Inför ditt besök till Uppsala

Bra att veta inför hösten i Uppsala

Då regeringen, på inrådan av Folkhälsomyndigheten, tillsvidare stoppat alla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 8 personer för att minska smittspridning av covid-19 (coronavirus), påverkas förutom många evenemang även fler besöksmål i Uppsala. Detta gör att hösten blir lite annorlunda och det är viktigt att du informerar dig kring hur du kan besöka Uppsala på ett ansvarsfullt sätt, både för dig själv och gentemot andra. Följ alltid myndigheternas rekommendationer för resande för att minska smittspridning. För mer information kring hur vi alla kan minska smittspridning, läs mer på Uppsala.se.

Här kan du läsa mer om rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten.

Glöm inte att Uppsala har mycket att erbjuda under hösten. Många insatser görs för att se till att du som får resa, fortsatt ska kunna uppleva och upptäcka Uppsalas sevärdheter. Men det är alltid bra att informera sig om förändrade öppettider och ändrad förhållningssätt bland våra besöksmål och evenemang. Här nedan hittar du en del av detta samlat.

Välkommen till Uppsala i höst, håll avstånd och visa hänsyn till dina medmänniskor.

Uppdatering 20 oktober – Skärpta allmänna råd för Uppsala län
Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkaren i Region Uppsala har utfärdat skärpta allmänna råd för personer som vistas i Uppsala län mellan 20 oktober-13 december. Läs mer  och informera dig innan ditt besök här.

Uppdatering 24 november – Max 8 personer i sällskap
Regeringen och länsstyrelsen i Uppsala län har fattat beslut om max 8 deltagare vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar i länet. Det tidigare undantaget för sammankomster och tillställningar på serveringsställen tas bort. Beslutet gäller tills vidare. Läs mer och informera dig innan ditt besök här.

Inställda eller flyttade evenemang

O-Ringen
O-Ringen Uppsala 2020 har flyttats fram till den 25–31 juli 2021. Se orienteringstävlingens information samt frågor och svar på deras egen hemsida.

Idrottsevenemang
Många planerade idrottsevenemang av olika storlek påverkas av beslutet. Uppdatera dig kring varje enskilt evenemang genom att kontakta arrangören.

Filmstaden
Filmstaden stänger alla sina biografer i Sverige, inklusive Filmstaden Uppsala, Spegeln och Royal i Uppsala, från den 24 november till och med den 22 december. Se biografens information till besökare och biljettinnehavare på deras egen hemsida.

Fyrisbiografen
Fyrisbiografen stänger sin biograf och ställer in alla filmvisningar sedan den 8 maj. Biografen öppnar igen i höst. Se biografens information till besökare på deras Facebook-sida.

Fyrishov
För senaste information kring evenemang på Fyrishov, se deras uppdaterade lista över påverkade evenemang på deras egen hemsida.

Katalin
För senaste information kring evenemang på Katalin, se deras uppdaterade lista över påverkade evenemang på deras egen hemsida.

Kulturoasen
För senaste information kring evenemang på Kulturoasen i Hågaby, se deras uppdaterade lista över påverkade evenemang på deras egen hemsida.

Nordisk Film Bio
Nordisk Film Bio har öppnat sin biograf i Gränbystaden i Uppsala igen sedan den 12 juni. Åtgärder som tagits är begränsat antal platser i varje salong (max 50 besökare i den största biosalongen och 30-35 besökare i de mindre salongerna), minst två tomma platser mellan varje bokningsbar plats (avstånd mellan varje stolsrad 2 m), anpassat filmprogram för att inte för många ska vistas i butik och foajé samtidigt, oftare och noggrannare städning, avståndsmarkeringar i golvet för att hjälpa med att hålla avstånd samt handdesinfektionsmedel på flera platser i biografen. Se biografens information till besökare på deras egen hemsida.

Parksnäckan
Parksnäckan ställer in alla konserter och evenemang i sommar mellan juni–september, sedan den 2 juni. Se friluftscenens information till besökare och på deras egen hemsida.

Reginateatern
Reginateatern stänger och ställer in alla föreställningar sedan den 16 november till och med den 31 december.  Se teaterns information till besökare och biljettinnehavare på deras egen hemsida.

Uppsalas kyrkor
Svenska kyrkan ställer in och skjuter upp många konserter och evenemang i Uppsalas kyrkor, inklusive Uppsala domkyrka, sedan den 12 mars. Enskilda musikevenemang kan komma att genomföras i kyrkorna på ett smittsäkert och tryggt sätt utifrån rådande restriktioner och lokalernas förutsättningar. Se kyrkans information till besökare och biljettinnehavare på deras egen hemsida.

Uppsalas Konsert & Kongress
Uppsala Konsert & Kongress stänger och ställer in alla evenemang sedan den 16 november till och med den 31 december. Se konserthusets information till besökare samt status för olika evenemang med information till biljettinnehavare på deras egen hemsida.

Uppsala stadsteater
Uppsala stadsteater stänger och ställer in alla föreställningar sedan den 16 november till och med den 31 december. Se teaterns information till besökare och biljettinnehavare på deras egen hemsida.

Besöksmål och sevärdheter

Biotopia
Biotopia håller tillfälligt stängt för besökare sedan den 21 november till och med den 13 december (preliminärt). Även evenemang och grupp-/studiebesök som skulle ägt rum på museet den närmsta tiden har ställts in. Se museets egen hemsida för mer information.

Botaniska trädgården (med Orangeriet och Tropiska växthuset)
Botaniska trädgården begränsar sin publika verksamhet sedan den 18 mars. Orangeriet håller stängt t.o.m. 6 januari och Tropiska växthuset t.o.m. 31 december (öppet för bokade grupper med begränsat antal besökare). Vissa evenemang ställs även in. Se trädgårdens information till besökare samt status för olika evenemang på deras egen hemsida.

Bror Hjorths Hus
Bror Hjorths Hus håller tillfälligt stängt för besökare sedan den 18 november till och med den 22 december. Även evenemang och grupp-/studiebesök som skulle ägt rum på museet den närmsta tiden har ställts in. Se museets egen hemsida för mer information.

Carolina Rediviva
Carolina Redivivas utställningssal och butik håller tillfälligt stängt för besökare sedan den 3 november. Även evenemang och grupp-/studiebesök som skulle ägt rum på museet den närmsta tiden har ställts in.

Evolutionsmuseet
Evolutionsmuseet håller tillfälligt stängt för besökare sedan den 31 mars. Även evenemang och grupp-/studiebesök som skulle ägt rum på museet den närmsta tiden har ställts in. Se museets egen hemsida för mer information.

Gamla Uppsala museum
Gamla Uppsala museum håller stängt sedan den 21 oktober. Även evenemang och grupp-/studiebesök som skulle ägt rum på museet den närmsta tiden har ställts in. Se museets egen hemsida för mer information.

Linnéträdgården med Linnémuseet
Linnéträdgården begränsar sin publika verksamhet sedan den 1 maj. Trädgården har stängt för säsongen sedan den 30 september. Museet har öppet för bokade grupper med begränsat antal besökare.  Se trädgårdens egen hemsida för mer information.

Linnés Hammarby
Linnés Hammarby begränsar sin publika verksamhet sedan den 1 maj. Utställningar och butik har stängt för säsongen sedan den 30 september, men parken och Kulturreservatet Linnés Hammarby har öppet för besökare. Se trädgårdens egen hemsida för mer information.

Linnés Sävja
Linnés Sävja har stängt hela sommaren 2020.  Se besöksmålets egen hemsida för mer information.

Medicinhistoriska museet
Medicinhistoriska museet har tillfälligt stängt sedan den 16 november. Även evenemang och grupp-/studiebesök som skulle ägt rum på museet den närmsta tiden har ställts in. Se museets egen hemsida för mer information.

Pumphuset
Pumphuset håller tillfälligt stängt för besökare sedan den 16 mars. Även evenemang och grupp-/studiebesök som skulle ägt rum på museet den närmsta tiden har ställts in. Se museets egen hemsida för mer information.

Uppsala domkyrka (med Skattkammaren)
Uppsala domkyrka begränsar sin publika verksamhet. All konsertverksamhet med större ensembler ställs in alternativt skjuts upp i alla Uppsalas kyrkor och öppna visningar ställs in. Se kyrkans egen hemsida för mer information och öppettider.

Uppsala industriminnesmuseum
Uppsala industriminnesmuseum håller tillfälligt stängt för besökare sedan den 14 mars. Även evenemang och grupp-/studiebesök som skulle ägt rum på museet den närmsta tiden har ställts in. Se museets Facebook-sida för mer information.

Uppsala konstmuseum
Uppsala konstmuseum håller tillfälligt stängt för besökare sedan den 21 november till och med den 13 december (preliminärt). Även evenemang och grupp-/studiebesök som skulle ägt rum på museet den närmsta tiden har ställts in. Se museets egen hemsida för mer information.

Upplandsmuseet
Upplandsmuseet har öppnat igen sedan den 23 juni. Åtgärder som tagits är begränsning av antalet besökare som vistas i museet samtidigt och på evenemang,  stängning av barnutställningen och matsäcksrummet, uppsättning av skyltar och markeringar med påminnelse om att hålla avstånd, tillhandahållande av handsprit till besökare och extra frekvent rengöring av  områden som är extra utsatta. Se museets egen hemsida för mer information.