Coronaviruset (covid-19): Information för besökare

Viktigt att veta inför och under ditt besök till Uppsala

Med anledning av covid-19

Just nu gäller skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19.  Alla i samhället, både individer och verksamhetsansvariga, har en skyldighet att vidta åtgärder för att förhindra smittspridning. Det kommer att påverka ditt besök till Uppsala under kommande tid. Här kan du läsa mer om att resa inom Sverige och tillfällig vistelse på annan ort.

För att undvika spridning av covid-19 bör du:

  • stanna hemma vid symtom på covid-19
  • tvätta händerna ofta och noggrant eller använda handdesinfektion, och
  • hålla dig informerad om särskilda rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och den regionala smittskyddsläkaren.

Läs mer om aktuella rekommendationer från Folkhälsomyndigheten här.

Planerar du att besöka city? I samband med detta kan det krävas extra försiktighet för att undvika trängsel. Både individer och verksamheter har ett ansvar att motverka spridning av covid-19. I Uppsala city har vi förstärkt med cityvärdar under fredagar och lördagar (avvikelser kan förekomma)  som hjälper er att hålla avstånd och gör besöket säkrare. I appen Uppsala City kan du se vilken service olika butiker och restauranger har för att minska trängseln, öppettider, utlämning av beställda varor, erbjudanden, kartfunktion för att hitta rätt och var du kan parkera i närheten. Läs mer på uppsalacity.se/uppsalacity-app.

Uppsala har mycket att erbjuda och man försöker se till att människor som får resa också kan fortsätta att uppleva och upptäcka Uppsala på ett tryggt och säkert sätt. Följ alltid myndighetens riktlinjer för resor för att minska smittspridningen.

Välkommen till Uppsala i vinter, håll avstånd och visa omtanke för människorna omkring dig. För mer information kring hur vi alla kan minska smittspridning, läs mer på uppsala.se.

Inställda eller flyttade evenemang

Då regeringen, på inrådan av Folkhälsomyndigheten, tillsvidare stoppat alla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 8 personer för att minska smittspridning av covid-19 (coronavirus), påverkas förutom många evenemang även fler besöksmål i Uppsala.

Uppsala har mycket att erbjuda och många insatser görs för att se till att du som får resa, fortsatt ska kunna uppleva och upptäcka Uppsala på ett tryggt och säkert sätt. Följ alltid myndigheternas rekommendationer för resande för att minska smittspridning.

Välkommen till Uppsala i vinter, håll avstånd och visa hänsyn till dina medmänniskor.

Här har vi samlat några av de evenemang och besöksmål som har påverkats med anledning av smittspridningen. Tänk på att alltid besöka evenemangets eller verksamhetens egen hemsida inför ditt besök för att säkra att du tar del av den senaste informationen.

O-Ringen
O-Ringen Uppsala har flyttats fram till den v.30 2022. Se orienteringstävlingens information samt frågor och svar på deras egen hemsida.

Idrottsevenemang
Många planerade idrottsevenemang av olika storlek påverkas av beslutet. Uppdatera dig kring varje enskilt evenemang genom att kontakta arrangören.

Fyrishov
Fyrishov är för tillfället stängt för allmänheten. För senaste information kring evenemang på Fyrishov, se deras uppdaterade lista över påverkade evenemang på deras egen hemsida.

Katalin
För senaste information kring evenemang på Katalin, se deras uppdaterade lista över påverkade evenemang på deras egen hemsida.

Kulturoasen
För senaste information kring evenemang på Kulturoasen i Hågaby, se deras uppdaterade lista över påverkade evenemang på deras egen hemsida.

Parksnäckan
Se friluftscenens information till besökare och på deras egen hemsida.

Reginateatern
Reginateatern stänger och ställer in alla föreställningar till och med den 19 februari. Se teaterns information till besökare och biljettinnehavare på deras egen hemsida.

Uppsalas kyrkor
Svenska kyrkan ställer in och skjuter upp många konserter och evenemang i Uppsalas kyrkor, inklusive Uppsala domkyrka. Enskilda musikevenemang kan komma att genomföras, se kyrkans information till besökare och biljettinnehavare på deras egen hemsida.

Uppsalas Konsert & Kongress
Uppsala Konsert & Kongress stänger och ställer in alla föreställningar tills vidare. Se konserthusets information till besökare samt status för olika evenemang med information till biljettinnehavare på deras egen hemsida.

Uppsala stadsteater
Uppsala stadsteater stänger och ställer in alla föreställningar sedan den 16 november till och med åtminstone den 25 januari. Se teaterns information till besökare och biljettinnehavare på deras egen hemsida.

Besöksmål och sevärdheter

Biotopia
Biotopia håller tillfälligt stängt för besökare sedan tills vidare. Även evenemang och grupp-/studiebesök som skulle ägt rum på museet den närmsta tiden har ställts in. Se museets egen hemsida för mer information.

Botaniska trädgården (med Orangeriet och Tropiska växthuset)
Botaniska trädgården begränsar sin publika verksamhet. Trädgården är öppen, men Orangeriet och Tropiska växthuset håller tillfälligt stängt för besökare tills vidare. Vissa evenemang ställs även in. Se trädgårdens information till besökare samt status för olika evenemang på deras egen hemsida.

Bror Hjorths Hus
Bror Hjorths Hus håller tillfälligt stängt för besökare tills vidare. Även evenemang och grupp-/studiebesök som skulle ägt rum på museet den närmsta tiden har ställts in. Se museets egen hemsida för mer information.

Carolina Rediviva
Carolina Redivivas utställningssal och butik håller tillfälligt stängt för besökare tills vidare.

Evolutionsmuseet
Evolutionsmuseet håller tillfälligt stängt för besökare tills vidare. Även evenemang och grupp-/studiebesök som skulle ägt rum på museet den närmsta tiden har ställts in. Se museets egen hemsida för mer information.

Filmstaden
Filmstaden stänger alla sina biografer i Sverige, inklusive Filmstaden UppsalaSpegeln och Royal i Uppsala, och ställer in alla filmvisningar tills vidare. Se biografens information till besökare och biljettinnehavare på deras egen hemsida.

Fyrisbiografen
Fyrisbiografen stänger sin biograf för besökare och ställer in alla öppna filmvisningar tills vidare. Det går dock bra att hyra en egen biosalong, max 8 personer, för att se filmer från en utvald lista eller spela TV-spel. Se biografens information till besökare på deras egen hemsida.

Fyrishov
Äventyrsbadet och simhallen håller stängt för allmänheten tills vidare.  Elitidrott, skolidrott samt bokad verksamhet för barn och ungdomar födda 2002 och senare är undantagen. Receptionen har öppet som vanligt. Se badhusets information till besökare på deras egen hemsida.

Gamla Uppsala museum
Gamla Uppsala museum håller tillfälligt stängt för besökare tills vidare. Även evenemang och grupp-/studiebesök som skulle ägt rum på museet den närmsta tiden har ställts in. Se museets egen hemsida för mer information.

Linnéträdgården med Linnémuseet
Linnéträdgården med Linnémuseet har stängt för säsongen sedan den 30 september. Se trädgårdens egen hemsida för mer information.

Linnés Hammarby
Utställningar och butik har stängt för säsongen sedan den 30 september, men parken och Kulturreservatet Linnés Hammarby har öppet för besökare. Se trädgårdens egen hemsida för mer information.

Linnés Sävja
Linnés Sävja håller tillfälligt stängt för besökare tills vidare. Se besöksmålets egen hemsida för mer information.

Medicinhistoriska museet
Medicinhistoriska museet håller tillfälligt stängt för besökare tills vidare. Även evenemang och grupp-/studiebesök som skulle ägt rum på museet den närmsta tiden har ställts in. Se museets egen hemsida för mer information.

Nordisk Film Bio
Nordisk Film Bio stänger sin biograf för besökare och ställer in alla filmvisningar tills vidare. Se biografens information till besökare på deras egen hemsida.

Pumphuset
Pumphuset håller tillfälligt stängt för besökare tills vidare. Även evenemang och grupp-/studiebesök som skulle ägt rum på museet den närmsta tiden har ställts in. Se museets egen hemsida för mer information.

Uppsala domkyrka (med Skattkammaren)
Uppsala domkyrka begränsar sin publika verksamhet. Begränsad tillgänglighet gäller i kyrkan, t.ex. är den helt stängd när webbsänd gudstjänst pågår. All konsertverksamhet med större ensembler ställs in alternativt skjuts upp och öppna visningar ställs in tills vidare, i nuläget t.o.m. 16 maj. Museet Skattkammaren håller även stängt tills vidare. Se kyrkans egen hemsida för mer information.

Uppsala industriminnesmuseum
Uppsala industriminnesmuseum håller tillfälligt stängt för besökare tills vidare. Även evenemang och grupp-/studiebesök som skulle ägt rum på museet den närmsta tiden har ställts in. Se museets Facebook-sida för mer information.

Uppsala konstmuseum
Uppsala konstmuseum har tillfälligt stängt för besökare mellan 14 april–16 maj. Begränsad tillgänglighet gäller annars i museet, där besökare förköper en biljett för att se dess utställningar. Platser finns tillgängliga tisdag–söndag med starttider mellan 11.00–15.00 och 6 platser per tidsslott. Biljetterna kostar 50 kr och gäller för ett besök på 50 minuter i museet. Alla aktiviteter i museer är inställda inklusive familjeprogram, guidade visningar och förbokade grupp-/studiebesök. Museishopen är öppen men Museum Bar & Café håller stängt. Se museets egen hemsida för mer information.

Upplandsmuseet
Upplandsmuseet håller tillfälligt stängt för besökare tills vidare. I vår planeras en anpassad programverksamhet och där en tipspromenad kommer erbjudas för barnfamiljer. 40 besökare tillåts i museet samtidigt, skyltning finns uppsatt med uppmaning om att hålla 2 m avstånd till varandra, områden som är extra utsatta städas mer frekvent och handdesinfektion finns på flera platser i museet. Barnutställningen och matsäcksrummet håller stängt. Se museets egen hemsida för mer information.