påverkade evenemang på deras egen hemsida.

Parksnäckan
Parksnäckan stänger och ställer in/skjuter upp alla konserter och evenemang. Se friluftscenens information till besökare och på deras egen hemsida.

Reginateatern
Reginateatern stänger och ställer in/skjuter upp alla föreställningar tills vidare. Se teaterns information till besökare och biljettinnehavare på deras egen hemsida.

Uppsalas kyrkor
Svenska kyrkan ställer in och skjuter upp många konserter och evenemang i Uppsalas kyrkor, inklusive Uppsala domkyrka. Enskilda musikevenemang kan komma att genomföras. Läs mer om kyrkans aktuella situation på Svenska kyrkans hemsida.

Uppsalas Konsert & Kongress
Uppsala Konsert & Kongress stänger och ställer in/skjuter upp alla föreställningar tills vidare. Se konserthusets information till besökare samt status för olika evenemang med information till biljettinnehavare på deras egen hemsida.

Uppsala stadsteater
Uppsala stadsteater stänger och ställer in/skjuter upp alla föreställningar tills vidare. Se teaterns information till besökare och biljettinnehavare på deras egen hemsida.

Besöksmål och sevärdheter

Biotopia
Biotopia håller tillfälligt stängt för besökare tills vidare. Även evenemang och grupp-/studiebesök som skulle ägt rum på museet den närmsta tiden har ställts in. Se museets egen hemsida för mer information.

Botaniska trädgården (med Orangeriet och Tropiska växthuset)
Botaniska trädgården begränsar sin publika verksamhet. Trädgården håller öppet som vanligt, och Tropiska växthuset har öppet med begränsat antal besökare samtidigt. Orangeriet håller stängt tills vidare. Bokade visningar för grupper i Tropiska växthuset är för tillfället inte möjligt. Vissa evenemang ställs även in. Se trädgårdens information till besökare samt status för olika evenemang på deras egen hemsida.

Bror Hjorths Hus
Bror Hjorths Hus begränsar sin publika verksamhet. Besökare förköper en biljett för en särskild dag och tid (även barn och övriga med fri entré måste förköpa biljett) som ger tillgång till museet. Sex biljetter per tidsslott finns tillgängliga, kostar 20 kr och gäller för ett besök på 25–55 minuter i museet. Alla övriga aktiviteter i museer är inställda inklusive familjeprogram, guidade visningar, kurser och förbokade grupp-/studiebesök. Vid några av konstverken finns länkar, i form av QR-koder, till filmer och texter som besökare kan ta del av på sin mobiltelefon. Museishopen är öppen, där möjlighet att köpa fika finns för att förtära fram till kl. 16.00. Handsprit tillhandahålls för besökare och städfrekvensen i museet har ökats för att säkerställa en ren miljö att vistas i, med rengöring av områden som är extra utsatta och ofta i kontakt med händer mer frekvent. Se museets egen hemsida för mer information Se museets egen hemsida för mer information.

Carolina Rediviva
Carolina Redivivas utställningssal och butik håller tillfälligt stängt för besökare tills vidare. Även evenemang och grupp-/studiebesök som skulle ägt rum på museet den närmsta tiden har ställts in.

Evolutionsmuseet
Evolutionsmuseet håller tillfälligt stängt för besökare tills vidare. Även evenemang och grupp-/studiebesök som skulle ägt rum på museet den närmsta tiden har ställts in. Se museets egen hemsida för mer information.

Filmstaden
Filmstaden har öppnat sin biograf Filmstaden Uppsala igen, men biograferna Spegeln, och Royal håller fortsatt stängt. Åtgärder som tagits är begränsat antal platser för varje föreställning (max 50 besökare i de större salongerna), tomma stolar mellan grupper av gäster och säkert avstånd mellan stolsrader, spridda föreställningstider för att säkerställa mindre än 50 personer i foajén samtidigt, biografvärdar som hjälper besökare att hålla distans, oftare och noggrannare städning med extra kontroll av toaletterna, speciellt utplacerade stationer med handsprit och pappershanddukar samt personal som bär ansiktsskydd och handskar där det krävs och är utbildade i nya säkerhets- och hygienrutiner. Se biografkedjans egen hemsida för mer information.

Fyrisbiografen
Fyrisbiografen har öppnat igen. Åtgärder som tagits är att biljettförsäljning endast sker via nätet och ej på plats i biografkassan (det går dock bra att köpa godis/dryck och göra återköp vid behov i kassan), begränsat antal platser för varje föreställning (max 40 besökare i stora salongen), tomma platser kring varje bokad plats, längre pauser mellan visningar än vanligt, tillsyn av personal så det ej är för många besökare i foajén samtidigt, skärpta rutiner för städning med desinficering av ytor regelbundet och handsprit tillhandahålls för besökare i foajén och på toaletter. Lilla salongen hålls tillfälligt stängd för öppna visningar, men kan hyras för jukeboxbio. Se biografens information till besökare på deras egen hemsida.

Fyrishov
Fyrishov begränsar sin publika verksamhet. Utebadet har öppet där 500 besökare tillåts samtidigt, och simhallen har öppet för motionssim (ej hopptorn/hinderbana) där 50 besökare tillåts samtidigt (tre olika pass på vardagar, två pass på helgdagar). Biljetter för bägge förköps på Fyrishovs hemsida. Äventyrsbadet håller stängt för allmänheten, men planerar att öppna tidigast i slutet av juni. Elitidrott, skolidrott samt bokad verksamhet för barn och ungdomar födda 2002 och senare är undantagen. Receptionen har öppet som vanligt. Se badhusets information till besökare på deras egen hemsida.

Gamla Uppsala museum
Gamla Uppsala museum begränsar sin publika verksamhet. Antalet besökare som vistas i museet samtidigt begränsas, visningar hålls utomhus i små grupper (7 besökare/grupp) med anmälan i tältet utanför museet och VR-stationen håller stängt tills vidare. Avståndsmarkeringar i golvet för att hjälpa hålla avstånd finns, handsprit tillhandahålls för besökare, ytor och dörrhandtag desinficeras och gedigna hygienrutiner har införts. Se museets egen hemsida för mer information.

Linnéträdgården med Linnémuseet
Linnéträdgården med Linnémuseet begränsar sin publika verksamhet. Endast trädgården och orangeriet har öppet medan museet håller stängt tills vidare. Bokade visningar för grupper i Linnémuseet är för tillfället inte möjligt. Se trädgårdens egen hemsida för mer information.

Linnés Hammarby
Linnés Hammarby begränsar sin publika verksamhet. Utställningar, butik och kaféet har öppet, men bostadshuset håller stängt tills vidare. Parken och Kulturreservatet Linnés Hammarby har öppet för besökare året runt. Se trädgårdens egen hemsida för mer information.

Linnés Sävja
Linnés Sävja håller tillfälligt stängt för besökare tills vidare. Se besöksmålets egen hemsida för mer information.

Medicinhistoriska museet
Medicinhistoriska museet håller tillfälligt stängt för besökare tills vidare. Även evenemang och grupp-/studiebesök som skulle ägt rum på museet den närmsta tiden har ställts in. Se museets egen hemsida för mer information.

Nordisk Film Bio
Nordisk Film Bio har öppnat sin biograf i Gränbystaden i Uppsala igen. Åtgärder som tagits är begränsat antal platser i varje salong (max 50 besökare) med 2 m avstånd mellan varje stolsrad, de största fläktarna i 4DX-salongen är avstängda eller nedskruvade till en låg nivå, ett anpassat filmprogram för att inte för många ska vistas i butik och foajé samtidigt (personalen kan även be besökare att vänta innan insläpp till biografen), oftare och noggrannare städning, avståndsmarkeringar i golvet för att hjälpa besökare hålla avstånd samt handdesinfektionsmedel på flera platser i biografen. Se biografens information till besökare på deras egen hemsida.

Pumphuset
Pumphuset håller tillfälligt stängt för besökare tills vidare. Även evenemang och grupp-/studiebesök som skulle ägt rum på museet den närmsta tiden har ställts in. Se museets egen hemsida för mer information.

Uppsala domkyrka (med Skattkammaren)
Uppsala domkyrka begränsar sin publika verksamhet. Begränsad tillgänglighet gäller i kyrkan, t.ex. kan den vara helt eller delvis avstängd vid gudstjänst, dop, vigslar och konserter. Vill man säkerställa att man kan komma in i kyrkorummet ett visst datum och tid kan man ringa Katedralbutiken på 018-430 36 30. På öppna visningar tillåts ett begränsat antal deltagare, där obligatorisk gratisbiljett måste hämtas före visningsstart i Katedralbutiken (biljett till familjevisningarna hämtas vid södra porten, och biljett till söndagarnas 12.30-visning hämtas i Katedralkaféet). Biljetter går ej att förboka, utan först till kvarn gäller. Sommartid sker ingång till kyrkan via södra porten på vardagar och huvudingången på helger. I Katedralbutiken gäller max 2 besökare samtidigt. Museet Skattkammaren håller stängt tills vidare, men planerar att öppna inom kort. Se kyrkans egen hemsida för mer information.

Uppsala industriminnesmuseum
Uppsala industriminnesmuseum håller tillfälligt stängt för besökare tills vidare. Även evenemang och grupp-/studiebesök som skulle ägt rum på museet den närmsta tiden har ställts in. Se museets Facebook-sida för mer information.

Uppsala konstmuseum
Uppsala konstmuseum begränsar sin publika verksamhet. Besökare förköper en biljett för en särskild dag och tid (även barn och övriga med fri entré måste förköpa biljett) som ger tillgång till museets utställningar och samlingar. Sex biljetter per tidsslott finns tillgängliga, kostar 50 kr och gäller för ett besök på 50 minuter i museet. Alla övriga aktiviteter i museer är inställda inklusive familjeprogram, guidade visningar och förbokade gruppbesök. Studiebesök kan bokas med max 10 barn och två lärare per besök. Museishopen är öppen men Museum Bar & Café håller stängt. Se museets egen hemsida för aktuella öppettider och mer information.

Upplandsmuseet
Upplandsmuseet begränsar sin publika verksamhet. 40 besökare tillåts i museet samtidigt, skyltning finns uppsatt med uppmaning om att hålla 2 m avstånd till varandra, områden som är extra utsatta städas mer frekvent och handdesinfektion finns på flera platser i museet. Barnutställningen och matsäcksrummet håller stängt, och istället erbjuds en tipspromenad för barnfamiljer. Se museets egen hemsida för mer information.