Coronaviruset (covid-19): Information för besökare

Viktigt att veta inför och under ditt besök till Uppsala

Med anledning av covid-19

Just nu gäller skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19.  Alla i samhället, både individer och verksamhetsansvariga, har en skyldighet att vidta åtgärder för att förhindra smittspridning. Det kommer att påverka ditt besök till Uppsala under kommande tid. Här kan du läsa mer om att resa inom Sverige och tillfällig vistelse på annan ort.

För att undvika spridning av covid-19 bör du:

  • stanna hemma vid symtom på covid-19
  • tvätta händerna ofta och noggrant eller använda handdesinfektion, och
  • hålla dig informerad om särskilda rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och den regionala smittskyddsläkaren.

Läs mer om aktuella rekommendationer från Folkhälsomyndigheten här.

Planerar du att besöka city? I samband med detta kan det krävas extra försiktighet för att undvika trängsel. Både individer och verksamheter har ett ansvar att motverka spridning av covid-19. I Uppsala city har vi förstärkt med cityvärdar under onsdag–lördag (avvikelser kan förekomma) som hjälper besökare att hålla avstånd och gör besöket säkrare. I appen Uppsala City kan du se vilken service olika butiker och restauranger har för att minska trängseln, öppettider, utlämning av beställda varor, erbjudanden, kartfunktion för att hitta rätt och var du kan parkera i närheten. Läs mer på uppsalacity.se/uppsalacity-app.

Uppsala har mycket att erbjuda, och man försöker se till att människor som får resa också kan fortsätta att uppleva och upptäcka Uppsala på ett tryggt och säkert sätt. Följ alltid myndighetens riktlinjer för resor för att minska smittspridningen.

Välkommen till Uppsala i höst, håll avstånd och visa omtanke för människorna omkring dig. För mer information kring hur vi alla kan minska smittspridning, läs mer på uppsala.se.

Inställda eller flyttade evenemang

Regeringen har, på inrådan av Folkhälsomyndigheten, begränsat alla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar för att minska smittspridning av covid-19 (coronavirus), något som påverkar evenemang och flera besöksmål i Uppsala.

Här har vi samlat några av de evenemang och besöksmål som har påverkats med anledning av smittspridningen. Tänk på att alltid besöka evenemangets eller verksamhetens egen hemsida inför ditt besök för att säkra att du tar del av den senaste informationen.

Idrottsevenemang
Många planerade idrottsevenemang av olika storlek påverkas av beslutet. Uppdatera dig kring varje enskilt evenemang genom att kontakta arrangören.

Fyrishov
För senaste information kring evenemang på Fyrishov, se deras uppdaterade lista över påverkade evenemang på deras egen hemsida.

Katalin
För senaste information kring evenemang på Katalin, se deras uppdaterade lista över påverkade evenemang på deras egen hemsida.

Kulturoasen
För senaste information kring evenemang på Kulturoasen i Hågaby, se deras uppdaterade lista över påverkade evenemang på deras egen hemsida.

O-Ringen
O-Ringen Uppsala har flyttats fram till den v. 30 2022. Se orienteringstävlingens information samt frågor och svar på deras egen hemsida.

Parksnäckan
För senaste information kring evenemang på Parksnäckan, se deras uppdaterade lista över påverkade evenemang på deras egen hemsida.

Reginateatern
Reginateatern anpassar sina föreställningarna efter rådande rekommendationer genom att reglera antalet besökare i salongen (max 50 st.), placera stolarna med hänsyn till social distans och införa rutiner för bl.a. in- och utpassering. Se teaterns information till besökare och biljettinnehavare på deras egen hemsida.

Uppsalas kyrkor
Svenska kyrkan anpassar de konserter och evenemang som sker i Uppsalas kyrkor. Enskilda evenemang kan genomföras i kyrkorna på ett säkert sätt baserat på nuvarande begränsningar och lokalernas förutsättningar. Se kyrkans information till besökare på deras egen hemsida, med anvisning om hur många som får vistas med anvisad sittplats i respektive kyrka.

Uppsalas Konsert & Kongress
Uppsala Konsert & Kongress har öppet för besökare i samband med evenemang. I september arrangeras ett höstprogram för max 50 besökare per föreställning, där varje genomförs i en säkerställd lokal med avstånd. 1 oktober öppnar huset upp helt igen för besökare. Se konserthusets information till besökare samt status för olika evenemang med information till biljettinnehavare på deras egen hemsida.

Uppsala stadsteater
Uppsala stadsteater anpassar sina föreställningarna efter rådande rekommendationer genom restriktioner om en publik på som mest 300 personer med en meters avstånd åt alla håll mellan sällskap, och med max 8 personer i varje enskilt sällskap. Föreställningarna börjar även i så stor utsträckning som möjligt på olika tider för att undvika trängsel vid insläpp, i pausen och i garderoben, och teaterns publikvärdar finns på plats för att hjälpa till att hålla avstånd samt spritar av handtag och andra ytor och ser över toaletter innan paus. Fr.o.m. den 14 september kan biljetter för föreställningar som spelas efter den 29 september bokas. Se konserthusets information till besökare och biljettinnehavare på deras egen hemsida.

Besöksmål och sevärdheter

Biotopia
Biotopia begränsar sin publika verksamhet. 50 besökare tillåts i museet samtidigt och utställningarna har möblerats om så att besökare kan hålla avstånd till varandra. Se museets egen hemsida för mer information.

Botaniska trädgården (med Orangeriet och Tropiska växthuset)
Botaniska trädgården begränsar sin publika verksamhet. Trädgården håller öppet som vanligt, och Orangeriet och Tropiska växthuset har öppet med begränsat antal besökare samtidigt (max 8 besökare i Orangeriets kaktusavdelning och max 30 besökare i Tropiska växthuset, varav max 8 besökare i växthusets suckelentavdelning och orkidéavdelning). Se trädgårdens information till besökare samt status för olika evenemang på deras egen hemsida.

Bror Hjorths Hus
Bror Hjorths Hus begränsar sin publika verksamhet. Besökare förköper en biljett för en särskild dag och tid (även barn och övriga med fri entré måste förköpa biljett) som ger tillgång till museet. 15 biljetter per tidsslott finns tillgängliga, kostar 20 kr och gäller för ett besök på 25–55 minuter i museet. Alla övriga aktiviteter i museer är inställda t.o.m. 28 september inklusive familjeprogram, guidade visningar, kurser och förbokade grupp-/studiebesök . Vid några av konstverken finns länkar, i form av QR-koder, till filmer och texter som besökare kan ta del av på sin mobiltelefon. Museishopen är öppen, där möjlighet att köpa fika finns för att förtära fram till kl. 16.00. Handsprit tillhandahålls för besökare och städfrekvensen i museet har ökats för att säkerställa en ren miljö att vistas i, med rengöring av områden som är extra utsatta och ofta i kontakt med händer mer frekvent. Se museets egen hemsida för mer information

Carolina Rediviva
Carolina Redivivas utställningssal och butik begränsar sin publika verksamhet. 10 besökare tillåts i museet samtidigt, museibutiken stänger 2 timmar tidigare än utställningssalen och markeringar finns i golvet med uppmaning till besökare att hålla avstånd från varandra.

Evolutionsmuseet
Evolutionsmuseet har öppnat igen fr.o.m. 14 september. Se museets egen hemsida för mer information.

Filmstaden
Filmstaden har öppnat sina biografer Filmstaden Uppsala, Spegeln och Royal igen. Åtgärder som tagits är begränsat antal platser för varje föreställning (max 300 besökare i de större salongerna), tomma stolar mellan grupper av gäster, spridda föreställningstider för att säkerställa att det inte skapas trängsel i foajén mellan föreställningarna, biografvärdar som hjälper besökare att hålla distans, oftare och noggrannare städning med extra kontroll av toaletterna, speciellt utplacerade stationer med handsprit och pappershanddukar samt personal som bär ansiktsskydd och handskar där det krävs och är utbildade i nya säkerhets- och hygienrutiner. Se biografkedjans egen hemsida för mer information.

Fyrisbiografen
Fyrisbiografen har öppnat igen. Åtgärder som tagits är begränsat antal platser för varje föreställning, tomma platser kring varje bokad plats, längre pauser mellan visningar än vanligt, tillsyn av personal så det ej är för många besökare i foajén samtidigt, skärpta rutiner för städning med desinficering av ytor regelbundet och handsprit tillhandahållen för besökare i foajén och på toaletter. Se biografens information till besökare på deras egen hemsida.

Fyrishov
Fyrishov har öppet som vanligt igen, utan tidigare badzoner så att besökare kan gå fritt mellan alla bassänger. Även relaxen är öppen åter igen. Kravet på förbokning online tas bort och priserna återgår till de ordinarie. Öppettider för äventyrsbadet är alla dagar 9.00-19.00, i övriga delar återgår Fyrishov till ordinarie öppettider. Fyrishov fortsätter att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer och kan därför tillfälligt behöva begränsa antalet besökare i badet. Alla besökare är själva ansvariga för att hålla avstånd till varandra. I kassan och på hemsidan används besöksbarometern med grönt/gult/rött ljus för att signalera hur besöksnivån ser ut i badet. Se badhusets information till besökare på deras egen hemsida.

Gamla Uppsala museum
Gamla Uppsala museum begränsar sin publika verksamhet. Antalet besökare som vistas i museet samtidigt begränsas, visningar hålls utomhus i små grupper (15 besökare/grupp) med föranmälan i tältet utanför museet (inne i museet vid besvärligt väder) och VR-stationen håller stängt tills vidare. Avståndsmarkeringar i golvet för att hjälpa hålla avstånd finns, handsprit tillhandahålls för besökare, ytor och dörrhandtag desinficeras och gedigna hygienrutiner har införts. OBS: Museet stänger den 1 oktober för att öppna igen efter årsskiftet. Se museets egen hemsida för mer information.

Linnéträdgården med Linnémuseet
Linnéträdgården med Linnémuseet begränsar sin publika verksamhet. Trädgården håller öppet som vanligt, men med begränsat antal besökare samtidigt i Orangeriet (max 8 besökare per enskilt rum) och Linnémuseet (max 15 besökare samtidigt varav max 8 personer på övervåningen). Ordinarie visningar ges för tillfället utomhus med max 15 deltagare per tillfälle. Bokade visningar för grupper i är för tillfället inte möjligt i muséet. Se trädgårdens egen hemsida för mer information.

Linnés Hammarby
Linnés Hammarby begränsar sin publika verksamhet. Parken, utställningar, butik och kaféet har öppet, och bostadshuset har öppet för ett begränsat antal besökare samtidigt (max 8 besökare i huvudbyggnaden respektive flyglarna, med max ett enskilt sällskap i varje rum). Kulturreservatet Linnés Hammarby har öppet för besökare året runt. Ordinarie visningar ges utomhus under sommaren med max 15 deltagare per tillfälle. Se trädgårdens egen hemsida för mer information.

Linnés Sävja
Linnés Sävja håller tillfälligt stängt för besökare tills vidare. Se besöksmålets egen hemsida för mer information.

Medicinhistoriska museet
Medicinhistoriska museet har öppet som vanligt. Se museets egen hemsida för mer information.

Nordisk Film Bio
Nordisk Film Bio har öppnat sin biograf i Gränbystaden i Uppsala igen. Åtgärder som tagits är begränsat antal platser i varje salong (max 8 personer i enskilt sällskap) med 2 m avstånd mellan varje stolsrad, de största fläktarna i 4DX-salongen avstängda eller nedskruvade till en låg nivå, ett anpassat filmprogram för att inte för många ska vistas i butik och foajé samtidigt (personalen kan även be besökare att vänta innan insläpp till biografen), oftare och noggrannare städning, avståndsmarkeringar i golvet för att hjälpa besökare hålla avstånd samt handdesinfektionsmedel på flera platser i biografen. Se biografens information till besökare på deras egen hemsida.

Pumphuset
Pumphuset håller tillfälligt stängt för besökare tills vidare. Även evenemang och grupp-/studiebesök som skulle ägt rum på museet den närmsta tiden har ställts in. Se museets egen hemsida för mer information.

Uppsala domkyrka (med Skattkammaren)
Uppsala domkyrka begränsar sin publika verksamhet. Begränsad tillgänglighet gäller i kyrkan, t.ex. kan den vara helt eller delvis avstängd vid gudstjänst, dop, vigslar och konserter. Vill man säkerställa att man kan komma in i kyrkorummet ett visst datum och tid kan man ringa Katedralbutiken på 018–430 36 30. På öppna visningar tillåts ett begränsat antal deltagare, där obligatorisk gratisbiljett hämtas före visningsstart. I Skattkammaren gäller max 9 besökare samtidigt och högt 3 besökare/våning i museet, och i hissen till museet uppmanas besökare endast åka med sitt eget sällskap. I Katedralbutiken gäller max 2 besökare samtidigt. Se kyrkans egen hemsida för mer information.

Uppsala industriminnesmuseum
Uppsala industriminnesmuseum håller tillfälligt stängt för besökare tills vidare. Även evenemang och grupp-/studiebesök som skulle ägt rum på museet den närmsta tiden har ställts in. Se museets Facebook-sida för mer information.

Uppsala konstmuseum
Uppsala konstmuseum begränsar sin publika verksamhet. Begränsat antal besökare tillåts i museet samtidigt med förbokning av sittplats till all programverksamhet. Båd museishopen och Museum Bar & Café är öppna. Se museets egen hemsida för aktuella öppettider och mer information.

Upplandsmuseet
Upplandsmuseet begränsar sin publika verksamhet. Begränsat antal besökare tillåts i museet samtidigt, skyltning finns uppsatt med uppmaning om att hålla 2 m avstånd till varandra, områden som är extra utsatta städas mer frekvent och handdesinfektion finns på flera platser i museet. Barnutställningen och matsäcksrummet håller stängt, och istället erbjuds en tipspromenad för barnfamiljer. Se museets egen hemsida för mer information.

Vasaborgen
Vasaborgen har stängt för säsongen.