Coronaviruset (covid-19): Information för besökare

Viktigt att veta inför och under ditt besök till Uppsala

Med anledning av covid-19

Just nu gäller skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19.  Alla i samhället, både individer och verksamhetsansvariga, har en skyldighet att vidta åtgärder för att förhindra smittspridning. Det kommer att påverka ditt besök till Uppsala under kommande tid. Här kan du läsa mer om att resa inom Sverige och tillfällig vistelse på annan ort.

För att undvika spridning av covid-19 bör du:

  • stanna hemma vid symtom på covid-19
  • tvätta händerna ofta och noggrant eller använda handdesinfektion, och
  • hålla dig informerad om särskilda rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och den regionala smittskyddsläkaren.

Läs mer om aktuella rekommendationer från Folkhälsomyndigheten här.

Planerar du att besöka city? I samband med detta kan det krävas extra försiktighet för att undvika trängsel. Både individer och verksamheter har ett ansvar att motverka spridning av covid-19. I Uppsala city har vi förstärkt med cityvärdar under onsdag–lördag (avvikelser kan förekomma) som hjälper besökare att hålla avstånd och gör besöket säkrare. I appen Uppsala City kan du se vilken service olika butiker och restauranger har för att minska trängseln, öppettider, utlämning av beställda varor, erbjudanden, kartfunktion för att hitta rätt och var du kan parkera i närheten. Läs mer på uppsalacity.se/uppsalacity-app.

Uppsala har mycket att erbjuda, och man försöker se till att människor som får resa också kan fortsätta att uppleva och upptäcka Uppsala på ett tryggt och säkert sätt. Följ alltid myndighetens riktlinjer för resor för att minska smittspridningen.

Välkommen till Uppsala i sommar, håll avstånd och visa omtanke för människorna omkring dig. För mer information kring hur vi alla kan minska smittspridning, läs mer på uppsala.se.

Inställda eller flyttade evenemang

Regeringen har, på inrådan av Folkhälsomyndigheten, begränsat alla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar för att minska smittspridning av covid-19 (coronavirus), något som påverkar evenemang och flera besöksmål i Uppsala.

Här har vi samlat några av de evenemang och besöksmål som har påverkats med anledning av smittspridningen. Tänk på att alltid besöka evenemangets eller verksamhetens egen hemsida inför ditt besök för att säkra att du tar del av den senaste informationen.

O-Ringen
O-Ringen Uppsala har flyttats fram till den v. 30 2022. Se orienteringstävlingens information samt frågor och svar på deras egen hemsida.

Idrottsevenemang
Många planerade idrottsevenemang av olika storlek påverkas av beslutet. Uppdatera dig kring varje enskilt evenemang genom att kontakta arrangören.

Fyrishov
För senaste information kring evenemang på Fyrishov, se deras uppdaterade lista över påverkade evenemang på deras egen hemsida.

Katalin
För senaste information kring evenemang på Katalin, se deras uppdaterade lista över påverkade evenemang på deras egen hemsida.

Kulturoasen
För senaste information kring evenemang på Kulturoasen i Hågaby, se deras uppdaterade lista över påverkade evenemang på deras egen hemsida.

Parksnäckan
För senaste information kring evenemang på Parksnäckan, se deras uppdaterade lista över påverkade evenemang på deras egen hemsida.

Reginateatern
Reginateatern öppnar preliminärt för föreställningar i augusti. Maxantalet för publik på föreställningarna anpassas efter rådande rekommendationer och lokalens storlek. Se teaterns information till besökare och biljettinnehavare på deras egen hemsida.

Uppsalas kyrkor
Svenska kyrkan anpassar de konserter och evenemang som sker i Uppsalas kyrkor. Enskilda evenemang kan genomföras i kyrkorna på ett säkert sätt baserat på nuvarande begränsningar och lokalernas förutsättningar. Se kyrkans information till besökare på deras egen hemsida, med anvisning om hur många som får vistas med anvisas sittplats i respektive kyrka.

Uppsalas Konsert & Kongress
Uppsala Konsert & Kongress stänger och ställer in/skjuter upp alla föreställningar tills vidare. Se konserthusets information till besökare samt status för olika evenemang med information till biljettinnehavare på deras egen hemsida.

Uppsala stadsteater
Uppsala stadsteater stänger och ställer in/skjuter upp alla föreställningar tills vidare, förutom utomhussommarteatern Loranga, Loranga. Se teaterns information till besökare och biljettinnehavare på deras egen hemsida.

Besöksmål och sevärdheter

Biotopia
Biotopia begränsar sin publika verksamhet. 50 besökare tillåts i museet samtidigt, utställningarna har möblerats om så att besökare kan hålla avstånd till varandra, och museets sommaraktiviteter sker ute i Vasaparken. Se museets egen hemsida för mer information.

Botaniska trädgården (med Orangeriet och Tropiska växthuset)
Botaniska trädgården begränsar sin publika verksamhet. Trädgården håller öppet som vanligt, och Orangeriet och Tropiska växthuset har öppet med begränsat antal besökare samtidigt (max 8 besökare i Orangeriets kaktusavdelning och max 30 besökare i Tropiska växthuset, med max 8 besökare i växthusets suckelentavdelning och orkidéavdelning). Ordinarie visningar ges utomhus under sommaren med max 15 deltagare per tillfälle. Se trädgårdens information till besökare samt status för olika evenemang på deras egen hemsida.

Bror Hjorths Hus
Bror Hjorths Hus begränsar sin publika verksamhet. Besökare förköper en biljett för en särskild dag och tid (även barn och övriga med fri entré måste förköpa biljett) som ger tillgång till museet. Femton biljetter per tidsslott finns tillgängliga, kostar 20 kr och gäller för ett besök på 25–55 minuter i museet. Alla övriga aktiviteter i museer är inställda inklusive familjeprogram, guidade visningar, kurser och förbokade grupp-/studiebesök. Vid några av konstverken finns länkar, i form av QR-koder, till filmer och texter som besökare kan ta del av på sin mobiltelefon. Museishopen är öppen, där möjlighet att köpa fika finns för att förtära fram till kl. 16.00. Handsprit tillhandahålls för besökare och städfrekvensen i museet har ökats för att säkerställa en ren miljö att vistas i, med rengöring av områden som är extra utsatta och ofta i kontakt med händer mer frekvent. Se museets egen hemsida för mer information Se museets egen hemsida för mer information.

Carolina Rediviva
Carolina Redivivas utställningssal och butik begränsar sin publika verksamhet. 10 besökare tillåts i museet samtidigt, museibutiken stänger 2 timmar tidigare än utställningssalen och markeringar finns i golvet med uppmaning till besökare att hålla avstånd från varandra.

Evolutionsmuseet
Evolutionsmuseet håller tillfälligt stängt för besökare tills vidare. Även evenemang och grupp-/studiebesök som skulle ägt rum på museet den närmsta tiden har ställts in. Se museets egen hemsida för mer information.

Filmstaden
Filmstaden har öppnat sina biografer Filmstaden Uppsala och Spegeln igen, men biografen Royal håller fortsatt stängt. Åtgärder som tagits är begränsat antal platser för varje föreställning (max 300 besökare i de större salongerna), tomma stolar mellan grupper av gäster, spridda föreställningstider för att säkerställa att det inte skapas trängsel i foajén mellan föreställningarna, biografvärdar som hjälper besökare att hålla distans, oftare och noggrannare städning med extra kontroll av toaletterna, speciellt utplacerade stationer med handsprit och pappershanddukar samt personal som bär ansiktsskydd och handskar där det krävs och är utbildade i nya säkerhets- och hygienrutiner. Se biografkedjans egen hemsida för mer information.

Fyrisbiografen
Fyrisbiografen har öppnat igen. Åtgärder som tagits är att biljettförsäljning endast sker via nätet och ej på plats i biografkassan (det går dock bra att köpa godis/dryck och göra återköp vid behov i kassan), begränsat antal platser för varje föreställning, tomma platser kring varje bokad plats, längre pauser mellan visningar än vanligt, tillsyn av personal så det ej är för många besökare i foajén samtidigt, skärpta rutiner för städning med desinficering av ytor regelbundet och handsprit tillhandahållen för besökare i foajén och på toaletter. Se biografens information till besökare på deras egen hemsida.

Fyrishov
Fyrishov begränsar sin publika verksamhet. Badet hålls indelat i zoner (utebad, simhall och äventyrsbad) med begränsat antal platser, där man ej kan gå mellan zonerna och förköper sin biljett på Fyrishovs hemsida för den zon man vill besöka. Utebadet har öppet med max 700 besökare samtidigt (två pass per dag), äventyrsbadet med max 150 besökare samtidig (tre pass per dag) och simhallen med max 50 besökare samtidigt (tre pass på vardagar och två pass på helgdagar). I äventyrsbadet är bubbelpooler avstängda och i äventyrsbadet samt simhallen är även bastur stängda. Relaxavdelningen och restaurangen håller stängt, men sommarserveringen och äventyrsserveringen är öppna. Receptionen har öppet som vanligt. Se badhusets information till besökare på deras egen hemsida.

Gamla Uppsala museum
Gamla Uppsala museum begränsar sin publika verksamhet. Antalet besökare som vistas i museet samtidigt begränsas, visningar hålls utomhus i små grupper (15 besökare/grupp) med föranmälan i tältet utanför museet (inne i museet vid besvärligt väder) och VR-stationen håller stängt tills vidare. Avståndsmarkeringar i golvet för att hjälpa hålla avstånd finns, handsprit tillhandahålls för besökare, ytor och dörrhandtag desinficeras och gedigna hygienrutiner har införts. Se museets egen hemsida för mer information.

Linnéträdgården med Linnémuseet
Linnéträdgården med Linnémuseet begränsar sin publika verksamhet. Trädgården håller öppet som vanligt, med begränsat antal besökare samtidigt i Orangeriet (max 8 besökare per enskilt rum). Linnémuseet håller även öppet med ett begränsat antal besökare samtidigt, men bokade visningar för grupper i är för tillfället inte möjligt. Ordinarie visningar ges utomhus under sommaren med max 15 deltagare per tillfälle. Se trädgårdens egen hemsida för mer information.

Linnés Hammarby
Linnés Hammarby begränsar sin publika verksamhet. Parken, utställningar, butik och kaféet har öppet, och bostadshuset har öppet för ett begränsat antal besökare samtidigt (max 8 besökare i huvudbyggnaden, flyglarna och varje enskilt rum). Kulturreservatet Linnés Hammarby har öppet för besökare året runt. Ordinarie visningar ges utomhus under sommaren med max 15 deltagare per tillfälle. Se trädgårdens egen hemsida för mer information.

Linnés Sävja
Linnés Sävja håller tillfälligt stängt för besökare tills vidare. Se besöksmålets egen hemsida för mer information.

Medicinhistoriska museet
Medicinhistoriska museet öppnar igen för besökare den 3 augusti. Ingen förbokning kommer krävas för att besöka museet. Se museets Facebook-sida för mer information.

Nordisk Film Bio
Nordisk Film Bio har öppnat sin biograf i Gränbystaden i Uppsala igen. Åtgärder som tagits är begränsat antal platser i varje salong med 2 m avstånd mellan varje stolsrad, de största fläktarna i 4DX-salongen avstängda eller nedskruvade till en låg nivå, ett anpassat filmprogram för att inte för många ska vistas i butik och foajé samtidigt (personalen kan även be besökare att vänta innan insläpp till biografen), oftare och noggrannare städning, avståndsmarkeringar i golvet för att hjälpa besökare hålla avstånd samt handdesinfektionsmedel på flera platser i biografen. Se biografens information till besökare på deras egen hemsida.

Pumphuset
Pumphuset håller tillfälligt stängt för besökare tills vidare. Även evenemang och grupp-/studiebesök som skulle ägt rum på museet den närmsta tiden har ställts in. Se museets egen hemsida för mer information.

Uppsala domkyrka (med Skattkammaren)
Uppsala domkyrka begränsar sin publika verksamhet. Begränsad tillgänglighet gäller i kyrkan, t.ex. kan den vara helt eller delvis avstängd vid gudstjänst, dop, vigslar och konserter. Vill man säkerställa att man kan komma in i kyrkorummet ett visst datum och tid kan man ringa Katedralbutiken på 018-430 36 30. På öppna visningar tillåts ett begränsat antal deltagare, där obligatorisk gratisbiljett måste hämtas före visningsstart i Katedralbutiken (biljett till familjevisningarna hämtas vid södra porten, och biljett till söndagarnas 12.30-visning hämtas i Katedralkaféet). Biljetter går ej att förboka, utan först till kvarn gäller. Sommartid sker ingång till kyrkan via södra porten på vardagar och huvudingången på helger. I Skattkammaren gäller max 9 besökare samtidigt och högt 3 besökare/våning i museet, och i hissen till museet uppmanas besökare endast åka med sitt eget sällskap. I Katedralbutiken gäller max 2 besökare samtidigt. Se kyrkans egen hemsida för mer information.

Uppsala industriminnesmuseum
Uppsala industriminnesmuseum håller tillfälligt stängt för besökare tills vidare. Även evenemang och grupp-/studiebesök som skulle ägt rum på museet den närmsta tiden har ställts in. Se museets Facebook-sida för mer information.

Uppsala konstmuseum
Uppsala konstmuseum begränsar sin publika verksamhet. Konstmuseet har nu  lättat från enbart förbokade biljetter till maxantalet 50 i museet samtidigt.  Besökare tas emot av en museivärd och går därefter efter en snitslad bana där man själv väljer takten. I varje rum finns skyltar med information om hur många besökare som får vistas i rummet samtidigt, och handsprit tillhandahålls för besökare på flera platser i museet. Alla övriga aktiviteter i museer är inställda fram till September inklusive familjeprogram, guidade visningar och förbokade gruppbesök. Museishopen är öppen men Museum Bar & Café håller stängt. Se museets egen hemsida för aktuella öppettider och mer information.

Upplandsmuseet
Upplandsmuseet begränsar sin publika verksamhet. Begränsat antal besökare tillåts i museet samtidigt, skyltning finns uppsatt med uppmaning om att hålla 2 m avstånd till varandra, områden som är extra utsatta städas mer frekvent och handdesinfektion finns på flera platser i museet. Barnutställningen och matsäcksrummet håller stängt, och istället erbjuds en tipspromenad för barnfamiljer. Se museets egen hemsida för mer information.

Vasaborgen
Vasaborgen begränsar sin publika verksamhet. Se museets egen hemsida för mer information.