Coronaviruset (covid-19): Information för besökare

Viktigt att veta inför och under ditt besök till Uppsala

Med anledning av covid-19

Från och med den 14 december gäller skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19. Den 14 december upphörde de lokala allmänna råden att gälla. Alla i samhället, både individer och verksamhetsansvariga, har en skyldighet att vidta åtgärder för att förhindra smittspridning. Det kommer att påverka ditt besök till Uppsala under kommande helger och högtider. Läs mer om Folkhälsomyndighetens rekommendationer under kommande helger och högtider.

Här kan du läsa mer om aktuella rekommendationer från Folkhälsomyndigheten.

För att undvika spridning av covid-19 bör du:

  • stanna hemma vid symtom på covid-19
  • tvätta händerna ofta och noggrant eller använda handdesinfektion, och
  • hålla dig informerad om särskilda rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och den regionala smittskyddsläkaren.

För mer information kring hur vi alla kan minska smittspridning, läs mer på uppsala.se.

I samband med jul- och mellandagshandeln kan det krävas extra försiktighet för att undvika trängsel. Både individer och verksamheter har ett ansvar att motverka spridning av covid-19. I Uppsala city har vi förstärkt med cityvärdar som hjälper er att hålla avstånd och gör besöket säkrare. I appen Uppsala City kan du se vilken service olika butiker och restauranger har för att minska trängseln, öppettider, utlämning av beställda varor, erbjudanden, kartfunktion för att hitta rätt och var du kan parkera i närheten. Läs mer på uppsalacity.se/uppsalacity-app.

Inställda eller flyttade evenemang

Då regeringen, på inrådan av Folkhälsomyndigheten, tillsvidare stoppat alla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 8 personer för att minska smittspridning av covid-19 (coronavirus), påverkas förutom många evenemang även fler besöksmål i Uppsala.

Uppsala har mycket att erbjuda och många insatser görs för att se till att du som får resa, fortsatt ska kunna uppleva och upptäcka Uppsala på ett tryggt och säkert sätt. Följ alltid myndigheternas rekommendationer för resande för att minska smittspridning.

Välkommen till Uppsala i vinter, håll avstånd och visa hänsyn till dina medmänniskor.

Här har vi samlat några av de evenemang och besöksmål som har påverkats med anledning av smittspridningen. Tänk på att alltid besöka evenemangets eller verksamhetens egen hemsida inför ditt besök för att säkra att du tar del av den senaste informationen.

O-Ringen
O-Ringen Uppsala har flyttats fram till den 25–31 juli 2021. Se orienteringstävlingens information samt frågor och svar på deras egen hemsida.

Idrottsevenemang
Många planerade idrottsevenemang av olika storlek påverkas av beslutet. Uppdatera dig kring varje enskilt evenemang genom att kontakta arrangören.

Fyrishov
Fyrishov är för tillfället stängt för allmänheten. För senaste information kring evenemang på Fyrishov, se deras uppdaterade lista över påverkade evenemang på deras egen hemsida.

Katalin
För senaste information kring evenemang på Katalin, se deras uppdaterade lista över påverkade evenemang på deras egen hemsida.

Kulturoasen
För senaste information kring evenemang på Kulturoasen i Hågaby, se deras uppdaterade lista över påverkade evenemang på deras egen hemsida.

Parksnäckan
Se friluftscenens information till besökare och på deras egen hemsida.

Reginateatern
Reginateatern stänger och ställer in alla föreställningar sedan den 16 november tills vidare. Se teaterns information till besökare och biljettinnehavare på deras egen hemsida.

Uppsalas kyrkor
Svenska kyrkan ställer in och skjuter upp många konserter och evenemang i Uppsalas kyrkor, inklusive Uppsala domkyrka. Enskilda musikevenemang kan komma att genomföras, se kyrkans information till besökare och biljettinnehavare på deras egen hemsida.

Uppsalas Konsert & Kongress
Uppsala Konsert & Kongress stänger och ställer in alla föreställningar mellan 17 november–31 januari. Se konserthusets information till besökare samt status för olika evenemang med information till biljettinnehavare på deras egen hemsida.

Uppsala stadsteater
Uppsala stadsteater stänger och ställer in alla föreställningar sedan den 16 november till och med åtminstone den 25 januari. Se teaterns information till besökare och biljettinnehavare på deras egen hemsida.

Besöksmål och sevärdheter

Biotopia
Biotopia håller tillfälligt stängt för besökare sedan tills vidare. Även evenemang och grupp-/studiebesök som skulle ägt rum på museet den närmsta tiden har ställts in. Se museets egen hemsida för mer information.

Botaniska trädgården (med Orangeriet och Tropiska växthuset)
Botaniska trädgården begränsar sin publika verksamhet. Orangeriet och Tropiska växthuset håller tillfälligt stängt för besökare tills vidare (öppet för bokade grupper med begränsat antal besökare, dock ej under januari 2021). Vissa evenemang ställs även in. Se trädgårdens information till besökare samt status för olika evenemang på deras egen hemsida.

Bror Hjorths Hus
Bror Hjorths Hus håller tillfälligt stängt för besökare till och med den 24 januari. Även evenemang och grupp-/studiebesök som skulle ägt rum på museet den närmsta tiden har ställts in. Se museets egen hemsida för mer information.

Carolina Rediviva
Carolina Redivivas utställningssal och butik håller tillfälligt stängt för besökare tills vidare.

Evolutionsmuseet
Evolutionsmuseet håller tillfälligt stängt för besökare tills vidare. Även evenemang och grupp-/studiebesök som skulle ägt rum på museet den närmsta tiden har ställts in. Se museets egen hemsida för mer information.

Filmstaden
Filmstaden stänger alla sina biografer i Sverige, inklusive Filmstaden UppsalaSpegeln och Royal i Uppsala, och ställer in alla filmvisningar tills vidare. Se biografens information till besökare och biljettinnehavare på deras egen hemsida.

Fyrisbiografen
Fyrisbiografen stänger sin biograf för besökare och ställer in alla filmvisningar tills vidare. Se biografens information till besökare på deras Facebook-sida.

Fyrishov
Äventyrsbadet och simhallen håller stängt för allmänheten till den 24 januari.  Elitidrott och skolidrott är undantagen. Receptionen har öppet som vanligt. Se badhusets information till besökare på deras egen hemsida.

Gamla Uppsala museum
Gamla Uppsala museum håller tillfälligt stängt för besökare tills vidare. Även evenemang och grupp-/studiebesök som skulle ägt rum på museet den närmsta tiden har ställts in. Se museets egen hemsida för mer information.

Linnéträdgården med Linnémuseet
Linnéträdgården har stängt för säsongen sedan den 30 september. Museet har öppet för bokade grupper med begränsat antal besökare.  Se trädgårdens egen hemsida för mer information.

Linnés Hammarby
Utställningar och butik har stängt för säsongen sedan den 30 september, men parken och Kulturreservatet Linnés Hammarby har öppet för besökare. Se trädgårdens egen hemsida för mer information.

Linnés Sävja
Linnés Sävja håller tillfälligt stängt för besökare tills vidare. Även evenemang och grupp-/studiebesök som skulle ägt rum på museet den närmsta tiden har ställts in. Se besöksmålets egen hemsida för mer information.

Medicinhistoriska museet
Medicinhistoriska museet håller tillfälligt stängt för besökare tills vidare. Även evenemang och grupp-/studiebesök som skulle ägt rum på museet den närmsta tiden har ställts in. Se museets egen hemsida för mer information.

Nordisk Film Bio
Nordisk Film Bio stänger sin biograf för besökare och ställer in alla filmvisningar tills vidare. Se biografens information till besökare på deras egen hemsida.

Pumphuset
Pumphuset håller tillfälligt stängt för besökare tills vidare. Även evenemang och grupp-/studiebesök som skulle ägt rum på museet den närmsta tiden har ställts in. Se museets egen hemsida för mer information.

Uppsala domkyrka (med Skattkammaren)
Uppsala domkyrka begränsar sin publika verksamhet. Begränsad tillgänglighet gäller i kyrkan, t.ex. är den helt stängd när webbsänd gudstjänst pågår. All konsertverksamhet med större ensembler ställs in alternativt skjuts upp och öppna visningar ställs in till och med åtminstone 10 januari, med möjlighet till förlängning. Museet Skattkammaren håller stängt mellan den 24 december 2020–24 januari 2021. Se kyrkans egen hemsida för mer information.

Uppsala industriminnesmuseum
Uppsala industriminnesmuseum håller tillfälligt stängt för besökare tills vidare. Även evenemang och grupp-/studiebesök som skulle ägt rum på museet den närmsta tiden har ställts in. Se museets Facebook-sida för mer information.

Uppsala konstmuseum
Uppsala konstmuseum håller tillfälligt stängt för besökare tills vidare. Även evenemang och grupp-/studiebesök som skulle ägt rum på museet den närmsta tiden har ställts in. Se museets egen hemsida för mer information.

Upplandsmuseet
Upplandsmuseet håller tillfälligt stängt för besökare till och med den 25 januari (preliminärt). Även evenemang och grupp-/studiebesök som skulle ägt rum på museet den närmsta tiden har ställts in. Se museets egen hemsida för mer information.